Őrvidék gyöngyszeme: Henrici étterem

Őrvidékről mint a magyar Szent Korona országainak szerves részéről nagyon kevés szó esik nemzeti körökben is.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 18. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista korszak kultúrpolitikájának egyik legfőbb célja a nemzeti érzés kilúgozása volt az agyakból. Ennek jegyében fogalmazták meg a történelemkönyveket, tiltottak be vagy népszerűsítettek írónagyságokat, s osztották a pénzt a kulturális élet szereplőinek. Hősökből kreáltak diabolikus figurákat és nemzetárulókat emeltek piedesztálra. Horthy Miklós, Teleki Pál, Bárdossy László, Gömbös Gyula vagy Prónay Pál nevét szinte csak negatív kontextusban lehetett leírni. 

Utóbbinak elévülhetetlen érdemei voltak Trianon egyetlen máig érvényes revíziójának kiharcolásában, Sopronnak és környékének megtartásában, mégis terroristaként volt megbélyegezve a baloldali szerzők köteteiben. Holott, miként a Pesti Tévé egyik adásában Kurtz ezredes találóan rámutatott, mai fogalmaink szerint nem terrorista volt, hanem terrorelhárító. Az is részét képezte Kádár–Aczéli kurzus oktatáspolitikájának, hogy a magyar lakosság minél kevesebbet tudjon elszakított véreiről. 

Erdély, a Felvidék s a Délvidék vonatkozásában az utóbbi harminc évben történt némi korrekció, de Őrvidékről mint a magyar Szent Korona országainak szerves részéről nagyon kevés szó esik nemzeti körökben is. Alkonyi László, a legjelesebb magyar borszakíró több előadásában is elmondta: múltunkból csak annyi lehet hatótényező a jelenben és jövőben, amennyiről tudunk. Vélhetően ugyanez a gondolat vezette a Trianon Múzeum alapítóit abban, hogy meghirdessék a Szeressük vissza Magyarországot! programot. Amihez érzelmek kötnek, ami jelen van a köztudatban, amiről egyáltalában tudunk, az egy kicsit a miénk is. 

Kismarton az Őrvidék talán legszebb városa, a trianoni békeszerződésig Sopron vármegye kismartoni járásának székhelye volt. Ma Burgenland tartomány székhelye. 1910-ben lakosságának közel egy harmada magyar volt, ma alig érjük el a 3 százalékot. Ezzel együtt, a városban (miként Őrvidék számos más településén) több vendéglőben is örvendhetünk magyar szónak, s nemcsak a turistáknak, hanem a magyar nemzetiségű felszolgálóknak is köszönhetően. 

Ezek közé tartozik nemcsak a város, hanem az egész régió egyik legkiemelkedőbb étterme, a Henrici, mely a település emblematikus, monumentális épületével, az Eszterházy-kastéllyal szemben működik. A boltíves beltér tágas, elegáns, de feszengésmentes. A négyszemélyes asztalokon két-két fehér abroszcsík, élő virág, só- és borsdaráló, minőségi pohár- és étkészlet. A falon vakablakszerű benyílókban márványalapzaton zöldnövények. Nyáron igényesen kialakított teraszt működtetnek pompázatos kilátással a kastélyra és a sétálóutca elejére. 

A konyha a helyi ízeket nemzetközi fogásokkal színesíti. Kínálnak többek között „Label rouge” minősítésű lazacot házi savanyúsággal, almás zellersalátávál és kaviárral, tatárbifszteket, bazsalikomos paradicsomlevest hidegen, zöldséges kuszkusz-bowlt, Fertő tavi fogast vargányás raviolival és zellerpürével, grillezett marha-, szarvas- és tonhalsteaket. A desszertek jelentős részét megtekinthetjük a teraszon, a vitrinben. 

Tizenöt helyi bort kínálnak palackban vagy pohárban, köztük az Eszterházy pince számos tételét. Ezenkívül – mint a honlapról megtudhatjuk – 800 tételes palackos választékból is rendelhetünk. A sörök nagy része egy helyi biofőzdétől való. A töményitalok között is számos kiemelkedő tétellel találkozhatunk. 

Az árak értékarányosak. Előételek és saláták 12 és 16, levesek 5 és 10, főételek 14 és 27, steakek 24 és 56 euró között kaphatók. Hétköznap délben kedvező árú ebédmenüt kínálnak, két fogás 12 euróba kerül, külön rendelve az előétel 4,5, a főétel 9,5 euró. 

A kiszolgálás helyhez méltó. Magyar pincérünk kedves, felkészült, udvarias, kommunikatív. 

Fogadófalatként helyi kolbászfélét, kellemesen savanykás, harmonikus, olívaolajos, zöldfűszeres burgonyakrémet, vajat, citromhéjas sót és helyben sült kenyeret kapunk. Kiváló kezdés. Előételképpen avokádósalátát kértünk, ami avokádótatárból, mangó chutney-ból, posírozott tojásból, valamint ügyesen dresszingelt lollo-rukkola-levelekből és koktélparadicsomból állt össze. Ízre-állagra egyaránt meggyőző kompozíció volt. A grillezett tengergyümölcsei-egyveleg articsóka-kehelyben érkezett, „pannon” zöldségegyvelegen, ami sajátos átmenet volt a lecsó és a ratatouille között. A jól elkészített rák-polip-tintahalhoz fonnyasztott koktélparadicsomot is adtak. A citromfüves, almás vaníliamártásban felszolgált fagylalt jó zárást jelentett. 

A Henrici étterem nevét nemcsak nyugat-magyarországi, de Kárpát-medencei szinten is a marandó élményt nyújtó helyek listájára jegyeztük fel.

Elérhetőségek
Henrici étterem
Kismarton, Eszterházy tér 5.
Telefonszám: +43 2682 62819
Honlap: https: henrici.at
E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.