időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Nem volt nagy érdeklődés a Namíbiában elárverezett elefántok iránt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.14. 09:25
Nem volt nagy érdeklődés a Namíbiában elárverezett elefántok iránt

A környezetvédelmi minisztérium szerdai bejelentése szerint a tervezett 170 helyett csak 57 elefántot sikerült elárverezni a tavaly decemberben elkezdett és idén január végén lezárt aukción.
Romeo Muyunda kormányszóvivő szerint a keresletet befolyásolhatta az árverést övező "negatív reklám”, a lehetséges vevők gyenge vásárlóereje és a vásárlóknak megszabott szigorú feltételek.

Az aukciót elítélő online petíciót több mint százezer ember írta alá.

A szokatlan árverésen hazai és külföldi vevők is indulhattak. Az 57 elefántot három vevő vásárolta meg. Kilétüket nem közölték, csak azt, hogy az állatok közül 15 az országhatárokon belül marad, a többi viszont külföldre kerül.

Az árverésen csak olyanok indulhattak, akik garantálni tudták, hogy biztonságosan körülkerített területen tartják majd a vadállatokat.

Az árverésre kiszemelt elefántokat még ezután fogják be és szállítják el új élőhelyükre. A megmaradt elefántok egyelőre korábbi élőhelyükön maradnak, szükséges esetén újabb árverést hirdetnek meg – közölte a szóvivő.

A vadállatok eladásából 5,9 millió namíbiai dollár (120 millió forint) folyt be, amelyet a kormány szerint a fajmegőrzési programokra, ezen belül a vadkárokat elszenvedő földművesek kártalanítására fordítanak.

Az eddigi természetvédelmi erőfeszítések eredményeként az 1995. évi 7500-ról 2019-ig 24 ezerre nőtt a délnyugat-afrikai országban élő elefántok száma, ami nemzetközi elismerést váltott ki.

A windhoeki kormányzat azonban egy ideje a trófeavadászati és -exporttilalom enyhítését szorgalmazza arra hivatkozva, hogy bevételekre van szükség a fajmegőrzési programhoz és csökkenteni kell az állatok és emberek közti, immár állandósult és olykor halálesethez vezető konfliktusokat, továbbá a károkat, amelyeket a vadállatok okoznak a földművesek megélhetésében.

Borítókép: Illusztráció (Umesh, egy hím elefántborjú játszik a zürichi állatkertben két nappal az első születésnapja előtt, 2021. február 3-án). Fotó: MTI/EPA/Keystone/Alexandra Wey