Rosszkor születtünk?

A győri Aurora a hazai punkszíntér egyik legrégebbi s mind a mai napig aktív együttese.

2020. 11. 19. 16:18
null
Aurora: Más világ Forrás: Edge Records
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri Aurora a hazai punkszíntér egyik legrégebbi s mind a mai napig aktív együttese. Első nagylemezük – az „ideiglenesen hazánkban állomásozó” szovjet csapatok távozását ünneplő Viszlát, Iván! – 1989-ben látott napvilágot. Azóta mintegy másfél tucat albummal jelentkezett a Víg László (Vigi) frontember vezette csapat. Idei korongjuk, a Más világ már a címével is jelzi, hogy nem teljesen olyan, mint az eddigiek: tizennyolc korábbi daluk új, akusztikus (vagyis az elektromos hangzást mellőző, a természetes megszólalást előtérbe helyező) verzióját tartalmazza.

A banda nevével összeforrott, ikonikus dalok – például az Egy kis anarchia – nem szerepelnek rajta: a tagok valószínűleg úgy gondolták, hogy felesleges hozzájuk nyúlni, a mérgesebb, karcosabb eredeti verziójuk maradjon meg a közönség emlékezetében. Vannak viszont olyan számok, amelyeknek jól áll a valamivel szelídebb, akusztikus hangzás. A ’88 telén (amely felveti a kérdést, hogy a 89/90-es változás előtt előtt vajon hol voltak azok, akik a fordulat után következetesen forradalmárként és rendszerváltóként hivatkoztak saját magukra, mert a dal magányos punk narrátora valahogy nem találkozott velük az utcán) eredeti verzióját jellemző indulat például csillapul valamelyest, dühös kirohanás helyett így rezignált múltidézés kerekedik belőle.

Aurora: Más világ
Fotó: Edge Records

A gitár-basszusgitár-dob alapfelálláshoz társuló, újabb hangszerek – a hegedű és a fuvola – szintén módosítják a dalok eddig ismert hangulatát. A Kissé nagyon durva eleve nem vidám sorait („A koldus poharába dobok némi aprót, / Elcserélném én is plafonra a padlót”) lemondó hegedűfutamok teszik még keserűbbé. Az otthontalanság és örök kívülállás élményét megjelenítő Ez a város („Mocskos és büdös itt minden, / Ülök egy padon, akár a sitten”) panaszos vonósokkal indít, hogy aztán – éles váltással – felgyorsuljon, és táncba invitálja a hallgatót.

A játékos-ravaszkás fuvolaszóval kiegészített Robin Hood is lendületesre sikeredett: élénk skas ritmusa hallatán automatikusan járni kezd az ember lába, és ropni kezdi. (Persze az angol legendákból ismert hős itt posztmodern köntösben lép elénk, pipázik és célba lő, mindemellett „visszavonulva, önként, / megírja azt, ami történt”

– hm, hm, csak nem a rendszerváltás előtti és utáni szerepek egymásba olvadására kell gondolnunk?) A Bella csaó – a második világháborús olasz partizándal „aurorásított” verziója – már a csapat debütáló nagylemezén is szerepelt: egy végéhez közelítő korszak megszállóinak, tágabb értelemben magának a Kádár-érának mondtak vele búcsút. Az új változat menetdalokat idéző tempójával és countrys hangulatot keltő gitáros megoldásaival hat. A lassúbb számok kedvelőinek ugyanakkor ott a Nélküled. Közepes tempója és dallammenete tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy a közönség együtt énekelje a zenészekkel.

A legnagyobb átalakuláson azonban alighanem a címadó dal, a Más világ ment keresztül: „Mérgezett a Föld, / sárgul minden, ami zöld, / pusztul minden, ami él, / lehet, hogy rosszkor születtél”.

A nyolcvanas évek végén mindez még csak egy kellemetlen víziót vázoló, általános rossz hangulatot hordozó dal volt. Mára azonban a klímaváltozástól kezdve a következő generációk romló életminőségén át számos valós jelenségre gondolhatunk, miközben hallgatjuk – főleg úgy, hogy a hangzás 2020-ra valamivel szelídebb lett, már-már pszichedelikus fuvola- és hegedűfutamok gazdagítják. Az egykor volt, odamondogatós punkszám emelkedett hangulatú siratódallá formálódott.

Az akusztikus verzió kedvéért újrahangszerelt-újragondolt dalokat tehát nemcsak a csapat eddigi rajongói hallgathatják meg, hanem azok is, akik eddig nem ismerték az Aurorát. Előbbiek további címekkel gyarapíthatják kedvenc számaik listáját, utóbbiak pedig új belépőként csatlakozhatnak a zenekar táborához.

(Aurora: Más világ. Edge Records, 2020. Ára: 1990 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.