Magyarok Isztambulban

A magyar–török kulturális évad részeként Isztambulba utazott számos magyar zenész, köztük a Nemzeti Énekkar is, hogy részt vegyen az 52. Isztambuli zenei fesztiválon. A fesztiválon május 21-e és június 12-e között 25 koncertet tartanak a zene szerelmeseinek 17 különböző helyszínen. Az előadások között hét premiert láthat a közönség.

2024. 06. 06. 5:42
A Nemzeti Énekkar fellépésének az Atatürk Kulturális Központ adott otthont.
A Nemzeti Énekkar fellépésének az Atatürk Kulturális Központ adott otthont. Fotó: Mühenna Kahveci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Énekkar az 52. Isztambuli zenei fesztivál programjának részeként június 2-án a 2040 férőhelyes Atatürk Kulturális Központban (AKM) Mozart Requiemjét adta elő a Borusan Istanbul Fiharmonikus Zenekar közreműködésével, Carlo Tenan zeneigazgató, vezető karmester vezényletével. Az est során elhangzott a Requiem mellett Arvo Pärt Zarándokdal (Pilgrim’s Song/Ein Wallfahrtslied) című műve – amelyben közreműködött a Nemzeti Énekkar férfikara –, valamint Mozart Szabadkőműves gyászzenéje is. A hangverseny szólóénekese Giuliana Gianfaldoni (szoprán), Cecilia Molinari (mezzoszoprán), Ilker Arcayürek (tenor) és Jongmin Park (basszus) volt.

Az Isztambuli zenei fesztivál minden évben helyet ad fiatal művészek bemutatkozásának is.
Az isztambuli zenei fesztivál minden évben helyt ad fiatal művészek bemutatkozásának is (Fotó: Salih Üstündag)

A diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a tavaly december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar–török kulturális évaddal. Az 52. Isztambuli zenei fesztivál magyar fellépői a magyar zenei élet nemzetközileg is elismert alakjai.

Magyar művészek az isztambuli zenei fesztiválon

Május 22-én Baráti Kristóf hegedűvirtuóz adott koncertet a Mantuai Kamarazenekar kíséretében. 2014-ben Baráti Kristóf kapta a Rupert Gabler Alapítvány által adományozott Az év fiatal művésze díjat a bajorországi Bad Wörishofenben rendezett Nemzetek Fesztiválján. A Bachtrack.com klasszikus zenei portál statisztikája szerint 2015-ben a világ legkeresettebb hegedűművésze volt.

Május 27-én Roby Lakatos és zenekara mutatkozott be az isztambuli közönségnek Akan Gündör kánunművésszel kiegészülve.

A kánun egy citeraszerű húros hangszer, amellyel önállóan vagy gyakrabban egy együttes részeként játszanak a Közel-Kelet nagy részén, Észak-Afrikában, Nyugat-Afrikában, Közép-Ázsiában és Európa délkeleti régióiban. Az arab és török zene egyik fő hangszere.

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer István vezényletével június 3-án adott közös koncertet Francesko Piemontesi zongoristával. Az 52. Isztambuli zenei fesztivál utolsó magyar programja június 6-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar fellépése Várdai István vezényletével és Gülsin Onay zongorista vendégjátékával.

Az 52 éve megrendezett isztambuli zenei fesztivál Törökország egyik legnagyobb fesztiválja, elismert és rangos zenei esemény. 

A fesztivál minden évben megbecsült művészeket lát vendégül a világ minden tájáról, pompás műsort kínál, miközben a zenei sokszínűséget helyezi előtérbe.

Az isztambuli zenei fesztivál célja, hogy a zenét mindenki számára elérhetővé tegye a művészet társadalomra gyakorolt pozitív hatásának hangsúlyozásával.

A közönségre váró rendezvények között idén fesztiválexkluzívak is szerepelnek, helyt adnak fiatal tehetségek első fellépéseinek és a klasszikus zenét különböző műfajokkal ötvöző projekteknek is. 

A koncerteket hagyományosan ingyenesen látogathatják a zenei képzésben részt vevő diákok, és több ezer egyetemi hallgató vehet rendkívül kedvezményes belépőt rájuk az Eczacıbaşı Youth Ticket programnak köszönhetően. Az Isztambul történelmi helyszínein és modern koncerttermeiben megtartott előadások mellett ingyenes köztéri koncerteket is szerveznek a fesztivál hétvégéin a Fenerbahçe és Yıldız parkokban.

Az 52. Isztambuli zenei fesztivál témájául a gyökereket választották.

A fesztivál összeállításakor törekedtek arra, hogy bemutassák azt a kulturális sokszínűséget, amit Törökország különböző etnikumú lakói létrehoztak az évszázadok során. A koncerteket és eseményeket ebben az összefüggésben fogták egybe, hangsúlyozva a kultúrák közötti dinamikus párbeszédet – mondta el Efruz Çakirkaya, a fesztivál igazgatója.

A fesztivál különlegességei

A fesztivál különlegessége, hogy minden évben különböző helyszíneken rendezik a koncerteket, bemutatva ezzel a város olyan tereit is, melyeket egyébként nem feltétlenül kapcsolna össze a közönség a zenével.

Ilyen volt például Benjamin Appl és Martynas Levickis Bécs–Párizs–Berlin–New York címet viselő koncertje a Páduai Szent Antal olasz katolikus templomban. A koncerten Benjamin Appl német lírai baritont a litván harmonikavirtuóz, Martynas Levickis kísérte. Olyan zeneszerzők dalaiból adtak elő válogatást, akik életük legalább egy részét Bécsben, Párizsban, Berlinben vagy New Yorkban töltötték a 20. században, és a duó programja e négy város köré csoportosult.

Az 52. Isztambuli zenei fesztivál egyik legnagyobb szenzációja a 79 éves Maria João Pires fellépése volt a Lucerni Vonószenekarral kísérve.

A Luzerni Vonószenekart Daniel Dodds művészeti irányítása alatt a világ egyik legjobb kamarazenekaraként ismerik. Pires hároméves korában kezdett el zongorázni, és két évvel később már fel is lépett nyilvánosan, hétéves korában pedig Mozart-versenyműveket adott elő Oportóban. A legendás portugál zongoraművész ezúttal Ludwig van Beethoven Harmadik zongoraversenyét játszotta el. A koncert programjában szereplő másik két mű közül az első Arthur Honegger alkotása, a második pedig szintén Beethoven legnépszerűbb szimfonikus művei közül a Pastorale volt. A május 31-i koncert egy némileg váratlan vendéggel is kiegészült: a Pastorale előadása közben egy macska vette birtokba a színpadot, amelyről természetesen számos videófelvétel is készült.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.