A Kárpát-medencében számos híres történelmi borvidék van, amelyek gazdag hagyományokkal rendelkeznek. A borvidékek képzeletbeli értéktárába a kiváló borok, jellegzetes fajták mellett beletartoznak a kulturális, történeti értékek, a példaként állítható életművek is. A több mint kétezer év során lehullott szőlőlevelek alatt fontos és kevésbé fontosnak látszó, többnyire elfeledett emlékek hevernek.
Időszerűsége végett nekem a Három fenyő körül járnak a gondolataim.
A messziről jött embereknek semmit sem mondó fenyőfák Badacsony központjától – Bon Vino Hotel, Pláne borozó, Hableány étterem – néhány tíz lépéssel feljebb, a Római út feletti telken állnak. Valahányszor elhaladok előttük (alattuk), mindig félve nézek föl, hogy ott vannak-e, állnak-e még.
Két évvel ezelőtt, amikor a fenyőfák mögötti ház teraszát bővítették, aggódtam egy kicsit, most pedig a fák törzsétől mintegy három méter távolságban hat-hét méter mélyen kivették és elhordták a földet. Elkezdődött a tervezett borturisztikai fejlesztés, egy új üvegfalú pincesor, így nagyobbnak érzem a fákra leselkedő vagy nagyon is jól látszó veszélyt.
Az egykori Donáti-dűlőbe tartozó terület Badacsony-hegy fénykorában, az 1860-as években Ranolder püspök szőlőterülete volt. A filoxéravészt követően a tönkrement szőlősgazdák birtokait a részben az olcsó olasz borok házasításából meggazdagodott borkereskedők vásárolták fel. Tény, hogy az 1920-as években a nevezett terület és annak szőlőhegyre felnyúló, többszörösen nagyobb környezete Berger Manó és testvére, Berger Vilmos borkereskedők tulajdonában volt. A korabeli leírások a Berger-birtok mintaszerűen művelt oltványszőlőiről, gyümölcsfatelepéről és csodálatos őszibarack-ültetvényéről szóltak. (Ez utóbbiról – pontosan az itt termő őszibarack különleges finomságáról – személyes emlékem is van, hiszen apósom 1942-ben a Berger-birtokkal egykor közvetlen szomszédos Hoffman-szőlőből vásárolt területet, amelyen még az 1970-es években is volt a szőlőtökék között négy öreg „francia barackfa”, mesebeli gyümölcsökkel). A Berger család hatezer hektoliter befogadóképességű korszerű pincészetet épített, négyszáz hold (!) – 230 hektár – szőlő termését dolgozta fel, és szállította a bort Ausztriába, Csehországba, Németországba. Berger Manó halálát követően (1939) Vilmos még egy-két évig folytatta a borászatot – korábban a Badacsony-vidéki Szőlősgazdák Szövetkezetének elnökeként is dolgozott –, ám dolgos élete Auschwitzban szomorú és méltatlan véget ért.