Forradalmian új szakma látássérült nőknek – meghódítja a világot

Tanulmányok bebizonyították, hogy vizuális információ hiányában a vakok agyában fokozott érzékenység alakulhat ki a hallás, az érintés és más érzékszervek és kognitív funkciók terén.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 12. 12:51
Braille-írás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában a nők mindössze egy százaléka vett részt valaha is emlőrákszűrő programon. Egy vak és gyengénlátó nőkből álló csapat azon dolgozik, hogy ez megváltozzon – derül ki a BBC riportjából. 

A délnyugat-indiai Gudzsarát állam Vapi városában, egy távoli, kormányzati fenntartású egészségügyi központban lévő üres szobában Meenakshi Gupta egy női mell ábráját tartja, amelyre öt Braille-írással jelölt szalagot ragasztottak. Az ágyon ülő nőhöz szólva azt mondja, a mellére bőrbarát tapaszt ragaszt, majd az ujjbegyével kitapogatja, nincs-e rendellenesség. 

Gupta megkéri a nőt, hogy vegye le a felsőruházatát, kézfertőtlenítőt használ, és megkezdi a rutinvizsgálatot. A szalagokkal négy zónára osztva a mellkasát, 30-40 percig tapogatja a mell minden centiméterét különböző nyomással, majd a számítógépén dokumentálja a megállapításait. A páciens kórtörténetével együtt Gupta később elküldi a leleteit egy orvosnak, aki diagnosztizálja az esetleges rendellenességeket, és tanácsot ad a további vizsgálatra vonatkozóan.

Gupta, Delhiben élő orvosi tapintásos vizsgáló (MTE), amely egy egészen új és feltörekvő szakma a vak és látássérült nők számára Indiában és Európában. Bölcsészdiplomával rendelkezik, születése óta vak, és kilenc hónapig képezte magát a tapintásos mellvizsgálatra, a klinikai mellvizsgálat egy speciális formájára. Gupta vaksága nem mellékes a munkakörében, hanem olyasmi, ami nagyban segíti a munkáját.

Tanulmányok bebizonyították, hogy vizuális információ hiányában a vakok agyában fokozott érzékenység alakulhat ki a hallás, az érintés és más érzékszervek és kognitív funkciók terén. 

Frank Hoffmann, egy Németországban élő nőgyógyász, aki az MTE ötletét kidolgozta, megállapította, hogy az 

MTE-k kiterjedt vizsgálataik során akár hat-nyolc milliméteres csomókat is képesek felismerni. 

Nem publikált kutatásai szerint ez kisebb, mint az a 10-20 mm-es csomó, amelyet sok, látássérüléssel nem rendelkező orvos talál a vizsgálatok során.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.