A Gault Millau kalauz 2018-as megszűnése óta a Dining Guide az első számú magyar éttermi iránytű. Minden évben határozott törekvésem, hogy december végéig ellátogassak minden olyan vendéglátóegységbe, mely szerepel a friss kiadványban, s melyeket még nem sikerült megismerni belülről. Mindeddig ez csak kilencvenvalahány százalékban sikerült, de nem adtam fel a reményt, hogy lesz ez valaha száz is. Gödöllő, a varázslatos királyi kastélyáról nevezetes, hangulatos kisváros, a Solier cukrászda éttermével került fel a gasztronómiai térképre. A hely a Gault Millau kalauzban szép pontszámmal szerepelt, de az éttermi funkció feladásával kissé háttérbe szorult, nem sokat lehetett olvasni róla. A Dining Guide kalauzba a település a Napolizza pizzázó révén került be az alternatív vendéglátás „szekcióba”.
Ez volt első számú célpontom múlt hétvégi kiruccanásom alkalmával, de áttekintve vendéglátóimmal a város gasztronómiai kínálatát, megrajzoltuk egy másfél napos gasztrotúra útvonalát.
Gödöllőn a 2010-es évek első felében jártam több ízben, majd egy bő fél évtized kihagyás után 2021-ben kötöttem össze az akkor a szomszédos Veresegyházán működő Katlan Tóni éttermének meglátogatását a Solier-be való visszatéréssel. Arra nem volt akkor idő, hogy feltérképezzük, hova fejlődött időközben a város gasztronómiai kínálata, ezt pótoltuk a minap. Annyit előre bocsáthatok, hogy kellemes meglepetések sora ért.
Az első megálló a Kútház kávézó volt, amely minden tekintetben megnyert. Kívülről tetszetős, hívogató, belülről otthonos, meghitt. A pultra szerelt sörcsapok jelzik, hogy nyáridőben, amikor még egy kávézóban is örömmel söröznek az emberek, fóti főzeteket csapolnak. A pazar speciality kávé mellett kóstoltunk bort is. Kínálnak még hagyományos és vegán sütiket, Zsusska szörpöket, továbbá saját készítésű zakuszkát és paradicsomlevest befőttesüvegben, mindezeket elvitelre is. A hely jó startnak bizonyult.

A már említett Napolizzát lelkes fiatalemberek üzemeltetik egy konténerben. Egyikükkel elbeszélgettünk, megtudtuk, hogy sokfelé megfordult pályája során, a legjobb helyeken tanulta a szakmát, s nyitás előtt áll saját, várhatóan Monalizza névre hallgató pizzázója a Lónyay utcában. Sorba vettük a főváros nápolyi pizzázóit, hamar megállapítottuk, hogy nem teljesen azonos a szempontrendszerünk.
Számára a pizza minősége a legfőbb, de mondhatni, egyetlen szempont, számomra kiváló élményt adó pizzázókról is visszafogottan nyilatkozott.
Úgy véli, alapvető kérdés, hogy ne villannyal működő kemencét használjon egy nápolyi pizzás, hanem fatüzelésűt. Jómagam ennél a nüansznál fontosabbnak ítélem a kísérőelemeket, amellett persze, hogy jó minőségű lisztből, megfelelő technológiai tudással készüljön a pizza, és feltétei a minőségi szegmenst képviseljék. Nem hátrány, ha az eredetvédett olasz termékek közül kerülnek ki.