A Tokaj-Hétszőlő Birtok a legelsők között alakult meg a rendszerváltás hajnalán. A francia tulajdonosi kör szárnyai alatt Kovács Tibor birtokigazgató részese volt a legnehezebb, kezdő lépések megtételének is. Könnyed és elegáns aszúik, szép késői szüretelésű édes boraik és a tokaji átlaghoz képest később induló szárazboraik folyamatosan az élen találhatók. A bio művelés szükségességét is az elsők között ismerték fel. Stílusuk stabil és egyértelmű. Számomra a lezser elegancia megtestesítő. A boraik zöme egy áttetsző szecessziós fátyol alól kandikál ki és hívogat. Az 55 hektáros birtok zöme löszös területeken fekszik. Magát a Hétszőlőt 1502-ben hét szőlőparcella egyesítésével a Garai család indította útjára. Volt persze interregnum, de talán most lesz néhány száz év a töretlen munkára. A birtok érdemes rá.
Olvasgatásaim során a kezembe került egy régi, korábban írt szöveg. „Amikor a borokat Kovács Tibor birtokigazgató mutatta be, szokása szerint nem esett a szószátyárság hibájába. Kommentjei tömörek voltak, …” Ez a félmondat számomra ma is jellemzi a Hétszőlő tevékenységét. Sallangmentes, profi munka, visszafogott keretben.

Nemrégiben Makai Gergely birtokigazgatóval beszélgettünk egy csúnyán locsogós, hideg szeptemberi hétvégén. Nagyon jó volt felidézni azt az időszakot amikor ő ugyan még közel sem dolgozott a Hétszőlőnél, viszont Bordeaux-ban sorba álltunk az első akkoriban „újstílusú” -nak nevezett aszúkért. Előttem a sorban olyan emberek várták a sorukat, mint Hugh Johnson, Jean-Michel Cazes, de megfordult a magyar standon Jacques Chirac akkor köztársasági elnök is, számos más komoly boros személyiséggel. Olasz, német, spanyol és francia termelők adták egymásnak az aszús palackokat – kilincs nem lévén. Ez a kilencvenes évek közepe táján volt és pont az az időszak, amikor még komolyan vettek bennünket. Akkoriban néhány évig nem kizárólag, mint potenciális piac léteztünk az európaiak szemében. Pedig kezdetben nagyon nem örültünk a Tokajba érkező külföldi befektetőknek. Nem kizárólag a termelők vették rossznéven, ha rámutattak a hibáinkra és netán saját módszereiket kezdték el használni a hazai ültetvényeken, pincékben.