Mint a legtöbb nagyvárosban, itt is találunk egy sor etnikai éttermet, a Max az olasz ízeket varázsolja az asztalra, a sajnos már megszűnt Syndicate Gourmet, mely egyben a város legtöbbre értékelt étterme volt, az indiai konyhát képviselte, az Old Lisbon portugál fogásokat kínál, korrekt színvonalon, a Benjamin Steak House a steakek mellett a nemzetközi ínyenckonyha irányában kacsingat.
De akad itt olyan „farm to table” étterem is, mely felvállaltan a német gyökerekhez igyekszik visszanyúlni, dekorációban, kínálatban egyaránt. Ez a „Hermania”, amit a Gault Millau kalauz világhálós változata 10,5 ponton jegyez a 20-as skálán, de ez is szép, átlag feletti osztályzat, a legtöbb étterem teljesítménye 8 pont körül van, igaz, hogy azok nem is kerülnek be a kalauzba.
Az impozáns, XIX. századi épületben, mely a nagyszebeni zenei élet központja volt 1887 és 2004 között, jobbra az ínyencboltba léphetünk be, ahol a cég termékeiből válogathatunk, ottjártunk idején ez sajnos zárva volt. Balra magas belterű, pazar berendezésű terem nyílik, végében díszes, csempés kandallóval. A terasz festett fatáblás dekorációja is szemgyönyörködtető. Kellemes német háttérzene szól. Az asztalokon korrekt extraszűz olívaolaj és balzsamecet, továbbá vagy borslisztszóró, vagy borsdaráló, kinek mi jut.
A három nyelvű (román, német, angol) étlapon erdélyi és nemzetközi ételek sorakoznak, több szász fogással, nem kis részben a saját tenyésztésű Angus marhából, bárányból s a saját neveldéből származó pisztrángból. Kínálnak a sült sertéshúsok, steakek és burger mellett többek között „brodelawend” névre hallgató népszerű szász levest, spatzle-t több változatban, báránytokányt, kacsamellet csípőspaprika-lekvárral és édesburgonyapürével. A pisztrángot az Erdélyben megszokott elkészítési módozatok mellet kínálják burgerben, nepáli stílusban, továbbá vadrizzsel körítve, bormártásban, mustármagos bundában, de még korpacibere-alapú csorbát is főznek belőle.
A kiszolgálás kifejezetten kedves, udvarias és segítőkész, ha a felszolgálók keresnék a vendég tekintetét, az maga lenne a tökély.
Az árak értékarányosak, előételek átszámítva 1800 és 2800, levesek 1300 és 1600, főételek 2200 és 6500 forint között kaphatók, desszertek egységesen 1450 forintba kerülnek.
Jómagam előételnek pisztrángtatárt kértem, ami nem volt ugyan tatár, de kifejezetten jól sikerült, valójában füstölt pisztrángalapú pástétomot kaptam remek, kicsattanó frissességű ikrával díszítve. Mellé zöldségeket és vajhasábokat adtak, valamint levert héjú, házias burgonyás kenyeret, megpirítva. Ha be nem csomagoltatom egy részét, jóllakhattam volna az előétellel, akkora adag volt. Fő fogásként báránygerincet rendeltem krumplipürével. A csontos báránygerincet roston sütötték, ízletes volt, bár itt-ott kissé rágós. A pecsenyemártás jól sikerült, a püré még javítható. Desszertképpen szászlepényt kértem (németül hanklich, románul hencles), amit jó ízű áfonyalekvárral kínáltak. A házias sütemény jó zárásnak bizonyult.
Kifejezetten szép élmény volt a Nagyszeben német elnevezéséből ihletve elkeresztelt „Hermania”, a magam részéről örömmel betérnék újra megkóstolni a sült pisztrángot, az Angus-miccset vagy az Angus-pacalt is.
Elérhetőségek
Hermania étterem
Nagyszeben, Filharmónia utca 2.
Telefonszám: + 40 755 055 999
Holnap: http://www.hermania.sobis.ro/
E-mail-cím: [email protected]