Harap a kacsa Hatvanban

A sörforradalom hőskorában, a kétezertízes évek első felében szinte törzshelyünk volt a Hunyadi téri Hopfanatic.

2025. 06. 07. 9:21
Fotó: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sörforradalom hőskorában, a kétezertízes évek első felében szinte törzshelyünk volt a Hunyadi téri Hopfanatic, az akkor még a Szlovák úton működő Legenda, meg persze a Különleges sörök boltja, s a Csak a jó sör! Vadásztuk az sörújdonságokat és a magyar kézműves söröket kínáló frissen nyílt helyeket. Ezek egyike volt a Dessewffy utcában a Csupor, melyről még beszámolót is találtam a világhálón a nyitás évéből Dezse Balázs tollából.

Jók voltak a Csupor-sörök, főleg a Tántorgó ParIPÁt, meg a Sudánt szerettem, hadd tegyem hozzá, hogy mint sokan mások, ezidőtájt váltam IPA-rajongóvá, ami azóta sem változott. Kifejezetten tetszettek az ötletes névadások és -címkék, a Bunny Hop két variánsából s Thermostoutból őrzök is üres palackokat, sajnos kedvencem, a „Hello, My Name is Sudan”, amit a békéscsabai Kupakban kóstoltunk, hiányzik a gyűjteményből.

Szerencsére egy fotó megőrizte a hátcímke szövegét, melynek köszönhetően a főzde nemcsak a sör minőségével, hanem szellemiségével is megnyert magának. A névadás mögötti tanítómese önmagáért beszél: „Volt egyszer egy faj, fehér szélesszájú orrszarvúnak hívták őket. Sajnos elérte őket is a szexuális szabadosság. Sudan az utolsó hím a fajtájukból. Sudannak négy lány csapja a szelet. Sudan nem érdeklődik a lányok iránt. Sudan kiharcolta, hogy ő legyen az utolsó a fajtájából. Ne légy olyan, mint Sudan.”

Pár év elteltével eltűntek a Csupor sörök a szaküzletek polcairól, csak az utóbbi két évben hallottam ismét a főzdéről, sőt, kóstoltuk is söreiket a nemrégiben a Bálna melletti sörfesztiválon. Ezúttal sem okoztak csalódást. Amikor elért hozzám a hír, hogy Hatvanban egy benzinkúton nyitottak sörözővel egybeépített főzdét, azaz brew pubot, már meg is született az elhatározás, hogy Hatvanba mielőbb el kell látogatni újra.

A döntő lökést végül az adta, hogy egy igen izgalmasnak ígérkező étterem is megjelent a város gasztro-palettáján, pontosabban a Grassalkovich étterem változtatott nevet és koncepciót. A „Harap a kacsa” konyháját két séf vezeti, Telek Alex, aki korábban a Michelin étteremkalauz által ajánlott turai Botanique kastély junior sous séfje volt, valamint a Michelin csillagos Saltból érkező Zrupkó Ádám. A borszelekcióért Kovács Antal örökös magyar sommelier-bajnok felel.

Úgyhogy a minap el is ugrottunk Hatvanba, sajnos a főzde aznap hamarabb zárt be egy rendezvény miatt, viszont az éttermet a kellemes élmények közé soroltuk, nem mentünk hiába.

Kissé meglepett, hogy a beltér némiképp jellegtelen, a dekoráció visszafogott, néhány kacsafotó és az étterem emblémája látható a falakon azon túl, hogy két fekete táblán ajánlott fogások szerepelnek fehér krétával felírva. 

A szerző felvétele

Tetszetős eleme a belső teremnek a falba süllyesztett, szépen elrendezett borospolc. Az asztalon menzába illő só- és borslisztszóró, de a felszolgáló kerít borsdarálót. Jó időben kellemes teraszt működtetnek.

A szerző felvétele

Igényes, változatos alapanyagokra támaszkodó nemzetközi konyhát visznek, több kreatív fogással. Kínálnak többek között marhatatárt tojásgéllel, brióssal, vadpörköltet bajor szalvétagombóccal, burgundi marhapofát burgonyapürével és gomba sauté-val, vákuum alatt készült kacsamellet édes burgonyával, újhagymás jus-vel, lazac-steaket paraj-pestoval, tagliatelle-vel és fehérboros mártással, harcsafilét halászlémártással és túrós csuszával.

Mindössze nyolc, jól összeválogatott magyar bort tartanak, zömmel minőségorientált kis pincék nedűit, melyeket kivétel nélkül kimérnek decire is. A sörválaszték az Asahi portfóliót képviseli, néhány helyi kézműves tételt szívesen látnánk az itallapon. A töményitalok között akadnak prémium kategóriás párlatok is. Nem kétséges, hogy az itallap fejlesztésre szorul, hogy elérje a konyha szintjét.

Meglepő, hogy miután leülünk, több perc telik el, míg étlaphoz jutunk, bár senki nincs a teremben rajtunk kívül, a felszolgáló pedig a pult mögött tevékenykedik. Később kiderült, hogy törekvő, lelkes, kommunikatív, motivált szakember, akivel jó volt elbeszélgetni a jövőbeli tervekről. Az nyilván nem rajta múlik, hogy 15% felszolgálási díjat számolnak fel. Ez a Michelin csillagos, exkluzív helyeken általánosnak mondható, itt alapvető elégedettségünk dacára túlzásnak éreztük.

Szokatlanul sok idő, bő fél óra várakozás után kapjuk meg első két fogásunkat, viszont a második kör hamar érkezik. A hummusz talán a legjobb, amit kóstoltunk valaha, izgalmas, merész fűszerezésű, jó állagú. 

A szerző felvétele

A bodag a maga műfajában jól sikerült, de egy könnyedebb, levegősebb, kevésbé tömör kenyérszerűséggel, például naan-nal megnyerőbb lenne a fogás.

A vajtökleves selymes, jó ízű, a tökkockáknál kreatívabb betétet is ki lehetne hozzá találni.

A szerző felvétele

A kacsacomb szárazabb az optimálisnál, egyébként jó ízű, bőre ropog, a francia stílusú rakott burgonya kaphatott volna bátrabb hőkezelést, de így is tisztes köret, a további két kísérőelem, a rántott hagymakarika s a kápiakrém meggyőző. Összességében ez a tányér is túlmutat a mai magyar vendéglátás átlagteljesítményén.

A szerző felvétele

Az étlap három desszertje közül a somlói galuskát kóstoltuk volna meg a legszívesebben, de azzal sajnos nem tudtak szolgálni, a választékban nem szereplő brownie-t ajánlották helyette. Mi inkább pisztáciás tiramisut kértünk, amit szépen tálaltak, a klasszikus olasz édesség ízre, állagra egyaránt kifogástalannak bizonyult.

A szerző felvétele

Mindent egybevetve az apró hibák dacára reménytelinek mondanám a helyet, mely egyébként jelen formájában is kiemelkedő a környéken, sőt, a fővárosban is a jobbak közé tartozna.

***

Elérhetőségek:

Harap a kacsa

Hatvan, Thurzó u 16.

Telefonszám: + 36 37 744 444

Honlap: https://harapakacsa.hu/ E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Igényes, változatos alapanyagokra támaszkodó nemzetközi konyhát visznek, több kreatív fogással (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.