Jakab Zsófia: A textilipar az egyik legszennyezőbb iparág + podcast

Az Ugyanaz pepitában című új kulturális podcast harmadik részében Lengyel Emese és Tölli Szofia műsorvezető-szerkesztők vendége Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója.

2024. 07. 27. 10:00
jakab zsófia
Jakab Zsófia az Ugyanaz pepitában című kulturális podcast vendége volt. Fotó: Videa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma egyik művész, tervező sem tevékenykedhet anélkül, hogy az énmárkáját, a brandjét építené. Az MDDÜ sok más tevékenység mellett ebben is segít a hazai divat és design szereplőinek. A szakoktatás fontossága mellett Jakab Zsófia a Budapest Central European Fashion Week egyre nagyszabásúbb eseményeiről is mesélt. Az új európai uniós irányelv kapcsán pedig azt is elmondta, milyen radikális változás elé néz az iparág a kézműves manufaktúráktól a hatalmas márkákig.

jakab Zsófia
Jakab Zsófia beszédet mond az MDDÜ Michelin Guide magyarországi díjkiosztóján Budapesten, a Millenárison 2022. október 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

– Meg kell tanulniuk az embereknek azt, hogy mit kezdjenek a ruhákkal. Mi történik akkor, ha azt már nem hordjuk? Az öt legszennyezőbb iparág közül sajnos a textilipar az egyik. Az iparág szereplőinek a tudatosságot kell növelniük a következő időszakban, és a fogyasztóknak is ezt kell átadni

– árulta el Jakab Zsófia, aki a magyar divatipar haladásának, fellendítésének lehetőségei mellett azt is elárulta a kulturális podcastben, miként kezdte pályáját, mi vonzotta a divat világában.

Mindig érdekelt a divat, de nem a klasszikus értelemben. A lányok, ha a divat iránt érdeklődnek, akkor általában tervezők szeretnének lenni vagy modellek. Engem sosem ez vonzott, de maga az iparág nagyon érdekelt

– osztotta meg a miniszteri biztos a podcastinterjú során.

Az Ugyanaz pepitában című podcast harmadik része elérhető a Kultúrnemzet Videa-csatornáján: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.