La Palma szigete tízhektárnyit növekedett a láva miatt

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe mintegy tíz hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt.

Forrás: MTI2021. 10. 03. 14:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én, ötven év után először lépett működésbe. Kedd éjjel az izzó lávafolyam már elérte az Atlanti-óceánt, és mintegy száz méterről a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról.

Amint kölcsönhatásba lépett a nagyjából 20 Celsius-fokos óceánnal, a mintegy ezer Celsius-fokos láva megkövesedett és egy 500 méter széles kis félszigetet formált – látható a spanyol nemzeti kutatóintézet (CSIC) által csütörtökön a Twitteren bemutatott felvételen.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt.

Ugyanakkor a négy közeli kerületre, annak mintegy háromszáz lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, ugyanis csökkentette annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjedjen szét.

A vulkánkitörés miatt eddig közel 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította a La Palmára tartó és onnan induló járatait.

Borítókép: La Palma, a Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Fotó: MTI/AP/Saul Santos
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.