Hollywood gyakran a kínai piac igényeire szabja a produkciókat

Szegény hongkongi család sarja, akit Hollywood karolt fel, de Pekinghez lojális – leegyszerűsítve így összegezhető az amerikai sajtó nem túl pozitív véleménye Jackie Chanről. A 68 éves akcióhős-filmsztár az elmúlt években sokkal inkább politikai állásfoglalásaival, mintsem kasszasikereivel keltette fel a média figyelmét.

2022. 08. 30. 10:44
SYRIA-CHINA-YEMEN-UAE-CONFLICT-CINEMA-CHAN Fotó: LOUAI BESHARA Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tankok, fegyverek, harcosok zajától volt hangos néhány héttel ezelőtt egy Damaszkusz-közeli város, al-Hadzsar al-Aszvad. A polgárháború sújtotta Szíriában nem szokatlan látvány egy porig rombolt város, ám ez esetben nem a harcoló felek, hanem egy filmstáb tagjai vonultak be, s vették birtokba néhány napra a települést. Szíriának ez a nyugati része már jó néhány éve biztonságosnak mondható, miután 2018-ban a kormányerők orosz katonai támogatással visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezettől. A fővárostól mindössze négy kilométerre fekvő al-Hadzsar al-Aszvad így remek forgatási helyszínnek bizonyult annak a kínai filmstúdiónak, amely a Jemenben ragadt kínai állampolgárok 2015-ös evakuálásának hősies történetét kívánja filmvászonra vinni.

A produkciót azonban számos bírálat érte, elsősorban az etikátlannak tartott forgatási helyszín miatt, másrészt azért, mert a kínaiak ezzel „legitimálják” azt a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnököt, akit a nyugati országok megpróbáltak eltávolítani a hatalomból. Nem kedvez a film megítélésének az sem, hogy Jackie Chan neve is feltűnik a producerek között, ami a kritikusok szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a világ egyik leghíresebb kínai filmsztárja teljes mellszélességgel kiáll a kommunista hatalom mellett. – Látom a Kínai Kommunista Párt nagyságát. Azt teszik, amit mondanak, és megvalósítják az ígéreteiket. Amit száz éven belül akartak elérni, elérték néhány évtized alatt – magyarázta el egy tavalyi kijelentésében Jackie Chan, miért akar előbb-utóbb a Kommunista Párt tagja lenni.

A színész már tagja a kormányzathoz erősen kötődő Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testületnek, tavaly pedig fellépett a párt megalapításának századik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen, és elénekelte a Sárga-folyó megvédéséről szóló, második világháborúból származó hazafias dalt.

A Kommunista Párthoz való közeledését nehezen értik kritikusai, hiszen Jackie Chan nem a kommunista Kínában, hanem a még az Egyesült Királysághoz tartozó demokratikus Hongkongban született és nőtt fel, fiatalkorában Ausztráliában dolgozott, majd amerikai és hongkongi stúdiók akciófilmjeiben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mígnem a 90-es években hollywoodi sztár lett belőle. Az 1989-es Tienanmen téri tüntetések idején még támogatásáról biztosította a demokráciapárti tiltakozókat, ám az elmúlt tíz-tizenöt évből fellelhető nyilatkozatai már egy erősen Pekinghez hű, nacionalista, patrióta, Kína felemelkedésében reménykedő művész képét tükrözik vissza. – Ha túl szabad vagy, akkor olyan leszel, mint amilyen jelenleg Hongkong. Nagyon kaotikus. Tajvan is kaotikus. Egyre inkább úgy érzem, hogy bennünket, kínaiakat irányítani kell. Ha nem irányítanak, csak azt tesszük, amit akarunk – hangzott el sokat idézett kijelentése 2009-ben.

CHAN, Jackie
Jackie Chan Oscar-díjas színész, harcművész a kínai filmfesztivál megnyitóján a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. április 23-án.  Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Kínához 1997-ben visszakerülő Hongkongban zajló tüntetéseket többször elítélte, miközben támogatta két évvel ezelőtt azt a nemzetbiztonsági törvényt is, amely kiterjeszti Peking befolyását és hatalmát az egykori brit gyarmat felett. – Büszke kínainak érzem magam, bárhol járok a világon. Az ötcsillagos vörös zászlót (a kínai nemzeti lobogót) a világon mindenhol tisztelik. Hongkong és Kína a szülőföldem és az otthonom. Kína a hazám. Szeretem a hazámat, szeretem az otthonomat. Remélem, Hongkong hamarosan visszatér a békéhez – mondta a 2020-as tüntetések idején.

Jackie Chan az elmúlt években megvető szavakkal nyilatkozott a Pekinggel mostanában ellenséges viszonyt ápoló, de facto független Tajvanról is, az Egyesült Államokat a világ legkorruptabb országának nevezte, egy japán–kínai területi vitáról pedig 2012-ben azt mondta: „A Tiaojü- (japánul Szenkaku-) szigetek Kínához tartoznak, de az én véleményem nem számít. A kormány dolga foglalkozni vele. Bárcsak Superman lehetnék, akkor közelebb húznám a szigeteket Kínához.”

Jackie Chan azonban Hollywoodban a filmalkotás mestersége mellett azt is megtanulhatta: nem a katonai manőverek és a kemény politika vezet sikerre a nemzetközi diplomáciában, hanem az úgynevezett soft power, a kulturális értékek népszerűsítése, mint a hollywoodi filmek, a Netflix-sorozatok, a török szappanoperák vagy a dél-koreai popzene, melyek mind-mind bejárták saját világmeghódító útjukat. Az elmúlt évtizedekben a kínai cégek hollywoodi filmstúdiókba és mozihálózatokba vásárolták be magukat, Hollywood pedig gyakran a kínai piac igényeire szabva gyártja az újabb és újabb produkciókat.

Gazdag kultúránk van, amelyet érdemes lenne szórakoztató filmekben megelevenítenünk. Van kungfunk és van pandánk. Mégse mi csináltuk a Kung Fu Pandát, hanem Hollywood

– panaszolta Jackie Chan, hozzátéve: a jobb minőségű, angol feliratokkal ellátott kínai filmek könnyebben betörnének az amerikai piacra.

Jackie Chan maga is mindent megtesz azért, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is támogassa a kínai kormányzat ez iránti törekvéseit: színészként, rendezőként és producerként is nagyszabású kínai akciófilmekre és történelmi alkotásokra fókuszált az utóbbi években, mint például A vonatrablás című 2016-os filmjével, amely a japán megszállók ellen harcoló kínai vasúti dolgozók történetét meséli el. Jackie Chan maga is elismerte, hogy a kínai filmpiac egykoron jelentéktelen volt, de az egyre nagyobb profitot hozó alkotásoknak köszönhetően a szakmabeliek kínaiul lesznek kénytelenek megtanulni, „ahelyett, hogy mi tanulnánk meg angolul”.

Borítókép: Filmforgatás Hadzsar al-Aszvadban, Jackie Chan neve is feltűnik a producerek között. Büszke kínainak érzi magát. (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.