időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Vízipisztolyokat is bevetnek a velencei szállodák a galambok és a sirályok ellen

Forrás: MTI
2022.03.26. 13:04 2022.03.26. 16:03
Vízipisztolyokat is bevetnek a velencei szállodák a galambok és a sirályok ellen

Vízipisztollyal „fegyverzik fel” vendégeiket egyes velencei szállodák, mert a falánk galambok és sirályok agresszívan csapnak le a szabadban reggeliző vagy ebédelő vendégek szendvicseire, pizzáira és más harapnivalóira.

– Amint feláll egy vendég az asztaltól, tíz-tizenöt galamb és sirály csap le az ott maradt ételekre, összetörve az üvegpoharakat, a tányérokat, és egyéb károkat is okoznak– mondta el a Corriere del Veneto című regionális lapnak az egyik történelmi szálloda, a Gritti Palace igazgatója, Paolo Lorenzoni, aki szerint már nemegyszer fordult elő, hogy a szálloda kárpótolni kényszerült a vendégeket a veszendőbe ment fogásokért vagy a ruhájukon esett foltokért.

Gyakran érkezik hír olyan esetekről is, amikor a madarak a teraszokon étkező vendégek vagy a Szent Márk téren sétálók kezéből ragadják ki az ennivalót, akár a fagyit is. A „rablómadarakkal” torkig vannak a velenceiek is.

A velencei szállodák már évek óta próbálkoznak különféle ötletekkel, most leginkább a vízipisztoly látszik beválni. 

A vízipisztoly működik. Mihelyst a galambok meglátják, elmenekülnek– mondta Paolo Lorenzoni.
Az igazgató szerint a madarakat a narancsszín riasztja el, ezért narancssárga vízipisztolyokat szereztek be vendégeik számára. Mint mondta, szinte nincs is szükség a vízipisztoly használatára, még arra sem, hogy a vendégek kézbe vegyék, elég, ha ott tartják maguk mellett az asztalon, a galambok már a puszta látványukra elmenekülnek.

A  „rablómadarak” okozta probléma olyan komoly, hogy a velencei szállodák szövetsége, az AVA a héten külön tanácskozáson vitatta meg a védekezés lehetőségeit.

Vannak szállodák, amelyek sólymokkal űzik el a galambokat és a sirályokat, a Gritti Palace-ba például hetente kétszer hívnak solymászt, aki két ragadozómadarat, egy alacsonyabban és egy magasabban repülő sólymot vet be a turistákon élősködő galambok, sirályok ellen. 

A módszer nagyon hatékony, csakhogy a solymászok szolgáltatásai drágák, egy évre 30 ezer euróba kerülnek.

A gyerekek által olyannyira kedvelt és sokat fényképezett galambok és sirályok az egyik legnagyobb problémát jelentik a szállodások, vendéglősök és mindazok számára, akik a szabadban étkeznek – állapította meg Enrico Mazzocco, a vízipisztolyos megoldást ugyancsak alkalmazó Hotel Monaco & Grand Canal igazgatója, aki szerint a madarak bizonyos évszakokban különösen agresszívak és sok kárt okoznak.

A madarak higiéniai, közegészségügyi, környezeti és műemlékvédelmi problémát is jelentenek – mutatott rá Francesco Boemo szakértő, a témában tartott szeminárium szervezője. 

Hangsúlyozta, hogy a védett sirályokat és galambokat az érintettek csak kíméletes eszközökkel űzhetik el, a vízipisztolyon és a sólyommal való fenyegetésen kívül például különleges hanghatásokkal vagy olyan speciális szagokkal, amelyeket az emberek nem éreznek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.