Míg a Michelin kalauz pontozása egységes, működése centralizált, a Gault&Millau nagyobb autonómiát ad a helyi szerkesztőségeknek. A 2018-ban sajnálatos módon megszűnt magyar kalauzban a megszokott 20-as skálán 8 ponttól indult az értékelés, ez alatt T betűt kaptak az éttermek, ami azt jelentette, hogy tesztelték őket, de nem érték el azt a minimális színvonalat, hogy megérdemeljék egyáltalán az osztályozást. A román és a horvát Gault&Millau kalauz ezzel szemben tíztől pontoz, az osztrák honlap szakácssapkákkal dolgozik (már egyetlen szakácssapka is 13-14 pontot jelent!), hogy csak azokról szóljak, melyeket használtam is.
A magyar Gault&Millau az Alexandra kalauzból nőtt ki, a csapathoz 2008 őszén csatlakoztam, kezdő tesztelőként azt az instrukciót kaptam, hogy
ha egy étteremben akad egy kifogástalan, bárkinek ajánlható étel, legyen az halászlé vagy pörkölt, akkor az kiérdemesült az „átmenőjegyre”, a 8 pontra.
Ami fontos iránymutatás volt, hiszen nem egy olyan vendéglővel, csárdával találkozhatunk Belső-Magyarországon, ahol egy-két fogás kiemelkedő, míg a többi átlagos vagy átlag alatti.

Ilyen, egyműfajú helynek tűnik a szarvasi Vadászkürt, melynek népszerűsége elképesztő, a nyár egyik legmelegebb napján, közel negyven fokban alig kaptunk helyet a kerthelyiségben. A belső részt épp felújították, így a reményünk, hogy majd hűsölünk kicsit a légkondicionált beltérben, hamar semmivé foszlott.
Popularitásuk vélhetően a nagy adagoknak és a járvány előtti időkre emlékeztető, rendkívül kedvező áraknak köszönhető amellett, hogy a pörköltek kiemelkedőek.
Érzékelhető, hogy a törzsvendégekre építenek, olyannyira, hogy társam, amikor utólag kiértékeltük a helyet, beleértve a kedvesnek, szívélyesnek nem nevezhető kiszolgálást, annyit mondott: „idegennek néztek”. Majd megállapítottuk, igen, azok is vagyunk, de ettől függetlenül nem szerencsés ezt éreztetni a vendéggel.
A formális udvariasság megvolt, az ételek gyorsan érkeztek, annak dacára, hogy szinte tele volt a hely, de egy mosoly, egy cseppnyi személyesség, egy kevéske plusz nagyon hiányzott.
Ami azért is meglepett, mert első alkalommal, négy nappal korábban más tapasztalataink voltak, inkább vártam volna olyan fogadtatást, hogy
no lám, akkor visszatértek a pacal kedvéért?,
mint ezt a totális személytelenséget és indifferenciát.