Ásotthalom és környéke nem a pusztaságairól, hanem inkább gyönyörű erdőiről nevezetes, a Homoki Asztalt sem könnyű megközelíteni, szűk földutakon kanyargunk, sokszor elkerülhetetlen, hogy a bokrok ágai érintkezésbe kerüljenek egy nagyobbacska gépjárművel. De megérkezve nem bánjuk a viszontagságokat.
Az étterem a „Homoki Lodge” nevű egyedi hangulatú, magas színvonalú komplexum keretén belül működik. Van wellness-részleg, s lovardaként is jegyzik őket. Négy napraforgós besorolásúak, négypatkós minősítéssel rendelkeznek és regisztrált tagjai a Falusi Vendégasztal szolgáltatóinak.
Az egész tanya, az alföldi tájjal, a saját zöldségültetvényekkel, a környező épületekkel együtt a mesebeli időtlen idill élményét adja, aki itt megfordul, szinte biztos, hogy visszavágyik. A hitelesen rusztikus belteret elképesztő esztétikai érzékkel rendezték be, megidézve egy boldogabb történelmi korszakot. Belső gerendázat, téglamintás padlózat, a falon lovas festmény. Az étkészlet Monarchia-korabeli, a bútorzat a népi és a nagypolgári világot egyszerre idézi. A dekorációban többek között szürkemarha-koponya, íjak, honfoglalás kori stílusú fejfedők, karikás ostor.
A konyha a fenntarthatóság jegyében működik, „figyelembe veszi a hagyományokat, örökségeket, a vidéki parasztkonyhát, de modernebb formában szeretné bemutatni a vendégeinek.” Állandó étlap nincs. Ottjártam idején, 2021 júliusában az ebédet három előételből, egy levesből, négy főételből és egy desszertből lehetett összeválogatni. Az általam rendelt ételeken kívül kínáltak még dinnyét füstölt mórahalmi sonkával, vegyes hidegtálat a kamrából, hideg, mentás meggylevest almapürével, ropogós kacsacombot szarvasgombás burgonyapürével, rántott patisszont remoulade mártással és töltött káposztát.
Mintegy huszonöt, gonddal összeválogatott magyar minőségi bort tartanak, melyeket öt kivételével decire is kimérnek. A kilenc töményital zöme prémiumtétel. Az Uradalmi manufaktúra söreit kínálják, az alkoholmentes rovatban pedig lápastói gyümölcsleveket, limonádét, házi szörpöt. Öröm regisztrálni a kommersz, nagyipari termékek teljes hiányát.
A kiszolgálás kifogástalan: kedves, udvarias, szívélyes, felkészült, szolgálatkész.
Az árak feszegetik az értékarányosság határát. Két fogást 5800, három fogást 7500 forintért kínáltak ebédidőben. Ebben az árfekvésben komplexebb, kreatívabb fogásokat lehet kapni másfelé, de mindent egybevéve, környezetet, kiszolgálást, helyben termesztett alapanyagokat nem morgolódtam a végösszeg miatt.
Előételképpen paradicsomokat kértem bivalymozzarellával. Szépen tálalt, ízletes fogást kaptam bazsalikommal, olívaolajjal. A caprese nevű népszerű olasz előétel volt ez, csúcsminőségű alapanyagokból prezentálva. A mellé kért házi kenyér élvezhető volt, de elmaradt a várakozásaimtól, nem erről írtak az említett jeles blogon. Ízletes, csavarmentes volt a mangalicakolbász és hurka sörös káposztával és savanyított zöldségekkel. A kolbász sütéskor kifakadt, de ez nem rontott az összélményen. A házias túrógombócot tejfellel, valamint selymes, friss, jó ízű gyümölcsmártással és mentalevéllel tálalták.
A Homoki Asztal az a hely, ahonnan az ember nem szívesen távozik. De ha már muszáj, akkor szedelőzködve azon gondolkodunk, hogy legközelebb jó lenne itt nemcsak asztalt, de szállást is foglalni.