Sokszínű kommunikáció a focipályán

A „pályaszéli költészet” feketehumorával átszőtt szövegek messze túlmutatnak a sport keretein.

Minya Károly
2022. 09. 02. 10:28
null
Budapest, 2022. július 8. A Magyar Országgyûlés Labdarúgó-válogatottja gólja a II. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna csoportmérkõzésén a budapesti BVSC-pályán 2022. július 8-án. Hat Kárpát-medencei csapat részvételével, a parlamenti labdarúgó-válogatott meghívására rendezik meg július 8-án és 9-én a labdarúgó tornát, amelyet a "nemzeti összetartozás" jegyében írták ki, Kövér László házelnök kezdeményezésére Budapesten, 2022. július 8-án MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több éven át volt a hétvégi programom a megyei futballmérkőzések látogatása. Sajátos bájuk és hangulatuk van. Az nyilvánvaló, hogy igazi közösségszervező erő, hiszen meghatározó esemény a kistelepüléseken. 

Az egyszerű ácsolt lelátó vagy a korlát melletti állóhely, a lelkes futballisták és szurkolók kellemes emlékként maradtak meg, de még az is, amikor parlagfű nőtt a pálya közepén. És még akkor is, ha időnként nem is a legválasztékosabban, nem szalonképesen fogalmazták meg a mondanivalójukat a pálya körül állók.

Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei címmel kiállítás volt látható Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeumban. „Barangolás a magyar futball rejtett tájain, ahol a csapat sorsa meglepő élességgel rajzolja elénk a kistelepülések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését” – olvasható a kiállítás bevezető plakátján. 

Csillag Péter újságíró és a részt vevő fotóriporterek országjáró sorozatának vizuális és tárgyi összegzése a tárlat. A zempléni futballtörténelem közelmúltját emberközeli fotók mutatják be, amelyek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő világának talán utolsó pillanatfelvételei. Ezenkívül látható a bekecsi kispad és szögletzászló, színes válogatás sok esetben már megszűnt csapatok mezeiből és nem utolsósorban Pályaszéli költészet címmel az edzők, szurkolók, „fociszakértők” nemegyszer szarkasztikus mondatai olvashatók az egyik falon.

Az edzők soha nem elégedettek, és egy kis iróniáért sem kell a szomszédba menniük: „Ifista? Ez a gyerek? Legfeljebb nyolcadikos! Csak megbukott az oviban alvásból meg gyurmából.” 

Mindenki a saját szintjén bírálja a játékvezetőt, egy példa a kezdő szinttől: „Feldühödött szurkolók szapulják a bírót, felsír közöttük egy babakocsis csecsemő. Valaki észreveszi: »Ez az, mondjad nekik!«” Minden játékos dicsekszik valamivel. Van, aki a képességeivel, van, aki a barátnőjével, és van, aki a szüleivel: „Reneszánsz futballista dicsekszik: »Szoktam mondogatni, én francia–magyar nevelést kaptam. Az anyám Yvette, az apám ivott.«” A vidéki körülmények sajátosak – nevezzük így. Az öltöző, a zuhanyzó és a játékvezetők helyisége. 

Ehhez egy kis adalék a következő párbeszéd: „Tíz perccel a lefújás után benyit a partjelző a hazaiakhoz: »Srácok, itt nincs internet.« Valaki kikiabál a zuhanyozóból: »Az semmi, de víz sincs!«” Ha pedig mégis kiválóak a körülmények, nem árt az edzői figyelmeztetés: „Fiúk, rettenetesen vigyázzatok a füvön, nem vagyunk szokva a jó pályához.” 

Különleges okfejtés, de bizonyára igaz: „A relativitás gyakorlata… Ismeritek Einstein futballtörvényét? A kispad előtti köpések száma fordítottan arányos a helyes bírói ítéletekével.” A következő mondat is tekinthető pályaszéli bölcselkedésnek: „A hülyeség nem pók, mégis behálózza a világot.” 

És mivel a futballhoz mindenki ért, nem csekély kritika fogalmazódik meg a focistákról: „Lajos abszolút kétlábas. Ballal és jobbal ugyanúgy tud támaszkodni.” „Fiam, neked olyan görbe a lábad, hogy átmegy közte a nyolcas busz.” „Lyukat rúgott, de akkorát, hogy kék-zöld lett utána a levegő.”

Mindenkinek ismerős az a helyzet, amikor a meccs végén a játékvezetőknek kissé hosszasabban kell várakozniuk az öltözőjükben, mivel nincs védelmező kíséret, és a nézők szerint a kelleténél több sárga vagy piros lap lett kiosztva a hazai játékosoknak. „Nem volt itt nagy balhé soha. Legfeljebb a szoros meccseken fordult elő gyönge tettlegesség.” kiállítás anyaga könyv formájában is megjelent. 

A mottója: „A rögzített mozzanatok és a »pályaszéli költészet« feketehumorával átszőtt szövegek messze túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.”

Borítókép: A Magyar Országgyűlés Labdarúgó-válogatottja gólja a II. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna csoportmérkőzésén a budapesti BVSC-pályán 2022. július 8-án (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.