Különleges képességekkel bírnak, de mégsem ismerjük őket igazán

Hamarosan nagyszabású magyar akciósorozat érkezik a TV2-re, a S.E.R.E.G. drámai sorsokkal és nagyszabású harctéri jelenetekkel készül majd székbe szögezni a nézőket. A katonákat középpontba helyező produkcióhoz a Hooligans együttes készítette a főcímdalt, amihez külön klipet is készítenek. A forgatáson járva az alkotókkal beszélgettünk a sorozatról.

2024. 09. 03. 5:46
S.E.R.E.G. Hooligans
Az olykor kőrockkal dübörgő Hooligans zenekar szolgáltatja a főcímdalát és a legerősebb betétdalát a Megafilm Service hat részből álló katonai sorozatának, a S. E. R. E. G.-nek . Fotó: Új Néplap/Mészáros János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte egyre több helyen bukkannak fel a S. E. R. E. G. reklámjai, jómagam legutóbb a négyes-hatos vonalán találkoztam a főszereplő katonák elszánt tekintetével. A Megafilm Service és a TV2 koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő minisorozat ambiciózus vállalkozás, drámai sorsokkal és nagyszabású harctéri jelenetekkel, amelyek a Magyar Honvédség jelentős katonaszakmai támogatása mellett készültek el. Az ambíciókat jelzi, hogy a sorozat főcímdalára az egyik legnépszerűbb hazai rockegyüttest kérték fel, a Hooligans dalához pedig külön klip is készül. A forgatáson járva mi is kaptunk egy kis ízelítőt abból, mi vár ránk hamarosan.

MJA_7419
 Csórics Balázs a Hooligans élén menetel a S.E.R.E.G. főcímdalához készült új klipben. Fotó: Új Néplap/Mészáros János

S.E.R.E.G.: az „itt a lét“ a tét nem csak egy szlogen

Csak délután érkezünk a helyszínre, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár egyik méretes hangárjához, ahonnan épp előhúzzák az H145M és H225M jelzésű harci helikoptereket. A Hooligans tagjai már reggel óta forgatnak, de talpig feketében is szó nélkül tűrik a rettentő hőséget, és bár egy forgatás nagyon monoton tud lenni, mégiscsak van abban valamiféle gyermeki izgalom, hogy egy katonai reptéren, óriási járművek között járhat az ember. 

A ma emberének nem sok kapcsolódása van a katonasághoz, csak nagyon kevesen vannak vele tisztában, hogy milyen nélkülözhetetlen feladatokat látnak el, de a sorozat producere, Helmeczy Dorottya szerint a világszerte szaporodó feszültségek érezhetően egyre nagyobb figyelmet irányítanak a honvédségre. – Nem kell messzire mennünk, elég megemlíteni a szomszédos orosz–ukrán háborút. De úgy gondoltuk, hogy ha már tényleg ennyi konfliktus van, akkor segítsük a honvédséget a saját brandjük kialakításával, mert fontos tudnunk róluk, és ez szerintem egyre fontosabb lesz.

Ezek az emberek különleges képességekkel bírnak, hajlandóak az életüket is kockáztatni, de mégsem nagyon ismerjük őket. Találkoztunk járműkezelő honvédekkel, rohamlövészekkel, parancsnokokkal, katonai diplomatákkal, háttéremberekkel, a munkánkat pedig végig segítette egy katonai szakértő, Pálinkás Szilveszter főhadnagy. Ezek a beszélgetések is hozzájárultak ahhoz, hogy a sorozatban hitelesen jelenjen meg a hadsereg

 – árulja el a producer, aki a munka során első kézből tapasztalta meg, mennyire egymásra vannak utalva a szolgáló katonák. – Csapatmunkában kell dolgozniuk, mert le vannak osztva a feladatok, és az egyik embernek az élete függ a másiktól. Ez egyfajta szakmai összhang, de mindig hoz egy erős kötődést is, ami akár még egy családi köteléknél is erősebb. Nagyobb dolgokon esnek át együtt, mint egy családban vagy egy baráti társaságban, mert nagyobbak a tétek. Ez a sorozatban is kirajzolódik, a katonákkal együtt éljük meg ezeket a mély kapcsolatokat – mondja a producer.

Időközben megérkezik a helyszínre Csórics Balázs is, aki a sorozat főszereplőjét, Győrbíró Zsolt alezredest alakítja, és a Hooligans klipjében is feltűnik. Az időjárási körülmények ezen a napon sajnos nem olyanok, hogy a lenyugvó napkorong előtt elhaladó helikoptereket lehessen felvenni, de tartogat elég izgalmat az is, ahogy alig pár méterrel a fejünk fölött húz el. 

A felvétel után Csórics Balázs mesél a színészet és a katonalét közötti hasonlóságokról, amiket a honvédekkel közös munka során tapasztalt meg. – A végeredmény szemmel látható különbségétől eltekintve abban nagyon hasonlít egymásra a két hivatás, hogy meg kell tanulni szétválasztani az érzelmeket és a tetteket. 

Nem számít, mit érzel, amikor dolgod van. A feladatot nagyon precízen meg kell tudnod csinálni, azonban ennek megvan az a kockázata, hogy rutinszerűvé válik, és ha nem tudsz kapcsolódni a saját érzéseidhez.

Sok mindenről lemaradhatsz – meséli a színész, kihangsúlyozva azt a lényeges különbséget, hogy a honvédség esetében emberéletekről van szó, egy katonának minden másodpercben az élete a tét. 

–  Egészen megrázó megtapasztalni, hogy az „itt a lét a tét”, az nekik nem szlogen, hanem ők tényleg abban élnek. Amikor kint vannak egy misszióban, bármi megtörténhet, és erre próbálnak felkészülni itthon, de erre talán nem is lehet felkészülni, mert csak a harctéren jön veled szembe, hogy bármikor bármi történhet és annak az ellenkezője is – zárja gondolatait a színész.

A forgatás végére beesteledik, mi már hazafelé vesszük az irányt, de a Hooligans még marad, dolguk van, fel kell még venni pár tűzcsóva előtt eljátszott gitáreffektet. Már a színészet és a katonaság közti hasonlóságok felvetése is meredeknek hangozhatott, hát még ha melléjük tesszük a rocksztárságot is, ami inkább a katonalét ellenkezőjének tűnik. Nyilvánvalóan az is, de ha egy együttes már csaknem harminc éve szórakoztatja a közönséget, az legalább két dolgot feltételez: a jó csapatszellemet és rengeteg alázatot. Ebből ma nekünk is kijutott.

Korábbi anyagaink a S.E.R.E.G.-ről:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.