Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

A Hangzó Helikon fesztiválsorozat Bicskén folytatódik

Az idei fesztiválsorozat a felvidéki Nádszegen kezdődött május 5-én, s június 9-én Bicskén folytatódik. A sorozat harmadik eseménye július 25-én Erdélyben, Tusványoson lesz, majd a fesztivál Budapesten, a Vajdahunyad várában zárul október 5−6-án. A felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló rendezvényeken jeles művészeink adják elő a magyar költészet megzenésített gyöngyszemeit. A koncertek mellett a klasszikus és a kortárs magyar költészetet népszerűsítő programok, valamint gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket.

2024. 05. 27. 12:30
Hangzó Helikon fesztiválsorozat
A Kaláka együttes is fellép a Hangzó Helikon fesztiválsorozat bicskei állomásán. Forrás: Hangzó Helikon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az énekelt versek a magyar kultúra fontos részét képezik. A Hangzó Helikon-sorozat alkotói húsz éve tűzték ki célul az énekelt versek hagyományának megőrzését és terjesztését a hangszeresen feldolgozott versek köteteinek kiadásával. 

GRYLLUS Dániel
Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja az Így szerettek ők című irodalmi esten a Nemzeti Sírkertben az emlékhelyek napján, 2021. június 20-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kiadványsorozat megjelentetését annak idején Gryllus Dániel és a Kaláka tagjai kezdeményezték, akikhez aztán több neves előadóművész is csatlakozott. 

– Ezelőtt húsz évvel született egy olyan elképzelés, hogy Hangzó Helikon címmel adjunk ki szép, illusztrált versesköteteket úgy, hogy benne vannak a dalok is CD-lemezen, ami mára már nyilván elavult, de ezek az anyagok persze meghallgathatók a letöltőoldalakon is. Emlékszem, hogy az első ilyen kiadvány a Kaláka – Kányádi volt, aztán jött a Sebő Ferenc – majd a Sebestyén Márti – Magyar népdalok, merthogy azok is valahol énekelt versek. Aztán meg sem álltunk majdnem harminc kötetig – elevenítette fel emlékeit a kezdetekről a Kaláka alapítója, majd elmondta, hogy egy hosszabb szünet után találták ki ennek a kiadványnak az élő megjelenését, a Hangzó Helikon Fesztivált, amelyet tavaly Kápolnásnyéken rendeztek.

Az idei fesztiválsorozat a felvidéki Nádszegen kezdődött, melyet Csák János innovációs és kulturális miniszter nyitott meg, aki ünnepi beszédében az egységes magyar kultúráról, annak megőrzésének és továbbadásának fontosságáról, illetve a magyar szellem teljesítményéről is beszélt az énekelt versek hagyományának megőrzését célul tűző, nagy sikerre visszatekintő vándorfesztiválon, amelyet most először tartottak Mátyusföldön.

CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Hangzó Helikon Fesztivál megnyitóján a felvidéki Nádszegen 2024. május 5-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Csák János felidézte: a Hangzó Helikon Fesztivál ötlete két évtizeddel ezelőtt fogant meg, amikor Gryllus Dániellel, Cseh Tamással és többekkel együtt azon gondolkodtak, hogy amikor záporozik a sekélyes, talmi divatok kínálata, mit tehet ez a generáció azért, hogy a fiatalok megismerjék a kultúránkat. Elmondta: ekkor jöttek rá, hogy ennek eszköze az énekelt vers lehet, mivel ezek a fülbemászó dallamok olyanok lehetnek most, mint őseink esetében a népdalok, s formát adhatnak az érzések kifejezésére. 

A miniszter hangsúlyozta a kultúra továbbadásának fontosságát, majd arról beszélt, hogy ma Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a saját nemzeti örökségüket számolják fel. Megjegyezte: ha valaki fel akarja számolni a saját kultúráját, annak a legjobb módja az, ha nem törődik az ősei által ráhagyott örökséggel. 

A kultúráért és innovációért felelős miniszter elmondta: a magyar kormány nem hajlandó szétszakított nemzetben gondolkozni, mert csak egy magyar nemzet létezik, s ennek a magyar nemzetnek a teljesítményei a világ minden sarkából jönnek. Hozzátette: az őseink által ezeregyszáz éven át megőrzött örökséget át kell adni a következő generációknak. – Nem lehet kevesebb a célunk, mint hogy ezeregyszáz év múlva is éljenek itt magyarok – hangsúlyozta Csák János.

A nagy sikerű nádszegi fesztivál után legközelebb Bicskén,  június 9-én találkozhatnak kicsik és nagyok a legjelesebb verséneklő művészeinkkel.

Program:

10:30 - 11:30 – Szalóki Ági
12:00 - 13:00 – Belvárosi Betyárok
13:00 - 14:00 – ebédszünet 
14:00 - 15:00 – Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, közreműködik: ifj. Szerényi Béla 
16:00 - 17:00 – Palya Bea és zenekara 
17:30 - 18:30 – Platon Karataev duó 
19:00 - 20:00 – Kaláka, vendég Palya Bea

A június 9-i Hangzó Helikon Fesztivál nemcsak az énekelt versek ünnepe, hanem jótékonysági programként is kiemelkedő szerepet vállal nemzeti értékeink megőrzésében és támogatásában. A bicskei fesztivál teljes jegybevételét a Lajtha Ház Kulturális Központ kapja meg, ezzel is hozzájárulva a helyi közösség kulturális életének gazdagításához.

Bővebb információkat a Hangzó Helikon fesztiválsorozat hivatalos, illetve közösségi oldalán találhatnak. A jegyértékesítésről itt olvashatnak bővebben, a tanárok külön oldalon regisztrálhatnak az eseményre.     


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.