Utolsó tünetként – tehát miután elmúlt a fejfájásom, hőemelkedésem – váratlanul elment a szaglásom – meséli Éva, aki tavaly februárban tapasztalta meg a Covid–19 vírus egyik mellékhatását. És ezzel finoman szólva nincs egyedül. A Facebook SOS: Korona csoportjában számos hasonló tünetről beszámoló komment olvasható:
„Mindenhol rohadt vöröshagymaszagot érzek. A sertésfelvágottakat nem bírom megenni, mert bélszaguk van” – írja egy szintén Éva keresztnevű hölgy. „A gyümölcsillatú kozmetikumok, illatosítók mind egyforma fantomszagúak, soha ilyet előtte nem éreztem, rosszul vagyok a parfümjeim szagától!” – fakad ki Zsuzsanna.
– Az ebből a szempontból legveszélyesebb második hullám idején a betegek csaknem 45 százaléka észlelt szagláscsökkenést – mondja Kraxner Helga egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján létrehozott szaglásambulancia vezetője.
Ha valaki nem – vagy tévesen – érzi a különféle szagokat és illatokat, akkor nem érzékeli a figyelmeztető szagokat (gázok, gőzök, füst, romlott étel), ahogy a kellemes illatokat sem (ételek, italok, kozmetikumok vagy a társa, gyermeke illata). Ennek következtében egyaránt módosulhat az étkezéshez és embertársaihoz való viszonya.
– Pácienseink közül sokan arról számolnak be, hogy visszataszítónak érzik például a húsok szagát vagy a különféle zöldségekét – a hagymáét, paprikáét, uborkáét. Ezeket nem kívánják, és ha mégis elfogyasztják, az ízüket is rossznak találják – hiszen, ha valaminek a szagát büdösnek érzékeljük, az íze sem bizonyul kellemesnek – fejtegeti az intézményvezető. – A tésztafélék, édességek ugyanakkor általában nem szerepelnek a taszítóvá vált ételek között. A beteg fehérjéhez, zsírhoz való viszonya tehát megváltozik, míg a finomított szénhidráthoz való viszonya változatlan marad, vagy épp pozitívan változik. Ez azt eredményezi, hogy átalakul az étrendje, a szaglásvesztés után tehát jó eséllyel egészségtelenebbül táplálkozik, mint előtte.
A következmények azonban ennél távolabbra mutatóak is lehetnek. A szagok helyes érzékelése ugyanis nemcsak a konyhában, a terített asztalnál, de az élet egyéb területein is fontos, például bizonyos szakmákban (a borászok, séfek, parfümőrök, gyógyszerészek, tűzoltók, katasztrófa-elhárítók esetében). De a helyes szagérzékelés az egymás közti, hétköznapi kapcsolattartásnak is része.