Lángokban áll a Föld egyik leggazdagabb biodiverzitású területe

Hatalmas tüzek pusztítanak a brazíliai Pantanalban, a világ legnagyobb mocsárvidékén. A lángok a régió legfontosabb közlekedési útvonalát fenyegetik és számos védett fajt veszélyeztetnek.

Forrás: origo.hu2020. 08. 21. 18:42
null
Pantanal, 2019. november 1. Lángok pusztítják a növényzetet az Amazonas-medencében, a brazíliai Mato Grosso szövetségi államban lévõ Pantanal közelében 2019. október 31-én. A Brazil Ûrkutatási Intézet (INPE) szerint az idén már csaknem kétszer annyi esõerdõ pusztult el Brazíliában, mint a múlt év hasonló idõszakában. MTI/EPA/Mato Grosso állam kormányzata/Chico Ribeiro Fotó: Chico Ribeiro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus első 15 napján a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet, az Inpe 3121 tüzet észlelt, csaknem ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt hasonló időszakban. Ha ez a tendencia folytatódik, az elmúlt 22 év minden rekordját megdöntheti a tüzek száma – írja az Origó.

Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a térségben a levegő nagyon forró, száraz, erős szelek fújnak. A miniszter hozzáfűzte, hogy a Pantanalban tett körútján több száz tüzet látott, és olyan helyeken is járt, ahol a tűzoltók szakadatlan munkája és a repülőgépről történő oltás ellenére is óriási kár keletkezett a flórában és a faunában.

Január és július között Pantanal hat százaléka, mintegy 8500 négyzetkilométernyi mocsaras erdőség égett le.

A Pantanal tízszer akkora, minta a floridai Everglades mocsárvidék. A 140-160 ezer négyzetkilométernyi vizenyős régió a Föld egyik leggazdagabb biodiverzitású területe, több mint 4700 növény- és állatfaj otthona.

A Halál-völgyben pusztítanak a kaliforniai erdőtüzek

A növényzet több tízezer hektáron égett le, sokakat ki kellett telepíteni az otthonukból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.