Azt hiszem, ha lehetne borszőlőetalont kitalálni, az bizonyosan az olaszrizling lenne. Kicsi, tömött fürt, vékony héj, teljes érésben gusztusos és ízletes sárgás bogyók, érezhető cserzőanyag a héjban, sok lé. Teljes érésben savai finomak, nem túlzottan gerincesek, de elegánsak. Éretlenül viszont szinte borvidéktől függetlenül durvák, harapósak lehetnek. Cukorgyűjtő képessége is átlag feletti. Íze száraz iskolázásban fanyarkás: igazi férfias bornak tartják. Gyakran azonosítják keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeit, különösen a Balaton-felvidéken.
Ennyi a hivatalos bemutatás. De nekünk a fajta ennél lényegesen többet ad. Hogy mit? A sokszínűségét és megbízhatóságát sokra tartja a szakma és a fogyasztók is. Nem lehet véletlen, hogy termelőink színe-java hűtlenkedései után csak visszatér hozzá. De vajon mitől lehet egy-egy szőlőfajta kelendőbb a többinél? Alapvető, hogy egymástól eltérő termőhelyeken, különféle geológiai és klimatikus viszonyok között, megbízható, állandó és magas minőséget tudjon adni. Ha a borok mindenkori értékmérőit vesszük figyelembe, onnan semmiképpen nem hiányozhat az érlelhetőség, eltarthatóság kritériuma. Kellően izgalmas fajta ahhoz, hogy itthon és a külvilágban egyaránt értékeljük.
Érdemes útra kelni és a Csobánc, a Hajagos, a Szent-György hegy, a Káli medence vagy akár Badacsony aprócska pincéit meglátogatni. Tiszta ízű, szépsavú, telt, néha kissé oxidált, de értékes, semmivel össze nem téveszthető, fanyarkás ízű borokkal fogunk találkozni. Kiváltképp alkalmasak szomjoltásra nyáridőben, kaptatók után, mandulafa árnyékában. Ha felfedező utunkat nem a szigorúan vett Balaton-felvidéken, hanem kissé távolabb, a Füred-Csopak-táji vonulatok szőlőhegyein végezzük, különlegesen egyedi, a határozott ásványosságot, karcsúbb köntösbe öltöztetett borokat kapunk. Amíg a Badacsonyból jövő borokban a bazalt melegét érezzük, addig az itteniek illatában virágokat, ízében sósmandulát.
A Somló megint más. Itt nincs víz, nincs pára, csak napsugár és tikkasztó meleg, amit a bazalt orgonák nyáridőben árasztanak az erre járókra. A Somlón, szőlő is, gazdája is küzd az életért. S hogy mi az eredmény: hamisítatlan somlói bor, az olaszrizling kissé kemény karakterével. Kedvesebb, mint a juhfark, nemessége talán nem ér fel a furmintéhoz, nem bájol el úgy, mint a hárslevelű vagy a tramini, de ő maga a megtestesült somlai. Fiatalon vadóc, éretten sima és telt. Kibontakozásához idő és levegő kell.