Főkötő volt a szentély alatt

Újraíródik az erdélyi sztánai református templom története: az eredetileg XV. századinak hitt épületről kiderült, hogy jóval régebbi falak találhatók a vakolat és a padló alatt. A felújítási munkát tavaly márciusban kezdték el, a régészeti feltárás idén május közepén ért véget. Azóta a leleteket dolgozzák fel.

2021. 09. 17. 13:26
Forrás: Mordovin Maxim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alig százötven lakosú Sztána Kalotaszeg északi részén található, Kolozsvártól nagyjából ötven kilométerre nyugatra. A település elsősorban Kós Károly építész és fia, a faluban született Kós Károly néprajzkutató ­miatt ismert. A falut először 1288-ban említik, a templomra vonatkozó adatok a középkorból nem ismertek. A korábbi vizsgálatok szerint a templomnak lehettek XV. századi részletei, illetve az épület egyes feliratai alapján következtettek egy 1640-es átépítésre, majd egy jelentősebb XIX. századi bővítésre is.

A Rómer Flóris-terv részeként a templom felújításához már évekkel ezelőtt elkészültek az előtanulmányok. Tavaly a magyar kormány az erdélyi egyházkerületen keresztül nyújtott támogatásának köszönhetően nekifoghattak a munkálatoknak. – Olyan értékek kerültek elő, amelyekre nem is gondoltunk volna – nyilatkozta a Református.ro-nak idén tavasszal Papp Hunor lelkipásztor.

A kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum felkérésére, Csók Zsolt koordinálásával történt régészeti feltárásnak köszönhetően kiderült, hogy a helyszínen egy intenzíven lakott őskori település volt. Az ezután sokáig lakatlanul álló helyen a rómaiak idején, vagyis 106 és 271 között egy mélyen alapozott, faragott kövekkel díszített, téglalap-alaprajzú kőépületet emeltek. A rómaiak visszavonulása után a hely megint elnéptelenedett. A kutatók nem találták nyomát népvándorlás kori megtelepülésnek, csak az Árpád-kor idején hagytak nyomot az emberek újra ezen a területen. Ekkor épült az első egyházi épület az addigra összedőlt római építmény maradványaira – a feltárást végző kutatók közleménye szerint ennek az Árpád-kori templomnak a ma is álló épületen belüli azonosítása tekinthető a kutatás kiemelkedő eredményének. Építési ideje nagyon bizonytalan, csupán valószínűsíthető, hogy a XII. században, tehát a település írott forrásokban való megjelenése előtt legalább száz évvel már állt.

A magyar régészcsapatot irányító Mordovin Maxim, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet docense szerint a feltárás során előkerült szentély arról tanúskodik, hogy a kora Árpád-korban már állt az épület elődje. Megtalálták a korai templom nyugati falát is: sikerült kimutatni, hogy a mostani templom déli és északi falának egy-egy szakasza szintén legalább nyolcszáz éves. Az ELTE docensétől tudjuk, hogy az első templom koráról az épület alaprajzi kialakítása árulkodik, vagyis a szentély félköríves alaprajza, illetve a hozzá kapcsolódó padlómaradványok leletanyaga.

A szentélyben előkerült koporsós sírban egy fiatal nő csontvázára bukkantak, fején főkötővel, mellkasán apró, vasból készült franciakapcsok maradványaival. A főkötő a XVI. század első felére keltezhető, jellegzetes darab, de régészeti szempontból egyedülálló egy ilyen finom, aprólékos és sérülékeny tárgy előkerülése. Egy ilyen tárgy igen nehezen marad épségben a sírban – a régész szerint talán a jelentős mélységből adódó különleges talajviszonyok és a sír bolygatatlansága védte meg az arany-ezüst szálas csipkét –, de több korszakból akad példa a használatukra a Kárpát-medencéből. III. Béla felesége, Antio­chiai Anna fején a székesfehérvári bazilikában hajhálót találtak, jelenleg ez a legkorábbi ismert darab hazánk területéről. Szombathelyen, a Szent Márton-plébániatemplom egyik kriptájából került elő a sztánai főkötőhöz hasonló, a XVII. századra keltezhető darab.

Borítókép: Az első templom koráról az épület alaprajza árulkodik (Mordovin Maxim)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.