időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Magot exportálnak a tőkés récék

Ötvös Zoltán
2022.12.15. 10:07
Magot exportálnak a tőkés récék

A Velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáinak vizsgálata alapján az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai spanyol kutatókkal együtt megállapították, hogy a vízimadarak kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében – a publikáció a Global Ecology and Biogeography című rangos szakfolyóiratban jelent meg.

Régóta ismert, hogy a gyümölcsevő madarak, például a rigók és más énekesmadarak ürülékükkel szétszórják a bogyókból származó magvakat. A húsos termés nélküli szárazföldi növényekről ugyanakkor eddig azt feltételezték, hogy a madarak révén nem terjednek. A mostani tanulmány azonban bemutatja, hogy a vízimadarak számos szárazföldi növény magjainak terjesztésé­ben is kulcsfontosságú szerepet játszanak, különösen a tavaszi vonuláskor, amikor észak felé, a költőterületekre tartanak.

Mivel a bokrok és a fák az őszi vonulás idején teremnek, a gyümölcsevő madarak ekkor fogyasztják el és terjesztik a magokat, így északra szállításukban ezek a fajok kevésbé vesznek részt. A kacsák viszont tavasszal nem a növényekről szedik le a magvakat, hanem hónapokkal a termésérés után eszik meg azokat, különösen, amikor a tavi üledéket szűrve táplálkoznak.

A kutatók egy éven keresztül minden hónapban mintát gyűjtöttek a Velencei-tó tőkés récéitől. A faj magyarországi állományairól ismert, hogy vándorlásuk során akár 2300 kilométert is megtehetnek a költő- és a telelőterületek között. A vizsgált időszakban a madarak tavasszal több növényfajt terjesztettek, mint más évszakokban, viszont télen nagyobb mennyiségű mag volt az ürülékükben. Emellett míg tavasszal a szárazföldi növények, addig más évszakokban a vízinövények magvai voltak túlsúlyban. Az ökológusok az általuk begyűjtött mintegy hatszáz ürülékmintában ötezernél is több magot találtak, amelyek negyven százaléka a laboratóriumban később kicsírázott. A mintákban 35 különböző növényfajt azonosítottak – feltételezik, hogy a kacsák által Európában elterjesztett növények száma jelenleg ötszáz felett lehet.

 

A kutatók eddig úgy gondolták, hogy a legtöbb növényfaj legfeljebb néhány száz métert tud megtenni a madarak közreműködésével, ami nem lenne elég ahhoz, hogy lépést tartsanak az éghajlatváltozással. A mostani kutatás eredményei azonban rámutattak, hogy a tőkés récék vándorlásuk során több száz kilométerre is eljuttatják a magokat.

 

Ez a kacsáknak köszönhető létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatás hozzájárul ahhoz, hogy az ökoló­giai rendszerek alkalmazkodni tudjanak a globális felmelegedéssel járó drasztikus változásokhoz.

Borítókép: illusztráció (Fotó: ELKH/Simay Gábor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.