Személyre szabott vakcina hasnyálmirigyrák ellen

A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb daganattípus. Egy új mRNS vakcina azonban megakadályozhatja a daganat műtét utáni kiújulását. A személyre szabott mRNS-oltások segítségével a kutatók végre áttörést érhetnek el a betegség kezelésében.

2023. 06. 02. 14:00
Pancreas cancer, illustration
Pancreas cancer, illustration Pancreas cancer, illustration. (Photo by SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT / SKX / Science Photo Library via AFP) Fotó: Europress/AFP/Sebastian Kaulitzki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből kilenc ember nem éli túl a hasnyálmirigyrákot, és ami igazán aggasztó, hogy a túlélési arány közel 60 éve nem javul. Mivel nincs hatékony kezelési eljárás, minden apró előrelépésnek örülni kell. Most pontosan ez történik.

Miután műtéti úton eltávolították a daganatukat, amerikai kutatók 16 hasnyálmirigyrákos beteget kezeltek személyre szabott mRNS-oltással. A 18 hónapos próbaidőszak végére a betegek felénél nem észlelték a daganat kiújulását. Egy olyan rák esetében, amely általában a műtét után néhány hónapon belül visszatér, ez óriási siker.

Váratlan eredmény

Érthető módon a szakemberek hatalmas eredményről beszélnek.  A dw.com megszólaltatta Niels Halama-t, a heidelbergi Német Rákkutató Központ tumorimmunológusát, aki fantasztikusnak és váratlannak minősítette a legújabb fejleményt. Thomas Seufferlein, ulmi gasztroenterológus döntő áttörésről beszélt. Kollégája, Alexander Kleger úgy véli, ez a megoldás forradalmasítja a hasnyálmirigyrák kezelését.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány mindössze 16 betegről ad hírt, ami nem túl magas szám. Azonban ez az első bizonyíték az mRNS technológia sikeres alkalmazására a rák egyik leghalálosabb és legnehezebben kezelhető formája esetén - egyben átütő eredmény az egyes betegek daganataira szabott rákvakcinák kifejlesztésében.

A New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Centerben távolítottak el a daganatokat a betegekből, a szövetmintákat Németországba küldték. A daganatszövet genomját ezután a – koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó - BioNTech biotechnológiai cég szekvenálta.

Ezt követően minden egyes beteg számára külön-külön mRNS-alapú vakcinát állítottak elő. A COVID-19 elleni mRNS-oltáshoz hasonlóan a cél az volt, hogy immunreakciót váltsanak ki. A vakcinát a hasnyálmirigy daganat eltávolítása után kilenc héttel adták be. Emellett a betegek kemoterápiát és olyan molekulákat kaptak, amelyek megakadályozzák, hogy a daganat leállítsa az immunrendszert. Az immunválaszt mutató nyolc betegnél a daganat nem tért vissza a vizsgálat végéig. A többi nyolc immunválaszt nem mutató beteg visszaesett.

Tízből kilenc ember nem éli túl a hasnyálmirigyrákot (Fotó: Kurucz Árpad)

Miért olyan halálos a hasnyálmirigyrák?

A hasnyálmirigy mélyen a hasüregben található. A fő probléma az, hogy a hasnyálmirigyrákot általában nagyon késői stádiumban fedezik fel. Nincs korai felismerési módszer, és a betegek általában tünetmentesek, amíg a daganat szokatlanul nagyra nem nő, vagy át nem terjed más szervekre. Még ha lehetséges is a daganat műtéti eltávolítása, gyakran visszatér.

A hatásos terápia másik gátja, hogy a daganat folyamatosan változik, emiatt nincs két egyforma hasnyálmirigyrák. Ez különösen megnehezíti a kezelést. – Minden hasnyálmirigyrák egy önálló betegség - mondta Alexander Kleger. Jó példa arra a daganattípusra, amelynél a személyre szabott terápia segíthet.

A védőoltás segítségével küzdeni a daganat ellen gondolat nem új keletű. Az Egyesült Államokban 2010-ben hagyták jóvá a prosztatarák elleni vakcinát. A Moderna és a Merck cégek által kifejlesztett mRNS vakcina pedig a magas kockázatú melanoma kezelésében eredményes.

 

Ennek ellenére sok tudós nem számított arra, hogy a hasnyálmirigyrák elleni vakcina hatásos lesz. – Tudom, hogy több különböző típusú daganatfélét vizsgáltak. Meglepett, hogy a hasnyálmirigyrák esetében ilyen jól működött az eljárás– mondta Drew Weissmann, a Pennsylvaniai Egyetem immunológusa. (Weissmann és Karikó Katalin közösen dolgozta ki az mRNS-vakcina technológia alapjait.)

Több adat kell

Az ötven százalékos eredmény valóban látványos, de sokan óvatosságra intenek. Mindössze 16 pácienst vontak be és a 18 hónapos megfigyelési időszak sem tekinthető hosszúnak, illetve kontrollcsoport nélkül dolgoztak. A védőoltás hatása önmagában ezért nehezen mérhető, és a korábbi terápiás módszerekkel való összehasonlítás is nehézkes. Az is megnehezíti a vizsgálati eredmények értékelését, hogy minden beteg személyre szabott vakcinát kapott. Egyelőre nem világos, hogy a vakcinázás miért csak a betegek felénél vált ki daganatellenes immunválaszt.

Felmerül a kérdés, hogy az mRNS-oltások forradalmasítják-e a rákkezelést? Mennyire gyorsítható a folyamat? Mennyibe kerül majd egy vakcina, ha elkészül? A BioNTech alapítója, Ugur Sahin a New York Times-nak elmondta, hogy az elmúlt néhány évben a vállalat hat hétre rövidítette a gyártási időt, és kezelésenként 350 ezer dollárról százezer dollárra csökkentette a gyártási költségeket.

Az is kérdéses, hogy a szakértők által rendkívül összetettnek minősített kezelés megvalósítható-e szakközpontokon kívül. – Ez egy olyan technológia, amelynek a használatára a világon mindössze két-három központ készült fel - mondta Drew Weissman. Végső soron olyan vakcina előállítása a cél, amelyet az egész világon használhatnak.

Még sok a tennivaló, és sok a megválaszolatlan kérdés. Drew Weissman meggyőződése, hogy nem minden rák reagál az RNS-oltásra. Tehát még nem beszélhetünk mindent elsöprő áttörésről, de döntő fontosságú lépésnek bizonyulhat a hasnyálmirigyrák hatékonyabb kezelése felé vezető úton.

Borítókép: Hasnyálmirigyrák (Forrás: Europress/AFP/Sebastian Kaulitzki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.