Egyre több puma bóklászik a chilei fővárosban

Pumakölyköt fogtak be egy elegáns santiagói környéken – közölték a helyi állatkert illetékesei.

Forrás: MW2020. 09. 28. 14:44
null
Pumatámadás okozhatta egy fiatal férfi halálát Texasban Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andok lábánál fekvő, hatmillió lakosú chilei főváros környékén az utóbbi időben többször láttak pumát. A hegyi oroszlánként is emlegetett macskaféle ragadozó őshonos az egész amerikai kontinensen, így Dél-Amerikában is.

A pumakölyköt a Las Condes városrészben látták az anyjával és egy másik példánnyal kószálni.

A ragadozókat feltehetően a pandémia miatti karanténszabályok következtében lecsendesedett város csalta le a hegyekből.

A vadak élelmet kereshettek a városi környéken, mivel a sokéves szárazság miatt nem volt elég táplálékuk. Az állatkert szakemberei arra is rámutattak, hogy maga a város is a hegyek felé terjeszkedik, és ezzel is fogy a vadon élő állatok, köztük a pumák élőhelye.

„Hozzá kell szoknunk a pumák jelenlétéhez. Velünk maradnak” – mondta Alejandra Montalba, a santiagói állatkert igazgatója.

A chilei fővárosi állatkert gondozói a hatóságokkal együtt fogtak hozzá a pumakölyök befogásához, s mint mondták, ezt követően folytatják a vadászatot a többi pumára.

A befogott állatokat egészségügyi ellenőrzés után rendszerint szabadon engedik a vadonban.

Az egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy 45-48 ezer évvel ezelőtt a térségben élt 11-12 éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a venetói Berici-domboknál talált tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel. A szakemberek szerint a venetói lelőhely immár kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.