Idilli bisztró az erdő szeretete és tisztelete jegyében: „Az Öreg Tölgy” Cserépfalun

A tágan értelmezett Erdély vendéglátásának berkeiben zajló folyamatok nem függetlenek az anyaországi szakma mozgásától.

2024. 02. 11. 9:00
null
Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tágan értelmezett Erdély vendéglátásának berkeiben zajló folyamatok nem függetlenek az anyaországi szakma mozgásától. S itt nemcsak arra gondolok, hogy a székelyföldi gasztroforradalmat elindító, étterme mellett Gasztroakadémiát alapító, Gasztrotérkép néven közösséget szervező, s a Taste of Transylvania fesztivállal e régió páratlanul gazdag kulináris hagyományaira a közönség, a média s a szakma figyelmét felhívó Trucza Adorján bevonta legtöbb kezdeményezésébe az anyaországi vendéglátás legjobbjait.

Hanem arra, hogy több erdélyi és partiumi étterem vezetése is felismerte a belső-magyarországi séfek szakmai tudásában rejlő potenciált. Legjobb példa erre a nagyváradi Graf étterem, mely dolgozott a Costes Michelin csillagához hozzájáruló Nicolas Delgadoval, a Lou Lou-t, Costes-t, Bori Mamit s a Czakó kertet megjárt Nagy Attilával, a nemrégiben Pataki Péter sztárséf adott nekik tanácsot (s talán tart is még az együttműködésük).

De említhetem azt is, hogy Náday Egon indította el a kolozsvári Via éttermet a maga útján kulináris szempontból, s mai is tanácsadója Erdély egyik legjobb, autentikus magyar éttermének, a brassói Pilvaxnak. (A kalandos életű séf pályáról itt olvashatunk jól megírt összefoglalót.)

E szép példák közé tartozik a többek között az egri Fehérszarvas étteremben, a Macok bisztróban, s a szilvásváradi Lovas étteremben nevet szerzett Bajzát Attila pályája is, aki 2014 és 2023 között a kézdivásárhelyi Jazz bisztrót vezette. Már évekkel korábban is vonzotta Erdély, s azon belül a Székelyföld, a Bálványos Grand Hotelben Kaló Imrével és Isabel Legeron Master of Wine-nal, a természetes borok nemzetközi nagykövetével tartott nagy sikerű borvacsorát 2012-ben.

Helyét a céhes város legjobb éttermében a sous chef, Czápos Attila vette át, ő pedig a Cserépfalu központjában tavaly nyitott „Az Öreg Tölgy” nevű bisztró konyhájának állt az élére.

Az étterem a névadó, sajnos már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában működik a település központjában. Belterében a konyha filozófiája tükröződik, a „sallangmentes, modern, vidéki bisztró-stílus”. A dekoráció szolid, visszafogott. Kifejezetten hangulatosak a borosüvegekből kialakított világítótestek. Szezonban kellemes kerthelyiséggel és nyári konyhával várják a vendégeket.

„Kiemelkedően fontos számunkra az erdő szeretete és tisztelete, valamint elkötelezettek vagyunk a minőségi és természetes alapanyagok iránt. Éppen ezért csak a legfrissebb hozzávalókat használjuk, amelyek túlnyomó többségét a környező erdőkből és gazdálkodóktól szerezzük be” – olvashatjuk a honlapon.

Az étlapon a magyar konyha népszerű fogásai és nemzetközi, főként mediterrán klasszikusok szerepelnek, igényes kivitelben, néhol kisebb-nagyobb csavarokkal. Kínálnak többek között marhatatárt savanyított zöldségekkel, rozscipóval, erdei gombás tárkonyos vadragulevest, vadgombás papardelle-t érlelt sonkával, parmezánnal, céklás rizottó kecskesajttal, rukkolával, fledermaust (denevérhús, a sertés egyik legjobb része, „puncihúsként” is emlegetik blogon rántva, rosé kacsamellet sült édesburgonyapürével, fűszeres szilvával, vadas sertéspofát rozmaringos knédlivel és mákos bobajkát naranccsal.

Az itallap felnő a konyha szintjéhez, minden tekintetben minőségorientált. Közel harminc kiváló bort kínálnak a főként az egri borrégióból (Mátra–Eger–Bükk) s Tokajból, ezek felét pohárra is kimérik. Öröm látni étteremben, palackozottan a „Borászok borásza” titulust ötödikként, 2011-ben elnyerő bortáltos-borpróféta Kaló Imre nemes nedűit.

Bernard és Erdinger sört csapolnak, alkoholmentes műfajban is a jobbak közül válogattak. A békéscsabai Árpád főzde kiváló pálinkáit kínálják, az import tömények is prémiumkategóriásak.

Séfüdvözletként bagett-ropogóst kaptam tonhalkrémmel és kucsmagombával. Harmonikus, biztató indítás.

Fotó: A szerző felvétele

A „Libamáj-mousse, birsalma, házi kalács” elnevezésű kompozíció már szemre is gyönyörködtető. A pisztáciatöreten tálalt mousse kifogástalan, könnyed, légies, jó minőségű alapanyagból készült, tetején helyi, fagyasztva tartósított szarvasgomba. Mellette birsalmasajt, füge, marinált lilahagyma, mustár- és sárgabarackmártás-, illetve balzsamecetkoncentrátum-pöttyök. A cseppnyi vajon megpirított házi kalács is kifogástalan.

Fotó: A szerző felvétele

Komoly dilemmát jelentett, hogy mit rendeljek főételnek, lényegében minden fogás csábított, de tudván, hogy mind, a tulajdonos-üzletvezető Csendes Péter, mind pedig a séf szenvedélyes vadász, megkérdeztem, hogy a vörösboros szarvaspörkölt netán saját lövésű állatból készült-e. Megtudtam, hogy igen, s ez eldöntötte a rendelést. A kucsmagombás pörkölt jó ízű, jó állagú volt, akárcsak a mellé adott, tejfölhabbal ékített-ízesített juhtúrós sztrapacska.

Fotó: A szerző felvétele

A fahéjas édes-tejfölágyon sárgabarack-, valamint feketeszeder- és málna-coulis-val tálalt, tuile-jel díszített túrógombóc ízletes, jó tartású, a pirított morzsát alá és fölé szórták, lényegében a vendégre bízva, hogy beleforgatja-e a falatokat a morzsába, én éltem a lehetőséggel.

Fotó: A szerző felvétele

A kiszolgálás kifogástalan: kedves, szívélyes, segítőkész, gyors, udvarias és felkészült.

Ritka jó élmény volt „Az Öreg Tölgy”. A sokáig háttérbe húzódó Bükki borvidék, mely az utóbbi években emelkedett ki az ismeretlenségből legfőképpen Sándor Zsoltnak, a Gallay pincének és Hajdú Rolandnak köszönhetően, megérdemelt egy ilyen szintű éttermet a borvidékhez tartozó nagyvároson, a vendéglátás szempontjából már csak méreténél fogva is kimagasló Miskolcon kívül is.

Elérhetőségek:

Az Öreg Tölgy bisztró

Cserépfalu, Kossuth Lajos utca 147.

Telefon: +36 30 562 9593

E-mail-cím: [email protected]

Honlap: https://www.azoregtolgy.hu

Borítókép: Az étterem a névadó, sajnos már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában működik a település központjában (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.