A hazugság angyala

A régi görögök, akik pedig folyton emlékezetre gyúrtak, tisztában voltak vele, hogy a felejtés gyógyszer lehet.

Végh Attila
2023. 03. 31. 7:30
null
Forrás: Merítő - Végh Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó amerikai filmek általában rosszak. Megcsillan bennük valami, ami azután vagy autós üldözésbe fullad, vagy egyszerűen elhal a nagy filmcsinálási viszketegségben. Szokásos konklúzióm: „Jaj, egy európai rendező mit tudott volna kihozni ebből!” Persze most, hogy lassan Európa nyugati fele is átadja magát a szellemi enyészetnek – amely a filmezés területén abban érhető tetten, hogy a kötelező LMBTQ és egyéb politikai üzenetek sztálinizmusa dúl –, ez a jajkiáltás egyre érvénytelenebb. (Nyugi, nem felejtettem el Welles, Kubrick, Scorsese és a többi kiváló koponya életművét.)

Láttam nemrég egy rossz amerikai filmet, amelynek tócsatükrében ott fénylett az ég. 

Olyan világban játszódik, ahol nincs hazugság. (Emlékszünk az idevágó Esti Kornél-novellára?) Mindenki mindig igazat mond, és az emberek mindent elhisznek egymásnak. Tiszta lelkek hóbirodalma ez, az ideák országa. Főhősünknek, aki egy igazi vesztes – és akinek ezt a tényt, mivel itt mindig mindenki igazat mond, nap mint nap orra alá is dörgölik –, tönkremegy az élete. Kirúgják az állásából, és mivel tartozik nyolcszáz dollárral a főbérlőnek, a lakásából is mennie kell. 

Beóvakodik hát a bankba, hogy megtakarított háromszáz dollárját kivegye. A bankban azonban éppen lefagyott a számítógépes nyilvántartási rendszer. Az adminisztrátor megkérdezi, mennyit szeretne kivenni. Őt ebben a pillanatban megszállja a szentlélek, és – a világtörténelemben először – hazudik: azt mondja, nyolcszázat. Megkapja. És a hazugság föltalálója előtt hihetetlen világ nyílik ki. Innentől ő mindenre képes, hiszen az igazmondó berendezkedés nincs fölkészülve erre a vírusra. Hősünk az új paradigma révén lúzerből terminátorrá változik.

A film folytatása meglehetősen érdektelen, de egy gyönyörű, filozofikus pillanatot még tartogat nekünk. Hazugunk megy az utcán, és mindenütt szomorú embereket lát. Az igazság levegője halálos, mert az igazság nem tűri a reményt, lévén a remény nem más, mint jövőt állító hazugság. 

Megy a szürke, kiábrándult városban emberünk, és amerre néz, öngyilkosságra készülőket, koldusokat, egymásból kiábrándult, de elszakadni nem tudó párokat lát. Hirtelen zseniális ötlete támad. Mindegyikhez odamegy, súg valamit a fülébe. Valami reményt adó hazugságot. És az arcok fölvidulnak. Angyali üdvözlet: főhősünk úgy siklik végig a városon, mint üres vásznon a remény ecsetje. Fénysáv úszik át az utcák fölött, és az emberek arca földerül. A hazugság gyógyít.

A régi görögök, akik pedig folyton emlékezetre gyúrtak, tisztában voltak vele, hogy a felejtés gyógyszer lehet. 

Nagy gondolkodóik a lét igazságának perzselő közelében védőruhát öltöttek: mítoszokkal, reménnyel, vallással takaróztak. Mert a végső igazság az, hogy nincs remény. De a végső igazságok nem embernek valók. Olykor persze titánlelkűnek érezzük magunkat, de ez hamar elmúlik. Néha a remény angyala meglátogat, fülünkbe súg valamit, amit nagyon jó hallani, de a zene hamar elül bennünk. Mint egy-egy jó ötlet az amcsi filmekben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.