Egy-egy város, régió vagy akár ország vendéglátásának mércéjeként nemzetközi összehasonlításban a Michelin kalauzt szoktuk elfogadni, annak ellenére, hogy a csillagos éttermek számán kívül más fontos szempontok is belejátszanak az összképbe: a csúcscukrászdák, a minőségi street food egységek, a speciality kávézók, a borbárok, a kraft sörökre összpontosító sörbárok, s a tisztes fősodratú kisvendéglők, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mindezeken túl az is tény, hogy a csillagos helyek nem a vendéglőbe járók derékhadát célozzák meg, hanem egy ínyenc szubkultúra tehetős tagjait. Az általános tapasztalat viszont az, hogy ha egy város vagy régió jól szerepel a szakmai kalauzokban, legyen az a Michelin vagy a Gault Millau, vagy akár más, hasonló színvonalú kiadvány, akkor ott erős a gourmet-világon túli szféra is.
Pozsonyi sörtúra 1. - Kiemelkedő burgerek és cseh csúcssörök: a Roxor
E rovat fókuszában a Kárpát medence áll, nem véletlenül.

E rovat fókuszában a Kárpát medence áll, nem véletlenül. Mielőtt egy ballib tollnok, aki minden bokor mögött egy kripto-irredentát szimatol rámolvassa, hogy ez az értelmezési keret valójában a revizionista nosztalgia szalonképes megfogalmazása, előre leszögezem, hogy nincs mit felfedezni ezen, ez nyíltan vállalt alapállás. Pontosan az a cél, hogy mi magyarok otthon érezzük magunkat saját hazánkban, nemcsak abban, amit meghagytak állami fennhatóságunk alatt, hanem a több, mint ezeréves történelmi Magyarország minden szegletében.
A Romantikus Erőszak nevű kiváló nemzeti rock-zenekar több dalában is megfogalmazta azt az alapgondolatot, hogy Isten alkotta az évezredes magyar szállásterület, a Kárpát medence határait, a mi feladatunk az, hogy átadjuk a felnövekvő nemzedékeknek azt a gondolatot, hogy e régióban a legszerényebb történelmi jussunk az otthonosságérzet. Idézném is az említett zenekar „Kárpátok dala” című a számának refrénjét: „E gránitölben egy a sors örökre / Együtt jár telelni innen a madár / Nincs a földnek oly hatalmú ökle / Ki ős vizeknek új törvényt csinál.”
A Kárpát medence vendéglátásának legizgalmasabb, legszínesebb, legtöbb kalandot ígérő városa Budapest minden felsorolt szempont szerint, annak ellenére, hogy itt fekszik több trianoni utódállam fővárosa, Nándorfehérvár, Zágráb és Pozsony is. Ha kiemelünk egy-egy műfajt, más-más város kerülhet a dobogó második fokára, megkockáztatható, hogy a minőségközpontú sörbárok tekintetében Pozsony az ezüstérmes.

Az elmúlt napokban meglátogattunk kereken egy tucat kraft-sörös helyet a hajdani magyar koronázó-városban. Tudatosan nem a kézművest vagy a kisüzemi kifejezést használom. Bár a 2016. augusztus 19.-én megalakult Kraft Sör Egyesület lényegében elhalt, érdemes megkülönböztetni az átlagos kisüzemi főzdéktől a kraftosokat, melyek továbbra is az akkor megfogalmazott elvek szerint működnek. Tehát a legmagasabb minőségre való törekvés mellett, kiváló minőségű alapanyagokból, komoly szakmai hozzáértéssel, csúcstechnológiára támaszkodva újhullámos sörfőző hozzáállással készítik termékeiket, hogy a beerporn.hu oldalon olvasható definíciót foglaljam össze. Az új hullámos hozzáállás lényegében nyitottságot és kreativitást fed.
Legyen szó először Roxorról, mely valójában nem is sörbár, hanem egy igen komoly sörválasztékot kínáló prémium burgerező. Látogatásunk napján, április 22-én a Tripadvisoron az első helyen állt a város több, mint 1000 regisztrált és rangsorolt helye között, e sorok megfogalmazásakor a negyedik pozíciót mondhatják magukénak, ami szintén igen előkelő.
A beltér modern, trendi, az ipari dizájnt követi, nem sok intimitást nyújt. A háttérzene hangosabb az optimálisnál, a zeneválogatásba sajnos több rapszám is belekerült, melyeknek alapjáraton is irritáló stílusa sokat levont az élményből.

