Rendszeres olvasással sokat javíthatunk az időskori memóriazavarokon

Késik egy fontos találkozóról, de nem találja az autó kulcsait. Tudja, hogy valamit még meg kell tenni, mielőtt elhagyja az irodát, de nem emlékszik, hogy mit? Összefut valakivel, akit évek óta ismer, de hirtelen nem ugrik be a neve? Ismerősek ezek a helyezetek? Szerencsére létezik megoldás a memóriazavar okozta kínos szituációk elkerülésére. A feledékenység és az emlékezetkihagyás megelőzésért olvasson minél többet és akkor idős korában sem lesz (túl sok) gond a memóriájával.

2022. 12. 15. 8:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tehetünk memóriazavar esetén? 

A memóriazavarokon egyszerű módszerekkel is javíthatunk, ráadásul egyik-másik nagyon élvezetes út. A keresztrejtvényekről régóta tudjuk, hogy egyértelműen támogatják az emlékezőképesség karbantartását. 

Egy új tanulmány szerint egy másik szokás szintén segíti a memória megőrzését és javítását – talán még jobban is, mint a rejtvények –, bár úgy tűnik, egyre kevesebb amerikai gyakorolja ezt. A memóriaproblémákra kitűnő megoldásként szolgál a rendszeres olvasás. Az eredmények megdönthetetlenek – állítják a kutatók a Frontiers in Psychology szakfolyóiratban megjelent közleményben.

A keresztrejtvények jótékonyan támogatják az emlékezőképesség karbantartását. Új kutatások alapján az olvasás még hatékonyabb megoldást nyújthat a memóriazavar miatt kialakult problémákra. Fotó: Pexels

 

A rendszeres olvasás segíthet a memóriazavar okozta problémákon? 

Az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói egy helyi könyvtárral közösen olyan könyvek sorozatát állították össze, amelynek kötetei – ahogy ők fogalmaztak – valóban magával ragadhatják az olvasókat. Ezután 76 idősebb felnőttet toboroztak, és két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjai iPadeket kaptak, amelyekre előre feltöltötték az ajánlott könyveket. 

A másik csoport iPadjeire játékokat, köztük szórejtvényeket telepítettek. A könyv/iPad csoport tagjait arra kérték, hogy nyolc héten keresztül olvassanak hetente öt napon, egyszerre legalább kilencven percet. A nyolchetes időszak elején és végén a két csoport tagjai kognitív készségek felmérésén vettek részt.

A memóriazavarral kapcsolatos eredmények megdönthetetlenek voltak: a rejtvényes csoporthoz viszonyítva a nyolc héten át könyveket olvasó társaság tagjainál jelentős memóriajavulást és szellemi frissességet tapasztaltak. 

Más szóval, a tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres könyvolvasás memóriajavító hatással van, erősíti az időskori memóriakészségeket. Az egyetlen probléma az, hogy egyre kevesebb amerikai olvas a maga szórakoztatására. 2004-ben a 15 év feletti amerikaiak körülbelül 28 százaléka számolt be arról, hogy időről időre a saját kedvtelésére olvasott. 2017-re ez a szám 19 százalékra csökkent.

Ugyanakkor ez kissé ellentmondásosnak tűnhet, hiszen az emberek valószínűleg úgy érzik, hogy most sokkal több időt töltenek olvasással, mint évekkel ezelőtt. Rövidebb, kevésbé összefüggő cikkeket és egyéb információkat valóban sokat olvasunk a telefonokon, számítógépeken, ami lehet, hogy élvezetes, de nem ugyanaz, mint amikor egy regénybe merülünk el.

A memóriazavarral kapcsolatos tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres könyvolvasás memóriajavító hatással van, erősíti az időskori memóriakészségeket. Fotó: Pexels

 

Megelőzhető és javítható is az időskori memóriazavar? 

Az időskori memóriazavar okai mögött meghúzódó problémákra, a demencia kockázatára érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk. Világszerte 55 millióan élnek demenciával, közel egyharmaduk pedig Alzheimer-kórban szenved. 

Az Egyesült Királyságban az Alzheimer-kór vezeti a halálozási listát. A kór leggyakoribb jelei a memóriazavarok, a beteg sokszor eltévedhet ismerős helyeken, a döntéseket nehezen hozza meg. Emellett a jellemző tünet a koncentrációs zavar, és hogy a betegnek problémát okoz az egyszerű feladatok megoldása, végül az étkezésben és a mozgásban is segítségre szorulnak.

Molnár Márk, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének professor emeritusa lapunknak korábban arról beszélt, hogy az olvasás mellett új nyelv tanulása, új hangszeren való játék, keresztrejtvényfejtés a szokásos ajánlott módszerek a nyugdíjba vonulóknak, melyek egy célt szolgálnak: a szellemi képességek tornáztatását. A memóriajátékokat a test tornáztatásával kell kiegészíteni, mert igaz a mondás, hogy „ép testben ép lélek” az optimális állapot. 

Milyen módszerekkel előzhetjük meg a memóriazavart? 

A memóriajavító feladatok között például egy új nyelv tanulása gyötrelmesen nehéz lehet az idős ember számára, azonban a gyötrelmek ellenére nyer vele, mert kondícióban tartja magát. Nagyon sok múlik azon, hogy az érintettek nem törődnek bele a helyzetükbe és az időskori feledékenységbe. Próbálkozzanak, és ne adják fel. Az olvasás csökkenése és hiánya egyébként a hazai fiatalok esetében is szembetűnő. Az irodalmi, történelmi tények megértéséhez azonban olvasottság kell.

Az Inc.com portálon megjelent beszámoló szerint a legtöbb ember három dologtól tart: nem lesz szakmailag sikeres, nem tud becsületes munkát végezni, és egészségügyi kihívásokkal néz szembe idős korában – beleértve a memóriavesztést és a memóriazavart is. Mivel azonban semmi sem lenyűgözőbb, mint az emberi agy működése, már tudjuk, hogy bizonyos képességei fejleszthetők. 

Agyserkentő, memóriajavító hatása a lista elején van. Aki megengedni magának, hogy igazán beleélje magát egy könyvbe, nemcsak tartalmas kikapcsolódást választ, de a memóriáját is fejleszti.

Borítókép: Rendszeres olvasással sokat javíthatunk az időskori memóriazavarokon (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.