A dinoszauruszok egy újabb faját azonosították paleontológusok

A mintegy kilencvenmillió éve élt hatalmas titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták még 2007-ben.

Forrás: MTI2021. 06. 12. 11:14
null
A megtalált csontokból azonosítják a dinoszauruszok kölönböző fajtáit Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dinoszauruszok egyik újabb faját azonosítottak paleontológusok Ausztráliában, a mintegy kilencvenmillió éve élt hatalmas, harminc méter hosszú titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták még 2007-ben.

Ez a legnagyobb dinoszaurusz, amelyre eddig Ausztráliában bukkantak

– adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az Australotitan cooperensis faj egy növényevő dinoszaurusz volt a titanoszauruszok, a szauropoda dinoszauruszok egyik csoportjában. A kréta földtörténeti időszakban élt, hossza 25-30 méter lehetett, magassága elérte az 5-6,5 métert. Nagyon hosszú nyaka és farka volt, hasonlíthatott az olyan jól ismert dinoszauruszokhoz, mint a brachioszaurusz és az apatoszaurusz.

A kutatók a Cooper becenevet adták neki, mivel az Eromanga-medencében lévő Cooper Creekben fedezték fel maradványait 2007-ban, de csak most azonosították tudományosan a Queenslandi Múzeum és az Eromanga Természettudományi Múzeum paleontológusai.

A szakemberek megtalálták a lapockacsontját, a medencecsontját, a combcsontját, nagyjából teljes épségben.

„A dinoszauruszcsontok távoli helye, méretei és törékenysége késleltette a hivatalos meghatározást. Ilyen nagy és törékeny csontokat éveken át kell előkészíteni és megtisztítani”

– idézte Robyn Mackenzie paleontológust, az Eromanga múzeum társalapítóját a brit napilap.

A megtalált csontokból azonosítják a dinoszauruszok különböző fajtáit
Fotó: Flickr

Mackenzie a férjével együtt alapította a múzeumot az után, hogy 2006-ban családi birtokukon először bukkantak dinoszauruszcsontokra. Azóta 15 dinoszaurusz maradványait találták meg a területen.

A paleontológus szerint Cooper combcsontjának hossza és körmérete alapján a dinoszaurusz mintegy 67 tonna tömegű lehetett.

Az Australotitan egy másik példányának maradványait szintén Eromangában találták meg. A George becenevű óriás combcsontjának mérete alapján nagyobb lehetett Coopernél, de mivel csontjai jóval töredezettebbek voltak, nehéz őt tanulmányozni.

A világ legnagyobb dinoszauruszát, a patagotitánt a dél-amerikai Patagóniában találták. Becslések szerint 37 méter hosszú és 55-69 tonna tömegű lehetett.

A tarajos dinoszaurusz eddig ismeretlen faját azonosították

A tarajos dinoszaurusz egy új faját azonosították Mexikóban, miután csaknem tíz éve megtalálták egy 72 millió éve fosszilizálódott egyed maradványait – közölte májusban a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.