Bisztró konyha, kraft sörök, csúcsborok – új helyszínen Beerstro14

„A Beerstro név a hitvallásunk: sör és bisztró hangulat. Egy életérzés."

Borbély Zsolt Attila
2022. 05. 28. 8:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Beerstro14 a József körút 35. alatti Csíki söröző helyét vette át a vírusjárvány előtt. Még pontosabban ugyanaz a tulajdonosi kör, ugyanazzal a séffel, a Szatmárnémetiből származó Fehér Benjáminnal átfazonírozta a helyet, dizájn és kínálat tekintetében. A konyha profilja hasonló maradt. Kínáltak padlizsánkrémet, erdélyi húsgombócos csorbát, miccset, sült és rántott sertés-, illetve csirkehúsokat, burgundi marhapofát, steakeket, tépett sertéslapockát, sajttortát málnavelővel és „sült túrógombócot”, ami alighanem az Erdélyben elterjedt túrófánk rokona volt.

A váltás annyira sikeres lehetett, hogy egy merész húzással a nemrégiben a belváros szívébe költöztek az Ybl-palota gyönyörű épületébe, a Petőfi Irodalmi Múzeum tőszomszédságába.

A szökőkutas, fedett belső terasz lélegzetelállító, a beltér inkább idéz felső kategóriás éttermet, mint bisztrót, bár az atmoszféra cseppet sem feszengős. Az is inkább az éttermi világot idézi, hogy ültetési rend van, a vendégnek a bejáratnál kell várakozni, míg az asztalához kísérik. „Good food, good beer, good people” – hirdeti a falon a felirat, s mi így is érezzük. A minőség közönséget szelektál.

A Beerstro név a hitvallásunk: sör és bisztró hangulat. Egy életérzés.

– olvashatjuk a megújult gasztropub honlapján. Tény és való, a kiemelkedő sörök minőségi ételekkel kísérve az eltalált étel-bor párosítások katarzisához hasonló élményt adnak. S egyben életérzést is.

Az ételkínálat a korábbin alapul, de az egyszerűbb fogásokat elengedték (miccs, csirkeszárnyak, burger), a szofisztikáltabb nemzetközi vonalat felerősítették néhány alföldi és erdélyi fogás megőrzése mellett. Kínálnak többek között gulyáslevest, prémium steakeket, grillezett lazacot zöldborsópürével, karalábéropogóssal és grillzöldségekkel, rosé kacsamellett és combot káposztás cvekedlivel, valamint vaníliás körtekompóttal, somlói galuskát és csokiszuflét.

A legjobb magyar főzdéktől tartanak tizenháromféle sört csapon, palackos vagy dobozos választék (reméljük csak egyelőre) nincs. Az előző helyszínen félszáz palackozott prémium sörből lehetett válogatni. A borválasztékot szépen feltuningolták, harminc, zömmel magyar minőségi tételt kínálnak, melyek többségét pohárra is kimérik. A borok között a hard core borrajongók is találhatnak izgalmas, még nem kóstolt nedűket. A töményitalokat is értő kézzel válogatták össze, legyen szó whiskyről, rumról vagy pálinkáról. Itt minden műfaj minőséget képvisel, érezni, hogy tudatosan kerülik a közhelyes nagyipari termékeket.

A képek a szerző felvételei.

A József körútra sörözni jártunk, de a konyhát is kipróbáltuk tavaly nyáron egy ízben, egy hamburger és egy adag csirkeszárny erejéig. A burger nem volt rossz, de ha nem sütik át a húst, még jobb lett volna. A csirkeszárny kellően szaftosnak és ízletesnek bizonyult. Jóféle rántott hagymakarikával tálalták. Mivel sejtettem, hogy a szárny nem lesz igazán csípős, kértem hozzá valamilyen kézműves csiliszószt. Azzal nem tudtak szolgálni, de frissen felvágott bird’s eye csilivel igen, ami sokat emelt az élményen.

Az új helyszínre e hónap második felében jutottunk el. Ettünk egy félbe vágott velős csontba töltött, jól ízesített marhatatárt, amibe apróra vágott beef jerky-t (szárított fűszeres marhahúst) kevertek, ötletes, izgalmas megoldás. A padlizsánkrém ízre-állagra tökéletesen hozta az otthon megszokott szintet, a tálalását még finomítanám, két egyforma üvegtégelyben szolgálták fel ugyanazt a krémet. Friss gyökérkenyeret és színes paprikakockákkal, koktélparadicsommal feldobott levélegyveleget adtak mellé. Megelégedésünkre szolgált a rebarbarás epervelővel és házi pirított brióssal felszolgált libamáj terrine is.

A kiszolgálás példás: udvarias, kedves, segítőkész. A Sepsiszentgyörgyről származó ifjú hölgy motivált, felkészült, kommunikatív. Egy ételt elkever, de pillanatok alatt korrigál. Öröm volt vele elbeszélgetni szakmai kérdésekről. Távozás előtt kaptunk Szent János-áldásként egy remek kisüsti pálinkát, valamint egy kis édes bort a Grand Tokaj pincészettől.

A belváros gazdagodott egy kiváló gasztropubbal, miközben a József körút vendéglátó palettája sem szegényedett, mert az eredeti helyen Petrol néven nyitott egy szintén minőségcentrikus, kreatív csapat egy hasonló profilú egységet. Arról is lesz szó nemsokára.

 

Elérhetőségek:

Beerstro14

Budapest, Károlyi utca 12.

Telefonszám: +36-70/551-3599

Honlap: https://www.beerstro14.hu/

E-mail-cím: [email protected]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.