Kerítőnő

Az Epstein-ügyben beindulni látszik az amerikai igazságszolgáltatás gépezete. A pedofil bűncselekményben a letartóztatásban lévő volt barátnő, Ghislaine Max­well a napokban első meghallgatásán ártatlannak vallotta magát abban, hogy az ifjú szexuális áldozatok Jeffrey Epstein házába kerültek. Max­well mindent tudhat a légyottokról, ha beszél, az amerikai elit széles köre retteghet.

Pósa Tibor
2020. 07. 18. 15:17
Party At Mar-A-Lago
Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein (középen) és Michael Bolton énekes egy floridai partin, 2000. Az amerikai élet krémje Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan egy éve lesz annak, hogy New York-i börtönének cellájában holtan találták Jeffrey Epstein pénzügyi vállalkozót. Hivatalos források szerint öngyilkos lett, de ebben számosan kételkednek. Túl sok ember lélegezhetett fel, amikor meghallotta, hogy Epstein meghalt a börtönben. Ők az amerikai elit tagjai – a gazdasági, pénzügyi, politikai élet, a művészvilág és az oktatás nagyjai, bírók, ügyvédek –, akik időnként meghívást kaptak Epstein partijaira. A vendéglátó a résztvevőknek felajánlott egy regeneráló masszázst, amelyet fia­talkorú lányok nyújtottak. Előzőleg a ház ura is „kipróbálta” őket.

A fővárostól több óra repülőútra volt floridai luxusháza vagy bahamai magánszigetén fekvő villája, így a nagy többség elfogadta a felajánlást. Hogy mi történt a test feltöltődése ürügyén, az már a vendég és a masszírozó dolga volt. És még egy személyé: Epsteiné, aki minden alkalommal kikérdezte a lányokat, hogy milyen „szolgáltatást” vettek igénybe a meghívottak, amelyet fekete noteszébe fel is jegyzett.

Az amerikai élet krémje megfordult ezeken az összejöveteleken. Elnökök – egy volt, Bill Clinton és egy jelenlegi, Donald Trump –, az angol királyi család tagja, András yorki herceg, európai politikusok, Woody Allen rendező, Kevin Spacey filmszínész, de a meghívottak között volt számos Wall Street-i pénzügyi vállalat nagynevű vezetője, iparmágnás, sztárügyvéd, a Harvard egyetem elnöke. Ezek a bulik főleg az 1990-es években és a 2000-es évek első felében zajlottak le. Ugyanis 2007-ben Epsteint már egyszer elítélték fiatalkorúak megrontásáért. Ezt követően szépen elmaradoztak a vendégek, de volt, aki ezután is kitartott mellette. Másfél évet kapott, ezt egy floridai börtönben kellett letöltenie, ahonnan mindennap kijárt a saját munkahelyére dolgozni.

Az ügy egyik kulcsfigurája Ghislaine Maxwell, Robert Maxwell volt brit sajtómágnás kedvenc lánya. A sajtócézár a kilencvenes évek elején hazánkban is próbálkozott; 1992-ben luxusjachtjáról a Kanári-szigetek környékén a tengerbe esett, és életét vesztette. Öngyilkosság volt, vagy valaki segített neki, sohasem tudjuk meg. Az azonban biztos, hogy anyagi gondjai voltak. A lány az apja halála után érkezett New Yorkba. A ma 58 éves Ghislaine három útlevéllel rendelkezik: Párizsban született, ezenfelül brit és amerikai állampolgár. Mindig luxusban élt, egészen apja tragikus haláláig. Ezt követően évi százezer dollárból kellett kijönnie, ebben nem volt valami sikeres. Volt viszont egy adottsága, amelyből pénzt tudott csinálni: a kapcsolatrendszere, bejárása a felső körökbe.

Ekkor ismerkedett össze Jeffrey Epstein feltörekvő pénzügyi vállalkozóval, aki éppen a „nagyok” közé tartott. Kiválóan kiegészítették egymást: Jeffrey-nél a pénz, Ghislaine-nél a kapcsolatok. Ráadásul szerelembe estek. Rendeződött a Max­well lány anyagi helyzete is. Ám a szerelem mulandó, és Ghislaine különleges szerepet kezdett betölteni Jeffrey mellett. Félig volt szerető, félig amolyan alkalmazott, de a szolgálókkal úgy bánt, mint a ház úrnője. Az új ténykedése alapján ő lett Epstein kerítőnője, aki a világot járva meggyőzte a fiatal lányokat, hogy ajánlják fel magukat a milliárdos szolgálatára.

