1568. február 17.: A drinápolyi béke

A békeokmány aláírását több hónapos előkészítő munka előzte meg, ahol jó néhány vitás kérdést sikerült hosszú időre rendezni.

Forrás: Magyarságkutató Intézet2022. 02. 17. 7:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Miksa magyar királyt és német-római császárt képviselő küldöttséget egy tapasztalt diplomata, Verancsics Antal vezette, aki korábban már több diplomáciai küldetést is teljesített az Oszmán Birodalomban, s akinek ez volt az utolsó jelentős küldetése.

A mai évfordulón Katkó Gáspár, a Történeti Kutatóközpont munkatársának a Habsburg Birodalom és a Porta között Szigetvár ostroma és Szulejmán szultán halála után megkötött drinápolyi egyezményről szóló, korábban megjelent írását ajánljuk figyelmükbe.

A békeokmány aláírását több hónapos előkészítő munka előzte meg, ahol jó néhány vitás kérdést sikerült hosszú időre rendezni. Ugyan a Habsburg fél egy hosszú távú békeszerződést szeretett volna megkötni II. Szelim szultán udvarával, a Porta képviselői ebbe nem mentek bele, s csak nyolc évre voltak hajlandók biztosítani a békét, azzal a kitétellel, hogy ezt a későbbiekben meg lehet újítani.

Magyarország 1629-ben. Az Erdélyi Fejedelemség Bethlen Gábor alatt érte el legnagyobb területi kiterjedését. (Fotó: Wikipédia)

A Drinápolyban aláírt egyezmény nemcsak a Habsburg Monarchia és az Oszmán Birodalom viszonyát szabályozta, hanem közel két évtizeden keresztül viszonylagos békét biztosított a Magyar Királyságban és az oszmán uralom alatt élők számára egyaránt. Erre azért is volt szükség, mert Szulejmán szultán uralkodása idején a Magyar Királyság területének java része mintegy négy évtizeden keresztül folyamatosan csatatér volt. Jóllehet az oszmán csapatok hatalmas területeket hasítottak ki a Magyar Királyságból, de a folyamatos háborúskodás a birodalomra is egyre nagyobb terheket rótt.

Verancsics Antal pécsi megyés püspök diplomata. (Fotó: Wikipédia)

A Habsburgok sem lehettek maradéktalanul elégedettek, hiszen a magyar rendek hiába koronázták meg Székesfehérváron I. Ferdinándot 1527-ben, az ország keleti területeit, köztük Erdélyt, a Habsburgok nem tudták tartósan megszerezni. Ez vezetett oda, hogy 1556 után szembe kellett nézniük azzal a ténnyel, hogy a keleti területeket talán sohasem tudják megkaparintani. Nem véletlen, hogy a Drinápolyban tető alá hozott egyezmény 25 pontja közül néhány a születőben lévő Erdélyi Fejedelemség státuszával foglalkozott, többek között kijelölte annak határait.

Az eredeti írás ide kattintva érhető el.

Borítókép: Térkép (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.