Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az öt legjobb Humprey Bogart-film – Hosszú álom + videó

Philip Marlowe magándetektív leghíresebb esete.

2024. 06. 07. 20:00
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten elindítottuk Humphrey Bogart filmjeit bemutató sorozatunkat. A minitoplistánkon az ötödik helyezett egy kevésbé ismert, de annál jelentősebb mozi, A Sierra Madre kincse (The Treasure of the Sierra Madre) lett. Az előkelő negyedik pozíciót pedig a Raymond Chandler amerikai író által megteremtetett magándetektív, Philip Marlowe első esetét bemutató Hosszú álom (Big Sleep) című krimi szerezte meg.

4. Hosszú álom (1946)

A filmet Howard Hawks készítette Raymond Chandler 1939-es első Marlowe-regényéből. A Hosszú álom forgatókönyvét William Faulkner, Leigh Brackett és Jules Furthman írta. A klasszikus mozi főszereplője Humphrey Bogart, aki Philip Marlowe magándetektívet alakítja, és Lauren Bacall, aki Vivian Rutledge szerepét játssza. A film egyik fontos jellemzője a bonyolult és néha nehezen követhető cselekmény, ami az eredeti regény sajátja is. Azonban ez adja meg azt a sajátos, noire hangulatot, amiről elhíresült ez a nagyszerű mozi. Humphrey Bogart és Lauren Bacall ekkor már népszerű páros volt, és a köztük lévő a kémia jelentősen hozzájárult a mozi sikeréhez. A film premierje 1946-ban volt, és azóta is a film noir műfaj egyik klasszikusának tekintik.

Forrás: Mafab.hu

A történet

Philip Marlowe magánnyomozót egy milliomos idős férfi azzal bízza meg, hogy derítse ki, mivel zsarolja lányát egy könyvekkel üzletelő férfi. A detektív felkeresi a könyvkereskedőt, de már csak a hulláját találja – a holttest mellett pedig ott ül megbízója lánya, önkívületi állapotban. Marlowe ettől fogva, ahová csak beteszi a lábát, holttestekbe botlik, kaszinótulajdonosokat és simlis üzletembereket követ, gazdag és veszélyes nők társaságában forog, ügyetlen bérencek lövései elől menekül, cinikus humorát azonban még a legveszélyesebb helyzetekben sem veszíti el. 

Az ügyet pedig tovább bonyolítja a gyönyörű és ravasz Vivien, munkaadójának idősebb lánya. A sztori azonban egyre bonyolultabbá válik, ahogy Marlowe mélyebbre ássa magát a bűnözés és korrupció hálójába. 

Ki volt Philip Marlowe?

Philip Marlowe egy híres, kitalált magándetektív, akit Raymond Chandler amerikai író teremtett meg. Chandler a Marlowe-karaktert számos regényében és novellájában használta, amelyek közül sokat később filmre is adaptáltak. Marlowe elsőként a Hosszú álom (The Big Sleep,1939) című regényben jelent meg. Ez Chandler első regénye és egyben Marlowe első nagy esete. A detektív hamar népszerű lett először az olvasók, majd a mozirajongók körében is. Marlowe cinikus, szarkasztikus és kemény karaktere pozitív hatást váltott ki a rajongókból. Gyakran magányos farkasként dolgozik, és nem hajlandó megalkudni az igazság keresésében. 

Forrás: Mafa.hu

Marlowe karaktere a klasszikus hard-boiled detektívtörténetek prototípusa. Chandler írásai híresek a kemény és realisztikus dialógusaikról, valamint a részletesen kidolgozott karaktereikről és helyszíneikről. A nyomozó karakterét számos filmben és tévésorozatban megjelenítették. Leghíresebb megformálója Humphrey Bogart volt, de voltak más színészek is, akik Marlowe-t alakították, többek között Robert Mitchum, James Garner és Elliott Gould. Marlowe karaktere és Chandler írásai nagy hatással voltak a detektívregény-műfajra és a film noir stílusra. Marlowe az egyik legismertebb és legikonikusabb detektív a szépirodalomban. Karaktere és történetei a mai napig népszerűek, és alapvető részei a detektívirodalom klasszikusainak.

Érdekességek

A film forgatásának idején számos változtatás történt a forgatókönyvben, részben azért, hogy jobban kiemeljék a Bogart és Bacall közötti romantikus szálat. A legenda szerint a bonyolult cselekmény miatt még a forgatás során is előfordult, hogy a stábtagok és maga Chandler sem tudta pontosan, egyes jelenetekben ki volt a gyilkos. 

Forrás: Mafab.hu

A film noir stílusának egyik klasszikus példája, a Hosszú álom sötét és atmoszferikus képi világa, amely nagyban hozzájárult a műfaj ikonikus jellegéhez. A kocsi, amit Humphrey Bogart használt a filmben, ugyanaz a modell, amelyet az 1941-es High Sierra c. filmben is használt, egy 1938-as Plymouth DeLuxe. Mivel Humphrey Bogart-nak és Lauren Bacallnak viszonya volt, így Bogart családi problémái végett nagyon nehézkesen ment a forgatás, mivel sokat ivott. A film elkészülte után 3 hónappal Humprey Bogart és Lauren Bacall összeházasodtak, olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

A film noire egy nagyon népszerű műfaj. A detektívtörténetek mindig lázba tudták hozni a filmrajongókat. A Hosszú álom az egyik legjobb ebben a műfajban. Mára egy kicsit lassúnak, nehézkesnek tűnik a történet vezetése és a megjelenítés is, a párbeszédek viszont ütősek és frissek. A film olyan hangulatot áraszt, ami mindig megfog, akárhányszor nézem meg. Beszippant Bogart elképesztő játéka. Philip Marlowe karaktere, olyan mintha pont Bogartra találta volna ki Raymond Chandler. Ő a legjobb Marlowe mind közül, akik belebújtak a szigorú, de igazságos nyomozó bőrébe, ezt kijelenthetjük. Bacall pedig káprázatos, szinte forr a levegő, amikor találkoznak a vásznon, és egymásra néznek. Ezt a filmet, bármilyen furcsa, fiatal mozirajongóknak ajánlom a leginkább, mert egy ilyen klasszikus mozit mindenképpen meg kell nézni ahhoz, hogy a mai filmvilágot a helyén tudják kezelni. 

Idővonal: A Hosszú álom című filmet 1946-ban mutatták be, abban az esztendőben, amikor Tildy Zoltán magyar miniszterelnök benyújtotta a köztársasági államformáról szóló törvényjavaslatot, az ENSZ közgyűlése Londonban egyhangúlag elfogadta az atomerő nemzetközi bizottság alá helyezését, Franciaországban a Charles de Gaulle vezette kormány lemondott, végrehajtották a Szálasi-kormány tagjain a Népbíróság halálos ítéletét. (Szálasi FerencVajna GáborBeregfy Károly kötél általi, Rajniss Ferenc golyó általi halált halt.),  Prágában aláírták a 30 millió dollár összegű magyar–csehszlovák jóvátételi egyezményt. (Wikipédia)

A Humphrey Bogart filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Philip Marlowe magándetektív (Humprey Bogart) és Vivian Rutledge (Lauren Bacall) (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.