Mi is kell egy katartikus, magával ragadó, életre szóló élményt adó ételhez? Minőségi alapanyag, szaktudás, infrastruktúra, kreativitás és lélek. Az utóbbi mozzanatot ragadja meg nevében Brassó legújabb, idén februárban nyitott kulináris műhelye, a One Soul.
Az erdélyi szinten kiemelkedő étteremre idegenvezetőm, egy helyi magyar vállalkozó, Bene Attila hívta fel a figyelmem, aki melléktevékenységként maga is foglalkozott vendéglátással, egy jól menő kávézót működtetett évekig a belvárosban, s megnyitás előtt áll egy hasonló profilú egysége, a Shakespeare irodalmi kávéház, szemben a színházzal. Így terepismerete igen széles, nemcsak az új helyek nyitását követi, de jellemzően azok tulajdonosi körét is ismeri. A meglátogatásra javasolt étteremben már többször is járt, alapvetően kedvező tapasztalatokat szerzett. Elmondása szerint a tulajdonosnak másodlagos tényező a pénz, a lényeg a minőség.

Az étterem a Gault Millau kalauzban szereplő Pocol pizzéria helyén nyílt, a bejárattól balra ma is látni az falba süllyesztett, üzemen kívüli pizzasütő kemence ajtaját. Lehet a pizza profilt integrálva is a csúcsra törni, ahogy azt a Dudás testvérek tették az Anyukám mondta étteremmel, de egy nagyvárosban az is egyfajta jelzés, ha egy helyen, mely pizzájáról volt híres, már nem sütnek pizzát.
A falon felirat: „I am just one soul”. Valahányszor erre tévedt a tekintettem, mindig az Animals együttes Joe Cocker és Gary Moore által is feldolgozott slágerének a refrénje jutott eszembe: ”I’m just a soul whose intentions are good, oh Lord, don’t let me be misunderstood.” Akkor is jóleső érzés eldúdolgatni ezt az örökzöldet az ételekre várva, ha semmi köze a felirathoz.

A kiszolgálás megkülönböztetetten udvarias, törekvő. Apró gikszer, hogy a fiatal mosolygós pincér hölgy arra a kérdésemre, hogy helyben sült-e kenyér, igennel felel, társa árulja el, amikor érdeklődésére az ételek mellett megdicsérem a kenyeret is, hogy Négyfaluból hozzák egy kézműves pékségből. Asztaltársam képben van, tudja, kiről van szó, jelzi, hogy csak kovásszal dolgoznak és saját maguk őrlik a lisztet. Pillanatok alatt rákeres Tóthék Instagram oldalára, és mutatja is a magyar jellegét megőrzött, Brassó központjától alig tíz kilométerre fekvő barcasági település kézműves pékségének elérhetőségeit és ars poeticaját. A kenyér egyébként mesés.