Mi a titka a tökéletes madártejnek és vaníliasodónak?

Az angolkrém nevű főzött krém az alapja többek között a madártejnek, a borsodónak, egyes fagylaltoknak, valamint számos sütemény és torta töltelékének.

Forrás: videkize.hu2020. 08. 06. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FŐ HOZZÁVALÓK

A pudingszerű klasszikus változathoz csupán tej, tojássárgája, cukor és vanília kell.

Dúsabb, ha a 3,5 százalékos teljes tejet minél zsírosabb (legalább 30-33 százalékos) tejszínnel kevered. Zsírszegény tej esetén híg lesz. Vegetáriánusok számára kókusz- vagy zabtejjel is elkészíthető.

A tojássárgájákat finom szemcséjű kristálycukorral vagy édesítőszerrel (pl. sztíviával, nyírfacukorral, mézzel) keverd ki. A megmaradó tojásfehérjéket süteményekhez, pl. gyümölcskenyérhez hasznosíthatod.

A kikapart vaníliavelőt és magát a rudat is főzd meg a tejben. Zavarnak az apró sötét magok és nem akarsz a szűréssel bajlódni? Használj vaníliakivonatot!

Fotó: Pexels.com

ÍZESÍTŐK

A vanílián kívül fűszerezheted a krémet őrölt szerecsendióval és fahéjjal vagy kezeletlen citrom reszelt héjával, továbbá kerülhet bele kakaópor, csokoládé, likőr, pálinka, rum vagy feketekávé is.

A csokoládét a felforrósított tejbe tördelheted. Szeszekből egy-két evőkanál az ízesítéshez javasolt mennyiség. A tejet felerészben kávéval, sodónál teljesen egészében borral helyettesítheted.

SŰRŰSÉG

Alapesetben a tojássárgáják és a folyadék mennyiségének arányától függ. A sütemények töltésére alkalmas cukrászkrémet némi fehér liszt vagy kukoricakeményítő hozzáadásával sűrítheted.

FŐZÉSI FORTÉLYOK LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

  • 1. A készítéshez optimális 69-85 fok közötti hőmérsékletet érdemes cukor- vagy maghőmérővel ellenőrizni, mert a tojássárgája egy pillanat alatt rántottává változhat, ha túl forró tejjel találkozik.
  • 2. Villanytűzhelynél általában elég, ha egy vastag aljú edényben, alacsony fokozaton főzöd a krémet. Gáztűzhelynél mindenképpen használj lángelosztót, továbbá vízfürdőben vagy gőz fölött kevergesd a krémet!
  • 3. A tejet nem szabad felforralni. Csak addig melegítsd a vaníliával együtt, amíg az edény fala mellett kis buborékok keletkeznek. Ezután halászd ki a vaníliarudat.
  • 4. A tojássárgájákat és a cukrot kézi mixerrel vagy habverővel keverd fehéredésig egy tálban.

  • Vékony sugárban csorgatva add hozzá a meleg tej felét, és közben folyamatosan keverd. Óvatosan öntsd a maradék tejhez, és lassú tűzön keverd tovább fakanállal, amíg kissé besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanalat. Ne engedd felforrni, mert kicsapódik! Végül öntsd vissza a tálba, és folytasd a keverést, amíg a krém langyosra hűl.

     

    FELHASZNÁLÁSI ÖTLETEK

    Az angolkrémet sűrűbb változatban süteményekre kenheted vagy bogyós gyümölcsökkel díszítve pohárdesszertként tálalhatod, hígabb öntetként pedig morzsasütikre, pitékre locsolhatod.

    Fotó: Pexels.com

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.