Az ételek édesítése nem korunk találmánya, évezredek óta használunk erre alkalmas anyagokat.
A természetes édesítők közé tartozik a méz, a juharszirup, a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a répa- vagy nádcukor (szacharóz). Mindegyik alapvető jelentőségű a szervezetünk számára, mint ahogy egészséges táplálkozásunk része a tejben található laktóz is. Ugyancsak természetes édesítőszer a jázminpakóca (más néven sztévia, édes fű vagy édes levél), a Dél-Amerikában őshonos évelő növény. Leveleinek kivonatát az őslakosok évszázadok óta használják édesítésre, gyógyításra.
A méz az ember egyik legősibb édessége, olyannyira, hogy kutatók szerint eleink több ezer éve, jóval az időszámításunk előtt is fogyasztották azt. Magyarországon nemcsak a fogyasztásának, hanem a termelésének is komoly hagyománya van, ami a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által készített összeállítás szerint jó néhány szabadalmi bejegyzést hozott az évek alatt. 1912 márciusában jegyeztette be például eljárását Lamboy Károly gyógyszerész mézes tölgyfahéjszörp készítésére, amelyet a légúti megbetegedések gyógyítására fejlesztett ki.
„Jelen eljárással készült szörp a légcsöveknek és léghörgőknek megbetegedése esetén fejt ki igen jótékony hatást, különösen azáltal, hogy a köhögési ingert nagymértékben csökkenti” – fogalmazott a beadványban. A mézet a cukor helyettesítésére is alkalmasnak találták elődeink, így született meg az eljárás mindennemű gyümölcsöknek cukor nélkül, kizárólag méz használatával gyümölcssajtokká való előállítására, melyet Augusti Henrikné született Guth Paula szabadalmaztatott 1910-ben.
Számos szabadalommal ellentétben a macis mézet nem a magyarok találták ki. A maci formájú csomagolás szabadalmát 1957-ben egy amerikai méhész házaspár jegyeztette be. (Bizonyos formájú macis mézeket azonban több magyar cég is forgalomba helyezett, és több különböző maci formájú csomagolásra vagy annak részletére nyújtottak be formatervezési mintákat.)
A méz nemcsak Magyarországon, európai szinten is nagy hatással volt a feltalálókra, hiszen összesen közel tízezer olyan védjegy található az adatbázisokban, amelyekben méh vagy kaptár szerepel fő elemként.