Tönkreteszi a műkorcsolyázók testét a legnehezebb ugrás

Ilia Malinin decemberben megváltoztatta a műkorcsolyát. Négyfordulatos ugrásai eddig is legendásak voltak, de versenykörülmények között eddig ő sem vállalkozott a legnehezebb verzióra. Kérdés, van-e továbblépés az ötfordulatos ugrásokra a kvadra axel után.

2023. 12. 20. 5:10
2023 TOYOTA U.S. Figure Skating Championships - Day 4
Lugas
kvadra axel
SAN JOSE, CALIFORNIA - JANUARY 29: Ilia Malinin skates during the Men's Free Skate competition on day four of the 2023 TOYOTA U.S. Figure Skating Championships at SAP Center on January 29, 2023 in San Jose, California. Malinin won the gold medal. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images) Fotó: Ezra Shaw
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sporttörténelmet írt az amerikai Ilia Malinin, amikor a decemberi Grand Prix döntő rövid programját négyfordulatos axellel kezdte. Az ugrás a legnehezebb a műkorcsolyában, mert valójában félfordulattal több, mint a többi ugróelem. Malinin régóta „kvadraistenként” hivatkozik magára (többek között Instagram-neve is ez), és szórni szokta a négyfordulatos ugrásokat, de az axelt eddig ő sem kísérelte meg versenykörülmények között. Saját bevallása szerint azért, mert a pontozási rendszer nem ad annyival többet egy hibátlanul kivitelezett kvadra axelért, mint a második legnehezebbnek számító kvadra lutzért, viszont egy esetleges eséssel arányaiban jóval több pontot lehet veszíteni.

World Team Trophy - Tokyo
Lugas
Ilia Malinin gálaprogramjai is tele vannak nágyfordulatos ugrásokkal. A kvadra axel a legnehezebb. Fotó: International Skating Union/Toru Hanai

 

Ugrástörténelem

A műkorcsolyában régóta vita tárgya, vajon jó irány-e a minél több fordulatot kívánó programok összeállítása. Egyes szakértők szerint a jégtáncosok jobb korcsolyatudással rendelkeznek, mint a többi szakág versenyzői, mivel nem kell ugrásokat gyakorolniuk. A sportág első éveiben is a korcsolyázótudáson, a tiszta éleken volt a hangsúly. A norvég Axel Paulsen az 1880-as években alkotta meg a szimpla axelt, de olimpiát csak harminc évvel később nyert a róla elnevezett ugrással a svéd Ulrich Salchow. A nők a térd alá érő szoknyájuk miatt az 1924-es olimpiáig nem próbálkoztak levegőbe emelkedni. A norvég Sonja Heine azonban 11 évesen, jóval rövidebb szoknyában megnyitotta az utat a női korcsolyázás fejlődése előtt is. A negyvenes évekre mindkét nemnél elterjedtek a dupla ugrások, az ötvenes években a férfiaknál az első tripla is megjelent. A junior lányok a hatvanas évek óta ugranak triplákat.

Az első négyfordulatost versenykörülmények között a kanadai Kurt Browing kísérelte meg, az orosz Ilia Kulik nyert olimpiai aranyat kvadrával tíz évvel később. A nőknél a kilencvenes években a francia Surya Bonaly próbálkozott többször négyfordulatossal, de elesett a versenyeken. A juniorok között a japán Miki Ando megugrotta 2002-ben a kvadra salchowot, de felnőttként csak triplákkal versenyzett. A 2006-ban bevezetett új pontozási rendszer a nehezebb ugrásokhoz magasabb pontszámot köt. (Minden ugrásnak, forgásnak, lépéssornak meghatározott pontértéke van.) Így a versenyzőknek megéri egyre több és nehezebb ugrással jégre állni.

 

Lesznek ötfordulatosok a kvadra axel után?

A kérdés az, hogy a tendencia meddig folytatható. Pekingben a nők között Kamila Valieva a csapatverseny során először ugrott kvadrát, ám megbukott a doppingteszten, amely a kvadrák esetén az ugrás terhelése miatt különösen fontos. A versenyző 0,65-0,7 másodpercet tölt a levegőben, mialatt négyszer forog a tengelye körül, és a testsúlya hétszerese is nehezedhet az érkező lábára. Tara Lipinski, Nagano olimpiai bajnoka szerint a négyfordulatosból való esés semmi máshoz nem hasonlít. Orvosok szerint a versenyzőknek új térdre vagy új csípőre lesz szükségük negyvenéves korukra, mivel az edzésen több ezerszer gyakorolják ugyanazt a mozdulatsort, az ilyen ugrások pedig mikrotöréseket okoznak. Valieva edzője, Eteri Tutberidze a tinédzser lányok könnyűségét és hajlékonyságát használta ki, akik már a földről emelkedés előtt meg tudták csavarni a felsőtestüket, így előforogták az ugrásokat, azonban 18 éves korukra hátsérülés miatt kénytelenek voltak visszavonulni. A Nemzetközi Korcsolyaszövetség ezért emeli a 2026-os olimpia előtt minimum 17 évre a felnőtt korhatárt.

A férfiak esetében is kérdés a jövő. Az ugrások pörgethetőségéhez az ideális testalkat a vékony, keskeny derékkal és csípővel. Ez az ázsiaiakra jellemző. Nem véletlen, hogy Malinen kívül a jelenleg sikeres versenyzők ázsiai génekkel rendelkeznek. Deborah King, az Ithaca College sportprofesszora szerint a 2030-as évekre elterjednek az ötfordulatos ugrások, azonban fizikusok szerint ennél többet az emberi test nem bír el. Sőt James Richards, a Delaware Egyetem biomechanikusa úgy véli, már a kvadra a fizikai határ, mivel a kvint forgáshoz gyakorlatilag ceruzához kellene hasonlítania a testnek.

 

Borítókép: Ilia Malinin a 2023-as Grand Prix-n (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.