A Maxwell lány különleges viszonyt ápolt a Clinton házaspárral, sokan beszélik, hogy Bill szeretője volt. Részt vett tíz évvel ezelőtt Chelsea Clinton esküvőjén, később jótékonysági eseményeken tűnt fel. 2015-ben eladta 15 millió dollárért New York-i házát, azóta félillegalitásban élt. Idén július 2-án pompás New Hampshire-i villájában jelentek meg a rendőrök a letartóztatására. A vád ellene: „1994 és 1997 között Ghislaine Max­well hozzájárult ahhoz, hogy Jeffrey Epstein 18 éven aluli – tehát kiskorú – lányokkal közösüljön.” Mintegy százra teszik azoknak a számát, akiket a volt barátnő felszolgált a szexuális ragadozónak. Az ügyészek indítványozták a bírónak, hogy még nagy összegű óvadék esetén se engedélyezze a vádlott szabadlábon védekezését. Ha megáll az említett vád, akkor Ghis­laine ­35 év börtönnel sújtható. De miért várta meg a pillanatot, amikor kattan a bilincs a kezén? Hiszen lett volna ideje találni egy olyan országot, ahonnan nem adják ki Amerikának. Talán ő is elhitte magáról, hogy az elit tagja, azaz érinthetetlen.

A nagy kérdés az, hogy Ghislaine Maxwell vajon miről beszél a meghallgatásokon vagy eskü alatt a tárgyaláson. Nyilván azt együtt találták ki Epsteinnel, hogy meghívott neves vendégeiket is „megkínálják” a hamvas lányokkal. Azt sem tudni, hogy a fekete notesz, amely sok titkot rejthet, vajon a rendőrség birtokában van-e. Az FBI-nak, a Szövetségi Nyomozó Irodának szándékában áll-e kiterjeszteni a nyomozást az amerikai elit jó részére? Jelenleg ugyanis néhány akkori kiskorú vallomása alapján tudják rekonstruálni a majd harminc éve történt eseményeket.

Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein (középen) és Michael Bolton énekes egy floridai partin, 2000. Az amerikai élet krémje
Fotó: Getty Images

A Maxwell lány letartóztatása után vajon a nyomozók eljutnak-e András yorki hercegig, II. Erzsébet brit uralkodó dédelgetett gyermekéig? Ez a kérdés különösen foglalkoztatja az angol sajtót. A ma 36 éves Virginia Roberts Giuffre az FBI-nak tett vallomásában közölte, hogy fiatalkorúként András herceg többször szexuális kapcsolatot létesített vele, egyebek közt Epstein nyaralójában. E vád és a herceg szerencsétlen novemberi tévényilatkozata miatt a brit királyi család tavaly úgy döntött, hogy András ezentúl lemond minden társadalmi feladatáról, és nem tesz nyilvános nyilatkozatot. A yorki herceg elutasította az amerikai nyomozó szervekkel való együttműködést, pedig azok kedves hangú levélben arra kérték, tegyen vallomást az ügyben.

András herceg számára valóban a legjobb taktika a hallgatás, így nem mondhat magára terhelő dolgot. És Nagy-Britanniában maradni, hogy véletlenül se keveredjen olyan helyre, ahol a kiadatás réme fenyegetné. Talán még az amerikaiak sem kockáztatnak meg kiadatási kérelmet egy koronás fő ellen. Feszültséget okozhatnak ezzel a két ország viszonyában, de ez úgysem vezetne eredményre. Esetleg elérhetik, hogy hazájában hallgassák ki a yorki herceget, vagy megbízzák ezzel a brit igazságügyet. Lehetne mondandója, ugyanis azon kevesek egyike volt, akik még Jeffrey Epstein 2007-es pedofilbüntetése után is tartották a kapcsolatot a pénzügyi vállalkozóval. Különösen kényelmetlen helyzetbe kerülhet András herceg, ha Ghislaine Maxwell, az egyik legközelebbi barátja is cserbenhagyja, és ellene vall.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.