Szürke farkas kóborolhat Budapest környékén

Légvonalban több mint hétszáz kilométert vándorolt a jeladóval rendelkező, Svájcból induló farkas, amely nemrég érkezett Magyarországra – írja a Mandiner.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 02. 19. 17:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svájci farkas csoport a Facebook-oldalán osztott meg egy térképet, amelyen egy szürke farkas nyomvonala látható, ahogy Svájcból Magyarországra vándorolt. Mint írták,

a felső-szörényi Sztagias falkából származó M237-es farkas mostanra egészen Budapest határáig vándorolt Magyarországon!

„A 2021-es születésű hím még tavaly tavasszal fogott bele a nem mindennapi kolbászolásába: „Természetes, hogy a fiatal farkasok elhagyják a falkájukat, és területet keresnek maguknak, mielőtt elérik az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korban köszönt be” – írták, majd hozzátették: nagyon ritkának számít az, hogy egy példány útját ennyire részletesen lehet dokumentálni. 

„Az M237 [ez a farkas hivatalos sorszáma] szerencsés eset – nemcsak azért, mert elkerülték, hanem azért is, hogy eddig sikerült sértetlenül vándorolnia, hiszen számtalan országúton és folyón kellett átkelnie. A megtett táv légvonalban mérve már 700 km felett van, de a valóságban ez sokkal több. Ahogyan ugyanis a térkép is mutatja, nem csak egyenesen sétált: Bécstől északra, a Duna mentén (vagy autópálya mellett, illetve a környéken), hogy aztán visszafordulva, sok kilométert megtéve végül átlépje a magyar határt a Fertő tónál” – szögezték le. 

„Az M237 vándorlása még nem rekord, de már most az egyik legtávolabbi mért vándorlásnak számít. Kíváncsian várjuk, hogy hová fog még eljutni” – írták a posztjuk végén.

A vértesi túrázókat és vadászokat is figyelmeztették

A Metropol beszámolója szerint egy Facebook-csoportban figyelmezették a vértesi túrázókat: „Egy jeladós svájci szürke farkas érkezett meg a Vértes közelébe. A vadászatra jogosultak fokozott elővigyázatossággal járjanak el, ha pl. aranysakálra vagy kóbor kutyára helyezik a szálkeresztet” – írták a csoportban. Hozzátették, „a szürke farkas hazánkban fokozottan védett állat (természetvédelmi értéke 250 000 Ft), elejtése, elpusztítása bűncselekménynek számít. A svájci és osztrák kollégák pontosan követik a fiatal kan farkas kóborlását.”

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.