Kulturáltan hallgassunk zenét az utcákon!

Szinte mindenki szeret zenét hallgatni: óriási a választék, bárki megtalálhatja a hozzá illő zeneszámokat, melyekkel gyorsabban telik a munkaidő, könnyebben elviselhető a dugóban ücsörgés vagy egy pillanat alatt köddé válik a rosszkedv.

Forrás: MW2020. 09. 10. 17:44
null
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zene kedvező hatást gyakorol ránk, de azt nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenki szeretné tudni, hogy éppen mit hallgatunk. Szinte mindenki látott már amerikai filmekben magnóval a vállukon szaladgáló fiatalokat, s bár a technika sokat fejlődött, a lényeg szinte változatlan maradt: napjainkban hordozható hangfalakkal járja sok fiatal a tereket, és a Bluetooth-eszközökből szerteáradó muzsika sokak ellen­érzését váltja ki – írja a szon.hu.

De hol van a határ? Hogyan szabad nyilvánosan zenét hallgatni, hogy azzal ne zavarjunk másokat?

Fotó: Shutterstock

Zavarja mások nyugalmát

A témáról dr. Stefáni Gergely jogásszal beszélgettünk, aki elmondta, általános tévhit, hogy csak este tíz után számít a hangoskodás csendháborításnak, akár a fényes nappal tapasztalt idegesítő zene miatt is lehet panaszt tenni.– A csendháborítást a szabálysértési törvény szabályozza, mely a lakott területeket, lépcsőházakat, a hozzájuk tartozó telkeket, tömegközlekedési eszközöket védett területként jelöli meg. A törvényben sajnos nincs körülhatárolt decibelérték.

A jogszabály szerint a nyilvános zenehallgatás akkor büntetendő, ha mások nyugalmát, szélsőséges esetben a természeti értékeket zavarja.

– Akár egy bejelentés is eljáráshoz vezethet, hiszen nem véletlenül jelzi valaki, hogy bosszantja a zene. Gyakori helyszínek a játszóterek, a buszmegállók, az iskolák előtti terek vagy akár a plázák előtere – árulta el a szakember, hozzátéve, a túl hangos zene miatt helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy pedig feljelentést tesznek, és eljárás keretében döntenek a szabálysértés tényéről, továbbá kiszabják a pénzbírságot is.

Dr. Stefáni Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvános zenehallgatás nemcsak a csendháborítás miatt lehet aggályos, hiszen ha valaki uszító tartalmú vagy trágár zenét hallgat egy óvoda, bölcsőde mellett, akkor garázdaság miatt is szabálysértési eljárás indítható, ha a cselekmény másokat megbotránkoztat, esetleg riadalmat kelt.

Garázdasággal is társulhat

– Az is előfordulhat, hogy a hangos zene köztéri alkoholfogyasztással párosul (ami újabb szabálysértés), s ha ennek verekedés a vége, már rendzavarásról beszélhetünk. A verekedés rendzavarásként ugyan szabálysértés, ha viszont másokban ez riadalmat kelt, akár bűncselekményként is értékelhető, ami súlyosabb következményekkel jár. Sajnos az is előfordulhat, hogy a kiérkező rendőrökkel szemben is engedetlenek a hangoskodók, ami önmagában is rendzavarásnak minősül, és a komolyabb esetekben a rendzavarás és a garázdaság akár elzárással is büntethető – hangsúlyozta dr. Stefáni Gergely.

A túl hangos zene, pontosabban a csendháborítás 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető, így érdemes megfontolni, meddig tekerjük fel a hangerőt.

A témáról a járókelőket is megkérdeztük, Tóth Zoltán szerint nagyon zavaró, amikor a fiatalok az utcán „bömböltetik” a zenét.

– A városban sétálva nem vagyok kíváncsi arra, hogy ki és milyen számokat hallgat. Nekem több mint száz lemezből álló gyűjteményem van, de csak otthon, kulturált hangerővel élvezem a dallamokat. Nem a nyilvános zenélés a probléma, hiszen ha a fiatalok visszafogják a hangerőt, elkerülhetik a rosszalló pillantásokat – árulta el Tóth Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.