Petrol Beer and BBQ: csúcssörök füst ihlette ételekkel kísérve
Kifejezetten jók az alapanyag-társítások, az ízkombinációk, a távol-keleti inspirációt sem nélkülöző fúziós törekvések.
Borbély Zsolt Attila
2023. 08. 26. 14:00
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Vannak különös lokációk, ahol hosszú ideig sorra váltják egymást a színvonalas vendéglátó egységek, s bár mindegyik átlag feletti, egyik se tud megkapaszkodni, egészen addig, míg egy jól menedzselt csapat nem stabilizálja a helyzetét. Rosszabb esetben üresen áll az ingatlan évekig.
Temesváron a hajdani Erzsébet és Ferencz József utca sarkán a 2010-es évek második felében évente más-más csapat gyürkőzött neki a hosszú távú működés mutatványának, mígnem a Little Hanoi nevű vietnámi mini-franchise (négy nagyváros - négy egység, működik éttermük Brassóban, Kolozsváron és Jászvásárban is) produkciója meg nem nyerte a közönséget annyira, hogy még a temesvári igen szigorú járványkezelést is túlélték. Aradon, a Szabadság tér sarkában működött thai, közel-keleti, magyar és olasz dominanciájú mediterrán étterem is, de fél évtizede nem akad újabb próbálkozó.
A József utca 35. alatti működő vendéglátó egységek sorsát 2016 óta követem. Akkor nyílt a Sörsajt, mely kiemelkedő, a maga nemében egyedülálló sörbár volt, prémium söröket és sajtokat kínáltak, utóbbiakat dekára kimérve, a sör mellé. A sörök és sajtok közötti gasztronómiai összefüggés hasonló ahhoz, ami a sajtokat a borokhoz fűzi, ezzel a kérdéssel Vásárhelyi István kollégám foglalkozott számos fórumon, nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is. (Példaként álljon itt egy kiváló párosításokat javasló írása.) Különleges élmény volt összekóstolni a más-más iskolához tartozó sajtokat a különféle stílust követő sörökkel. De a hely többnyire üresen állt, a közönség nem volt vevő a pazar ötletre.
A következő lépésben a Tiltott Csíki franchise egyik egysége nyitott itt, akkor is jártunk ide, eleinte, ha jól emlékszem, kezdetben csak söröket kínáltak, majd megjelentek a meleg ételek is. Nem sokkal a járvány előtt, 2019-ben nyitott a Beerstro14, ugyanazzal a séffel, a Szatmárnémetiből származó Fehér Benjáminnal.
Miután a Beerstro14 elköltözött, tavaly egy új csapat vette át az helyet, átfestették a falakat, átalakították belteret, és egy új koncepció mentén a füst ihlette ételek és egy prémium főzde sörei kerültek a központba. (A Beerstro14 azóta is sikerrel működik a Károlyi utcában, ezidőtájt a Tripadvisoron a budapesti toplista második helyén áll, öt ponttal az ötből, 2756 értékelés alapján. E rovatban is volt szó róluk.
A Petrolba visszajárok, hiszen a főváros ezek szeglete kiválóan alkalmas „lokális sörturnéra”, más szóval izomzatkímélő sörcentrikus kalandozásra, amikor nem kell túl sokat gyalogolni egyik helytől a másikig.
Ha csak a körutat nézzük, a Blaha Lujza tértől indulva, ott van rögtön a Rizmajer, majd a Beerselection sörszaküzlet és söröző, a Kárpát-medence talán legnagyobb sörválasztékával, a Petrol BBQ, a One beer, melynek üzemeltetője, Nyíri Szilárd állandó mozgásban tartja a helyet, ide is érdemes visszatérni, mindig akad valami újdonság, nem ritkán egészen meredek ötletek alapján. A Vaj és a Borháló József körúti üzletének nem a sör a fő profilja, de ott is találunk minőségi főzeteket. Ha a körúttól pár lépésnyire fekvő egységeket is idevesszük, a Bérkocsis utcában találjuk az egyedi hangulatú Macskát, Rákóczi téri vásárcsarnok jobboldalán a Bohémiát pazar cseh választékkal, de nincs messze a körúttól a Crafthead, a Jaromir a templomhoz, s a Mixát sem.
A Petrol ételkínálata rendkívül izgalmas. A manapság oly divatos „small plate” felfogást követik, elérhető áron vibráló, kreatív, jól elkészített ételeket kínálnak, amiből érdemes minél többet megkóstolni, akárcsak egy tapasbárban.
„Austinból a József krt. 35-ig. Idáig szállt a new wave barbeque füstje, ami minket is megszédített és nem hagyott nyugodni. Újragondolt fogások, merész ízprofilok, új lendület a BBQ játszóterén, ez a mi irányunk. Nálunk a Mac ’n cheese kirántva, a kimcshi füstölve, a marhanyak konfitálva érkezik” – olvashatjuk a honlapon.
Kifejezetten jók az alapanyag-társítások, az ízkombinációk, a távol-keleti inspirációt sem nélkülöző fúziós törekvések. Kínálnak többek között füstölt céklát BBQ-szószban, friss kecskesajttal, ropogós quinoával és mentával, phoízelítőt füstölt marhaszeggyel, füstölt kimcshit, füstölt glaze-elt malac hasaljával töltött jalapenót baconbe tekerve, tépett malacos nyitott szendvicset, smokerben készült marhapofát konfitálva, házi lime-tortát és brownie-t yuzu sorbet-val.
14 csappal dolgoznak, de van tucatnyi dobozos-üveges sörük is, a minőségi kínálat gerincét a Fehér Nyúl szállítja nekik. A kraftfőzetek mellett nagyipari multisöröket is választékba vettek (például Stella Artois, Corona), hiába na, a közönségigény nagy úr. Tartanak néhány minőségi magyar bort és nem kevés prémium töményitalt, különösen a rum-, whisky- és ginműfajban. S ha már a gin szóba került, hadd említsem meg azt is, hogy figyelemre méltó az exkluzív gin-tonic választék.
A kiszolgálás kifogástalan. A felszolgálók és pultosok szívélyesek, udvariasak, kommunikatívak és felkészültek.
Az elmúlt másfél évben többnyire sörözni tértem ide be, de két alkalommal ételekkel kísértük a remek főzeteket. Tavaly májusi látogatásom ízemlékei közül a marhaszegyes taco bizonyult maradandónak. A minap egy kiadós sörturné legvégén néztünk be hozzájuk, nem voltunk igazán éhesek, de nem tudtunk ellenállni a kísértésnek. A házi sajtszósszal és relissel kínált karfiol hozta a vibrációt, amit vártunk tőle, a koreai csirkeszárny végre egy jól eltalált darabja volt e népszerű műfajnak.
Megannyi helyen mirelit, nem teljesen friss, kiszárított vagy nem meggyőző mártással bevont szárnyakat adnak, az övék minden tekintetben pazar volt, kellően szaftos és harmonikus fűszerezésű.
A konklúzió egyértelmű: ide érdemes éhesen érkezni, nagyobb baráti társaságban, ízkísérletekre nyitott emberekkel s végigkóstolni akár az egész étlapot.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.