Kiskunhalasi olasz „tunkoló”: La Scarpetta

Szerettük a nevében is tunkolásra felhívó olasz egységet, szívesen betérnénk máskor is.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 20. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sűrű, ízes pörköltszaftot kitunkolni a tányérból jóféle, ropogós héjú kovászos kenyérrel minden túlzás nélkül kulináris csúcsélmény. Ha jól elkészített, roppanós kovászos uborka is akad hozzá, akkor az már maga a tökély. A mindmáig igen népszerű Náncsi néni vendéglője külön fogást is tartott erre a célra: pörköltszaftot kenyérrel. Ma is szerepel az étlapján két tunkolós étel, pirított kacsamáj zsírjában, „tunkedli” címszó alatt és „tunkolnivaló kispörkölt kislábosban”.    

Tudják ezt az olaszok is, akik a pastának karaktert, tartalmat adó sugót tunkolják ki a tányérból. Megvan nekik is erre a maguk szakkifejezése, a „fare la scarpetta”. 

Kiskunhalas autentikus olasz étterme erre utaló nevet választott. Mert ugye olasz étterem úgyszólván minden városban van a Kárpát-medencében, igaz, sokkal gyakoribb az álolasz variáns, amikor a talján konyhát csak a pizza és a pasta képviseli, a leves és a desszertfront a helyi konyhából szemezget. 

A Scarpetta étterem város külső részén, a Semmelweis-kórházzal szemben, a Csipke Hotel mellett nyitott meg 2018-ban. A beltér barátságos, a vendégtérben helyezkedik el az eredeti nápolyi pizzakemence, rajta az étterem neve apró csempekockákból kirakva, valamint hőmérő, mely 400 fokot mutatott ottjártamkor, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A belső udvarban kialakított terasz is igényes, az asztalon só- és borsdaráló.

Az étlap valóban olasz és kellően összefogott, nem tarkítják kötelezőnek gondolt helyi „vendégfogások”, legfeljebb a nemzetközi konyha „köszön be” a hús- és a desszertrovatban. Kínálnak többek között bretagne-i kagylót calvadosos szósszal, kemencében sült marinált garnélát, kétféle olasz levest (egyiket sütőtökből, másikat paradicsomból készítik), carnaroli rizsből készült rizottókat, pastákat és pizzákat, továbbá lazacfilét vajas citrommártásban, konfitált kacsacombot zellerpürével, francia stílusú rántott csirkét, tiramisut és sorbet-val tálalt csokiszuflét.

Tizenkét minőségi magyar bort tartanak a Bortársaság válogatásában, melyeket egy kivételével decire is kimérnek. A sörök sajnos nagyipariak, ezek jó lenne változtatni, a tömény italok között akadnak érdekesebb tételek, különösen a grappák között.

Az árak jellemzően értékarányosak. Előételek 1450 és 4600 (utóbbi 1 kg kagyló, amit két főnek ajánlanak), levesek 990 és 1190, pasták 2190 és 3490, pizzák 1600 és 2500, főételek 2990 és 3990, desszertek 1190 és 1390 forint között kaphatók.

A kiszolgálás kedves, mosolygós, külön jólesett az a kedvesség, amivel a pizzaiolo fogadta az ötletet, hogy befotóznék a kemencébe.

Előételnek tintahalat kértünk zöldségchipsszel. Jól elképzelt fogás, kár, hogy a chips java túlsült, a tintahal is lehetett volna szaftosabb. A Pizza Napoli-val meg voltunk elégedve, hozta azt, amit elvártunk tőle, a tészta nem volt tipikus nápolyi, a trattoria stílus irányába ment kicsit, de finom volt, élvezettel ettük. A parmezánszószos vargányás ravioli helyben készült, a töltelék, amiben ricotta is volt, lehetett volna karakteresebb. Tunkolásra csábító remek mártást adtak hozzá, a fogást ehető szárított virágszirmokkal szórták meg, melyek közül a levendula volt a legaromásabb. A Calvados-mártással felszolgált almás palacsinta ízletes volt. Alulra került a palacsinta, rá párolt alma a szósszal, a fogást ribizlivel szórták meg, Scarpetta keserű-csokifelirattal és tejszínhabbal tálalták.

Mindent egybevetve szerettük a nevében is tunkolásra felhívó olasz egységet, szívesen betérnénk máskor is.

Elérhetőségek

Scarpetta étterem, pizzéria

Kiskunhalas, Dr. Monszpart László utca 4.

Telefonszám: +36 77 950 202

Honlap: http://www.scarpetta.hu/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.