Impozáns italválaszték, jobbacska ételek, javítandó kiszolgálás – az egri Fázisban jártunk

Az egri kocsmatúráról szóló beszámolóban említett kiruccanásunkba beiktattunk egy étteremtesztet is.

2024. 10. 11. 15:01
Fotó: Borbély Zsolt Attila felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egri kocsmatúráról szóló beszámolóban említett kiruccanásunkba beiktattunk egy étteremtesztet is. Célpontunkat indirekt módon a kocsmafronton legnagyobb felfedezésnek számító Rock Cafénak köszönhettük, hiszen épp azzal szemben működik a szóban forgó egység, a „Fázis koszt és kávé”. Végignézve a Google Maps-en a vendégek fotóit úgy döntöttünk, hogy a másnapi reggelit vagy ebédet ott költjük majd el. A hely egyébként 212 értékelés alapján 4,9-en áll, de ez sokkal kevesebbet számít a képanyagnál, gyakori jelenség, hogy gasztronómiai szempontból semmi extrát nem nyújtó helyeknek ötös közeli az értékelése, csúcséttermeké pedig 4,5 körül van.

Az egykori Áramszolgáltató épületében nyílt egységet neve stílszerű. Mint utólag rákeresve kiderült, a „Street Kitchen” is írt már róluk méltatóan. Ami nem meglepő, ők minden helyről méltatóan írnak. A mi élményünk messze nem volt annyira meggyőző, mint az övék, ezzel együtt mi is az ajánlott kategóriába illesztenénk a helyet.

De ne vágjunk a dolgok elébe!

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A beltérben kényelmes bútorok, zöld növények, a falakon megnyerő képek. 

Szolid, meghitt, otthonos elegancia jellemzi a hely atmoszféráját. Az asztalon dizájnos só- és borslisztszóró, az egység színvonalához borsdaráló inkább illene.

 Mint az említett írásból kiderül a tulajdonosok Balogh Bence és nagybátyja, Balogh Sándor, akiknek a tulajdonában van a Nomád Glamping, illetve az annak részét képező Trakta étterem Noszvajon.

Kínálnak hagyományos tojásreggeliket, toastokat, gofrikat, croissant-t különféle kiegészítőkkel, az avokádó-kecskesajt kombótól a sonka-cheddarig. Ebédidőben nemzetközinek mondható fogásokat közül választhatunk. Szerepel az étlapon többek között vajas fokhagymás garnéla, görögdinnyés Serrano sonkás gazpacho, rókagombás szarvasraguleves, sertésszűz lecsókrémmel, konfitált burgonyával, tépett marhanyak ciabattával, cheddarral, burgonyachips-szel, különféle poke bowl-ok és kilenc desszert a sajttortától a tiramisu-n, chia pudingon át az almás pitéig.

Mindehhez ihatunk jó minőségű kávékat, teákat és ízesített kávé-különlegességeket, de kínálnak házilag készült üdítőket, Dér Juice-leveket, prémium tonikokat, smoothie-kat, Peroni és Beertailor söröket is. A negyvenféle töményitalt a prémium szegmensből válogatták össze. 

Tartanak harmincféle bort, a habzók márkás import tételek, a csendes borok többsége az egri élvonalhoz tartozó pincészetektől származik.

Ezek közül tizenkettő decire is kapható. Az italválaszték kétségkívül elismerést érdemel minden „de” és „ámbár” nélkül.

A kiszolgálás kedves, udvarias, viszont felkészületlen, szervezetlen, amatőr. Megérkezünk, köszönünk, elfoglaljuk asztalunkat egy jól látható helyen. Percek telnek el, nem történik semmi. Mivel az étlapok karnyújtásnyira vannak, elvesszük őket, ételt választunk, majd várunk. Kilenc perc kell elteljen addig, míg az egyik felszolgáló odajön az asztalunkhoz. Addigra már a teljes rendelést le tudjuk neki adni.

További percek telnek el, míg kiderül, hogy kacsamáj nincs, ezt ugye legkésőbb rendeléskor kellett volna megtudjuk, egyébként természetes lenne, hogy még azelőtt tájékoztassanak arról, ha valamivel nem tudnak szolgálni.

Kérek borsdarálót, mondják mindjárt, de a daráló nem érkezik. Néhány perc múlva ismét kérem, elnézést kérnek, megint beígérik, de darálót továbbra sem kapunk. Közben azt sem mondja senki, hogy sajnáljuk, nincs borsdarálónk.

Jelzik, hogy ha a déli, á la carte ételek közül választunk, akkor 40 perc lesz a várakozási idő. Egyikünk ezért mond le a Cézár salátájáról. Végül a várakozási idő 50 percre nyúlik el. Biztos, ami biztos,12 százalék felszolgálási díjjal dolgoznak, ami sajnos egyre általánosabb, de ez nem ok, hogy örüljünk neki.

Mivel nem sejtettük, hogy mennyit kell várni, a reggelik közül válogattunk, leszámítva a kencetálat, mely az ebéd rovatban szerepel, de reggeliként is kérhető.

A ham and eggs átlagos volt, jó pont a mellé adott vegyes levélsaláta.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A lazacos Egg Benedict hollandi mártás nélkül érkezik, ami pedig kötelező és meghatározó eleme ennek a New Yorkból elterjedt XIX. századi klasszikus reggeli fogásnak. A mellé adott vegyes levélsaláta korrekt, bár a színezett gyöngyhagymás-koktélparadicsomos dekoráción túl némi dresszinget nem bántunk volna rajta.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A kecskesajtos bagel élvezhető, hozza azt, amit hoznia kell. 

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A krémválogatás korrekt, a sajtos kissé jellegtelen, de a tepertőkrém jobbacska, a padlizsánkrém teljesen homogén, selymes, mi nem ezt az irányzatot kedveljük, de ennek is helye van a nap alatt. Jól sikerült viszont a lazackrém. Mindemellé élvezhető gyökérkenyeret adnak, amit a jelek szerint helyben sütöttek készre. A tányért kurkumával színezett gyöngyhagymával, pisztáciatörettel, félbe vágott koktélparadicsommal és zöldborsóhajtással dobják fel. Mindent egybevetve tisztes produkció, a legerősebb a négy rendelt fogás közül.

Nem rossz hely a Fázis, s könnyen jobbá tehető lenne. A kedvesség és a motiváltság érzésünk szerint megvan, márpedig ez a legfontosabb. A munkaszervezés pedig nem ördöngösség, az alapvető normák megtanulása (pl. a vendég miután leül kapjon étlapot-itallapot vagy ha kér valamit, akkor az kerüljön az asztalára) szintén nem nagy feladat, mint ahogy az is könnyen megoldható probléma, hogy ne maradjon ki egy klasszikus nemzetközi fogásból egy nélkülözhetetlen alkotóelem.

 

Elérhetőségek:

Fázis koszt és kávé

Eger, Sas út 5.

Telefonszám: +36 30 094 5738

Honlap: https://www.facebook.com/faziseger/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.