időjárás 18°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Izgalmas krimiket is írt a Micimackó megalkotója

Forrás: Híradó.hu
2022.01.18. 08:33 2022.01.18. 08:48
Izgalmas krimiket is írt a Micimackó megalkotója

Alan Alexander Milne (A. A. Milne) 1882. január 18-án született Londonban. A skót származású író a tanár szülei által alapított londoni iskolába járt, majd felsőfokú tanulmányait a cambridge-i Trinity College matematika szakán folytatta, ahová ösztöndíjasként vették fel. Az egyetemi évek alatt azonban kiderült, hogy a Granta című iskolaújság szerkesztésében aktív szerepet betöltő fiút a számok világa helyett sokkal jobban érdekli az irodalom és az újságírás.

Első irodalmi próbálkozásai a Punch szatirikus hetilapban jelentek meg, tanulmányai befejeztével a lapnál helyezkedett el.

Szabadúszó szerzői időszakára Milne Már túl késő… című önéletrajzi könyvében így emlékezett vissza:

Ki tudja miért, mindig az a fenyegetés lógott a fejünk felett, hogy banktisztviselők leszünk. A többi fiúnak azt mondogatták, hogy felcsaphatnak a seregbe, kivándorolhatnak, esetleg elmehetnek utcaseprőnek. Minket azonban gyerekkorunk óta azzal ijesztgettek, hogy ha nem tanulunk, akkor bankfiúk leszünk.

Írói ambícióinak egy időre az első világháború vetett véget, ugyanis 1914 után besorozták, 1916-ban pedig Franciaországba küldték, ahol a somme-i csatában megsebesült, majd visszakerült Angliába – derül ki a Híradó.hu cikkéből.

A sikert 1924-ben kiadott Amikor még kicsik voltunk és az 1927-es Hatévesek lettünk című verseskötet hozta meg számára.

Milne azonban nemcsak meseregényeket írt, izgalmas bűnügyi történetek is kikerültek tollából.

1922-ben jelent meg A vörös ház rejtélye című krimije, aminek adaptációja ma is fut az angol színházakban. A tipikusan angol vidéki kúrián játszódó történetben minden izgalmat szolgáló „kelléket” megtalál magának az olvasó: rejtélyes gyilkosságot, kísértetet, titkos folyosót, agyafúrt gyilkost és egy Sherlock Holmes-i logikával rendelkező, zseniális detektívet.

A világhírnevét és a halhatatlanságot pedig a minden korosztály számára alapolvasmányt jelentő, 1926-ban napvilágot látott Micimackónak köszönheti.

Milne először 1924-ben egy versében említ meg egy játékmackót, amit az akkor mindössze négyéves fia, Christopher Edward nevű játékmackójáról mintázott.

Micimackónak, illetve angol eredetijében, a Winnie-the-Pooh-nak egy évvel ez után keresztelte el a medvét a londoni állatkert Winnipeg nevű mackója után, akit Milne gyakran látogatott a fiával. Winnipeg az első világháborúban részt vevő egyik kanadai zászlóalj, a királyi Winnipeg gyalogezred kabalaállataként került Nagy-Britanniába.

Nemcsak Micimackót, hanem a százholdas pagonyban élő összes állatot, a naiv Malackát, a bölcs bagolyt, az általában szomorú Fülest, a nagyszájú Nyuszit, a játékos Tigrist, valamint Kanga kengurut és Zsebi babát a szerző a kisfia, Christopher Robin Milne plüssállatairól, míg Róbert Gidát magáról Robinról mintázta – írja a Híradó.hu.

Micimackó „hivatalos születésnapja” is ismert: Christopher Robin 1921. augusztus 21-én kapta első születésnapjára játékmackóját.

Borítókép: Alan Alexander Milne (Fotó: Flickr)