Vannak különös lokációk, ahol hosszú ideig sorra váltják egymást a színvonalas vendéglátó egységek, s bár mindegyik átlag feletti, egyik se tud megkapaszkodni, egészen addig, míg egy jól menedzselt csapat nem stabilizálja a helyzetét. Rosszabb esetben üresen áll az ingatlan évekig.
Temesváron a hajdani Erzsébet és Ferencz József utca sarkán a 2010-es évek második felében évente más-más csapat gyürkőzött neki a hosszú távú működés mutatványának, mígnem a Little Hanoi nevű vietnámi mini-franchise (négy nagyváros - négy egység, működik éttermük Brassóban, Kolozsváron és Jászvásárban is) produkciója meg nem nyerte a közönséget annyira, hogy még a temesvári igen szigorú járványkezelést is túlélték. Aradon, a Szabadság tér sarkában működött thai, közel-keleti, magyar és olasz dominanciájú mediterrán étterem is, de fél évtizede nem akad újabb próbálkozó.
A József utca 35. alatti működő vendéglátó egységek sorsát 2016 óta követem. Akkor nyílt a Sörsajt, mely kiemelkedő, a maga nemében egyedülálló sörbár volt, prémium söröket és sajtokat kínáltak, utóbbiakat dekára kimérve, a sör mellé. A sörök és sajtok közötti gasztronómiai összefüggés hasonló ahhoz, ami a sajtokat a borokhoz fűzi, ezzel a kérdéssel Vásárhelyi István kollégám foglalkozott számos fórumon, nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is. (Példaként álljon itt egy kiváló párosításokat javasló írása.) Különleges élmény volt összekóstolni a más-más iskolához tartozó sajtokat a különféle stílust követő sörökkel. De a hely többnyire üresen állt, a közönség nem volt vevő a pazar ötletre.