A vércukorszint ellenőrzésére nyújt tökéletes megoldást a mesterséges hasnyálmirigy

Egy kutatás szerint a mesterséges hasnyálmirigynek nevezett eszközegyüttes továbbfejlesztett változata segíthet a vércukorszint ellenőrzésében, és ezáltal a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők millióinak. A világon 2021-ben 537 millió embert érintett ez az anyagcsere-rendellenesség, 2030-ra már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy további 240 millió, többnyire 2-es típusú cukorbeteg nem tud az állapotáról.

2023. 01. 20. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan működik a mesterséges hasnyálmirigy? 

A cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcserezavar. Míg az 1-es típus esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, mely a glükóz sejtekbe való beépülését segíti elő, addig a 2-es típusú diabétesz esetén a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulint. Erre a problémára az egyik megoldás a mesterséges hasnyálmirigynek is nevezett rendszer, ami inzulinpumpából és folyamatos glükózmonitorból áll, a két eszköz folyamatosan kommunikál egymással.

– A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körülbelül húsz-harminc százaléka használ inzulinterápiát betegsége kezelésére. Kimutattuk, hogy a mesterséges hasnyálmiriggyel bejuttatott inzulin sokkal hatékonyabb, mint az injekciós megoldás – mondta a webmd.com portálnak Charlotte Boughton, a Nature Medicine tudományos lapban megjelent tanulmány szerzője, az angliai Cambridge-i Egyetem oktatója.

Vércukorszint ellenőrzése diabétesz világnap alkalmából a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Sanofi közös akcióján a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri aluljárójában Budapesten 2016. november 14-én. Az akcióban szakemberek ingyenesen mérték az utasok vércukorszintjét az aluljáróba kitelepült mobil vércukorszintmérő-állomáson (Fotó: MTI/Marjai János)

Hogyan működik a vércukorszint ellenőrzés? 

A mesterséges hasnyálmirigyet használó 1-es típusú cukorbetegek naponta többször adnak információt a táplálékfelvétel időpontjáról és nagyságáról, de az étkezések közötti és az éjszakai inzulin adagolása automatizált. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem kell semmilyen információt megadniuk. Egy újonnan fejlesztett szoftver megjósolja, mennyi inzulin kell a vércukorszint céltartományban tartásához. 

A vércukor-érzékelőt és inzulinpumpát viselő betegek okostelefont is hordanak magukkal, hogy a rendszer működjön. Charlotte Boughton szerint ez a rendszer biztonságos és sokkal hatékonyabb módja a 2-es típusú cukorbetegeknél a glükózszint szabályozására, mint a jelenlegi szokásos inzulinkezelés. 

Amikor a 2-es típusú cukorbetegek használták a rendszert, kétszer annyi időt töltöttek az optimális tartományban, mint amikor vércukorszintet mértek és inzulint adtak be maguknak. A szakemberek arra számítanak, hogy az értékek látványos javulása csökkentheti a cukorbetegség szövődményeinek, például a szembetegségek, a vesebetegségek és az amputációk kockázatát.

Könnyebben kezelhető a cukorbetegség mesterséges hasnyálmirigy segítségével? 

Az új tanulmányban 26, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember vett részt. Az egyik csoport nyolc hétig használta a mesterséges hasnyálmirigyet, majd napi többszöri inzulin injekcióra váltott. A többieket fordított sorrendben kezelték. 

A jelentés szerint az inzulint oltással adagolók idejük kétharmadát magas glükózszinttel töltötték, míg a mesterséges hasnyálmirigy használatakor ez az arány alig 33 százalék volt. Az életminőség is érezhetően javult, hiszen nem kell folyamatosan ellenőrizni a vércukorszintet, nem kell inzulint beadni vagy gyógyszert szedni. Tíz résztvevőből kilenc azt mondta, hogy kevesebb időt töltött betegsége kezelésével, amikor mesterséges hasnyálmirigyet használt.

A 2-es típusú cukorbetegek száma világszerte növekszik, a betegséget egyre fiatalabb korban diagnosztizálják, emiatt tovább élnek 2-es típusú cukorbetegséggel az érintettek

 –  mondta Charlotta Boughton, aki elismeri, hogy az eszköz többe kerül, mint a szokásos inzulin injekciók és a glükózvizsgáló készletek, de a használata hosszú távon kifizetődő.

– Ezek a rendszerek meglehetősen egyszerűek: a beteg magán hordja az eszközöket, feltölti inzulinnal, és folytatja a napi rutinját – magyarázta John Buse, az endokrinológiai osztály vezetője és a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem Diabetes Központjának igazgatója. A dolog egyetlen hibája, hogy ez az önadagoló, külső beavatkozást nem igénylő eszköz John Buse szerint nem kapható az Egyesült Államokban, és tudomása szerint sehol a világon. A kísérletek folytatódnak, a többit meglátjuk.

Százmilliók lehetnek veszélyben a vércukorszint ellenőrzésének elmaradása miatt

A világon 2021-ben 537 millió embert érintett ez az anyagcsere-rendellenesség, 2030-ra már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy további 240 millió, többnyire 2-es típusú cukorbeteg nem tud az állapotáról, mely természetesen lehetetlenné teszi a diabétesz kordában tartását. 

Becslések szerint – az adatot a kormány.hu közli - a 2-es típusú cukorbetegség a magyar felnőtt lakosság negyedét, tehát körülbelül 2,5 millió embert érinthet, a diagnosztizált cukorbetegek száma meghaladja a 770 ezret. A betegség évente nagyságrendileg százmilliárd forintos kiadást jelent az egészségbiztosítónak.

– A cukorbetegek közel felénél alakul ki visszafordíthatatlan vesekárosodás. Becslések szerint az idült vesebetegségben szenvedők száma Magyarországon meghaladja a 1,5 milliót. Az összes eset közel 40 százalékáért a cukorbetegség felelős. 

A páciensek kétszer akkora eséllyel szorulnak kórházi kezelésre más betegségekkel összefüggésben is. Körükben jóval gyakoribb a szívelégtelenség előfordulása, a koszorúér-rendellenességek és a stroke is – mindez óriási megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek is, ezért kulcsfontosságú szerepe van a megelőzésnek, a betegedukációnak, valamint a fenntartható, modern terápiáknak – hívta fel a figyelmet Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) elnöke, Füzesi Brigitta a cukorbetegek tavalyi világnapján.

A megbetegedések döntő része továbbra is a diabétesz 2-es típusához tartozik, mely egyértelműen összefüggésbe hozható a civilizációs ártalmakkal. A mozgásszegény életmód, az elhízás, a finomítatlan szénhidrátokban és kalóriában gazdag táplálkozás, a feszített mindennapok és a tartósan stresszes állapot mind-mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.