Európai ország volt az elmúlt tíz év legnagyobb cápahús-exportálója

Egy friss jelentés szerint a cápa- és rájafajok több mint 36 százalékát a kihalás fenyegeti, ennek ellenére évente megközelítőleg 100 millió állatot ölnek le, többek között a húsukért. Aggasztó az a statisztika is, hogy egyes populációk több mint 95 százalékkal csökkentek a túlhalászás következtében – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 16. 17:08
null
Hongkong, 2013. január 2. Mintegy 18 ezer cápauszony szárad egy háztetõn Hongkong Kennedy Town negyedében 2013. január 2-án. A kereskedõk 2010-ig a nyílt utcán szárították az uszonyokat, de a közfelháborodás nyomására áttértek a kevésbé szem elõtt lévõ módszerre. (MTI/EPA/Paul Hilton) Fotó: Paul Hilton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cápák és rájafélék húsának, valamint a cápauszony kereskedelmi forgalmának összértéke a 2012–2019 közötti időszakban meghaladta a 4,1 milliárd dollárt (mintegy 1247 milliárd forint). Habár az uszonyok drágábbak mint a cápahús, azonban a globális kereskedelme (791 milliárd forint) még így is jócskán meghaladja a cápauszonyok értékét (456 milliárd forint).

A világon Olaszország fizeti a legmagasabb árat a cápahús behozataláért, 4 dollárt kilogrammonként (1200 Ft/kg), míg Hong Kong ajánlja a legtöbb pénzt az uszonyokért, 30 dollárt kilójáért (9100 Ft/kg).

[caption id="" align="alignnone" width="1200"]Infographic: The Countries at the Center of the Shark Meat Trade | Statista A Statista infografikáján jól látható, hogy a legnagyobb cápahús-exportáló országok közül megdöbbentő módon, Spanyolország emelkedik ki és uralja a globális exportot.[/caption]

Az ország tíz év alatt több mint 536 millió dollár értékben exportált cápahúst.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Spanyolország illetve halászai, feltétlenül ilyen értékben vadásztak le cápaféléket, hiszen a szállított mennyiség mögött vállalati felvásárlások is állnak. A közölt, friss és mélyfagyasztott cápahúsra egyaránt vonatkoztatott könyvelési érték azonban mégis csak jelzi a cápahús kereskedelmének jelentőségét Spanyolország esetében.

A rájahús esetében Argentína, mint exportőr, Dél-Korea pedig fő importőrként vezeti a listát. Az elmúlt évtizedben a cápahús kereskedelemben Kína befolyása csökkent, helyén néhány másik délkelet-ázsiai szereplő, Szingapúr és Hong Kong váltotta.

Különös adalék, hogy az EU országai kulcsszereplői a piacnak, és a globális cápahús-kereskedelem mintegy 22 százalékát ezek bonyolítják.

Mintegy 18 ezer cápauszony szárad egy háztetőn Hongkong Kennedy Town negyedében Fotó: MTI/EPA/Paul Hilton

A pincérnő cápauszony evest kínáll Guangzhouban, a dél-kínai Guangdong tartományban lévő éttermébenFORRÁS: JOHANNES EISELE/AFP/GETTY IMAGES

Habár a cápa és rája húsából készülő ínyencségek több nemzet konyhájában is fellelhetők, egyes környezetvédelmi szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a fajok védelme érdekében a fogyasztóknak csupán a fenntartható és nyomon követhető forrásokból származó termékeket szabadna megvásárolniuk, amelyekből jelenleg nagyon kevés érhető el a piacon.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Paul Hilton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.