időjárás 13°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Bölcső a hegyek között – Tamási125 kiállítás nyílik a MOMKult előtt

Augusztus 18-án, 18 órakor avatják fel a MOMKult Kulturális Központ előtti Sirály sétányon a 125 éve született Tamási Áron (1897-1966) írónak tiszteletet állító, szabadtéri, utazó kiállítást. A 16 tablót felvonultató tárlat augusztus 18. és szeptember 22. között tekinthetik meg a látogatók a XII. kerületi helyszínen, ami azért is jelentős, mert maga Tamási Áron – aki egykor az Alkotás utcában lakott – számos szállal kötődött a Hegyvidékhez.

Bölcső a hegyek között – Tamási125 kiállítás nyílik a MOMKult előtt

MOM Kulturális Központ
https://momkult.hu/programok/bolcso-a-hegyek-kozott/ Jegyrendelés

A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége” – állította a 2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron. 2022-ben az ő személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson.

Az író életét bemutató Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás (kurátor: prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész) a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára és személyes kapcsolataira fókuszálva mutatkozott be elsőként Budapesten áprilisban, ezután erdélyi turnéra indult: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Torockón találkozhatott vele a közönség.

Az erdélyi turnét követően a szabadtéri tárlat augusztus 18-án mutatkozik be Budapesten, a MOMKult előtti Sirály sétányon, ahol Juhász Anna irodalmár megnyitója után a Platon Karataev duó (Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén zenészek) ad minikoncertet.

Az elkövetkező egy hónapban rendhagyó tárlatvezetések, diákokat megszólító csoportjátékok és vetélkedők színesítik a tárlat programjait, míg szeptember 20-án, a 125. születésnapon megemlékezéssel készülnek a szervezők.

Helyszín: MOMKult Kulturális Központ (Csörsz utca 18.)