A kínálat bizalomgerjesztően szűk és átgondolt. A háromféle izgalmas, kreatív marhaburger mellett tartanak leberkäse-s változatot is Romadur sörsajttal, mustáros BBQ szósszal, snidlinges majonézzel, kapros savanyú uborkával és lilahagymával, a vegetariánust babos-gombás amerikai palacsintával és tempeh-vel készítik. Rendelhető még húsleves, többféle sültkrumpli, mártás és hatféle desszert, köztük három tiramisu-variáns, nyers brownie és málnás panna cotta.
Hét sört tartanak csapon, ezek zöme minőségi főzet, érdekesség, hogy három közülük alkoholmentes. További félszáz főként cseh prémium tétel kérhető palackban vagy dobozban. A választék több, mint felét a Belső-Magyarországon is ismert Zichovec főzde termékei teszik ki. A kommersz üdítőkön kívül tartanak szörpöket és készítenek limonádékat is.
A kiszolgálás udvarias, lehetne szívélyesebb, személyesebb.
Húslevessel indítottunk, mely szép színű volt, mély ízű, mi igényeltünk némi sót hozzá, de egy húsleves legyen inkább alul-, mint túlsózva. A főtt hús ízletes, a répát nem főzték túl. Remek indítás.

A prémiumnak nevezett burgert választottuk, megkérdezték, hogy jó lesz-e, ha médiumra sütik a húspogácsát, mondtuk, hogy pont úgy szeretjük. Saját szósz kerül ebbe a burgerbe, kilenchónapos érlelésű Cheddar sajt, karamellizált hagyma, paradicsom és saját készítésű savanyú uborka. A mákszemekből kialakított Roxor feliratú zsemle remek, a 168 grammos marhahúspogácsa optimális méretű, jó ízű.

Kissé túlsütötték, jóindulattal medium-wellnek nevezném, rózsaszín árnyalata már nem volt a közepének, minden esetre így is a legjobbak egyike volt, amit elénk tettek valaha. Mind maga a húspogácsa, mind az összhatás.
Rendeltünk mellé kim-chi-t, mely megfelelt a várakozásainknak, továbbá hasábburgonyát és ranch szószt, ezek élvezhetők voltak, de nem ütötték a burger és a leves szintjét.

Sajnos sört csak korsóra adtak, s mivel előttünk volt még a nap, csak két sört kóstoltunk, a krnov-i Nachmelená Opice főzde alkoholmentes IPÁ-ját, és egy másik cseh főzde, a broumy-ban működő Matuska „Apollo Galaxy” American Pale Ale sörét. Ezek korrekt, nem átütő élményt adtak, megfeleltek egy tartalmas sörtúra indításának, mint ahogy a Roxor is jó startja volt a kétnapos sörtúránknak.
Nem ez a pozsonyi hely lesz az, ahová egyhamar visszatérünk, de jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki elviseli a rapnak nevezett szonorikus borzalmat és szereti a kiváló minőségű burgereket csúcssörökkel leöblíteni.
***
Elérhetőségek:
Roxor brgr & beer
Pozsony, Sancova 19.
Telefonszám: +421 2 210 205 00
Honlap: https://roxorburger.sk
E-mail-cím: [email protected]
Borítókép: A Roxor valójában nem is sörbár, hanem egy igen komoly sörválasztékot kínáló prémium burgerező. - (Fotó: A szerző felvétele)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Drágább és rosszabb lesz minden tésztaétel, ha így főzzük
Sokba kerülhet egy apró hiba.

Sokáig friss marad az eper, ha bevetjük ezt a pár trükköt
Sokáig friss marad az eper, ha erre figyelünk.

Ilyen tojásokat ehetünk a jövőben: természetellenesnek tűnik, de veszélytelen
Nálunk is elterjedhet majd a szokatlan küllemű tojás.

Egyetlen hozzávalótól lesz tökéletes állagú a főzelék
Ezt a titkos trükköt bevetve mindig sikerül majd a főzelék.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Színvonalas programokkal folytatódik az MVM Classic&Club koncertsorozat

Elértük a Tisza információgyűjtő botrányának szereplőit: az egyik tagad, a másik nem, a harmadik hallgat

Gyászba borult az ország: méltósággal viselt betegség után elhunyt a magyar énekesnő

Üzemanyag: megszületett a döntés - szombattól életbe lépnek az új árak Magyarországon

"Én vagyok a legboldogabb!" - Csodás családi fotókat osztott meg Shane Tusup

Magyar Péter álszent színjátékával Ferenc pápa emlékét gyalázza meg

Hogyan halt meg a valóságban Hunyadi János?

A Forma-1 zseniális plakáttal hirdeti a következő nagydíjat – fotó

Pulai András szövege nagyon sokba kerülhet Magyar Péternek

A világ legidősebb élőlénye botrányos körülmények között vesztette életét

Fekete vagy fehér? Ez a pápai temetés öltözködési protokollja

Egy német bíboros szerint az új pápának újra kell gondolnia az iszlámmal folytatott párbeszédet
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Drágább és rosszabb lesz minden tésztaétel, ha így főzzük
Sokba kerülhet egy apró hiba.

Sokáig friss marad az eper, ha bevetjük ezt a pár trükköt
Sokáig friss marad az eper, ha erre figyelünk.

Ilyen tojásokat ehetünk a jövőben: természetellenesnek tűnik, de veszélytelen
Nálunk is elterjedhet majd a szokatlan küllemű tojás.

Egyetlen hozzávalótól lesz tökéletes állagú a főzelék
Ezt a titkos trükköt bevetve mindig sikerül majd a főzelék.