Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A sörforradalom hőskorában, a kétezertízes évek első felében szinte törzshelyünk volt a Hunyadi téri Hopfanatic, az akkor még a Szlovák úton működő Legenda, meg persze a Különleges sörök boltja, s a Csak a jó sör! Vadásztuk az sörújdonságokat és a magyar kézműves söröket kínáló frissen nyílt helyeket. Ezek egyike volt a Dessewffy utcában a Csupor, melyről még beszámolót is találtam a világhálón a nyitás évéből Dezse Balázs tollából.
Jók voltak a Csupor-sörök, főleg a Tántorgó ParIPÁt, meg a Sudánt szerettem, hadd tegyem hozzá, hogy mint sokan mások, ezidőtájt váltam IPA-rajongóvá, ami azóta sem változott. Kifejezetten tetszettek az ötletes névadások és -címkék, a Bunny Hop két variánsából s Thermostoutból őrzök is üres palackokat, sajnos kedvencem, a „Hello, My Name is Sudan”, amit a békéscsabai Kupakban kóstoltunk, hiányzik a gyűjteményből.
Szerencsére egy fotó megőrizte a hátcímke szövegét, melynek köszönhetően a főzde nemcsak a sör minőségével, hanem szellemiségével is megnyert magának. A névadás mögötti tanítómese önmagáért beszél: „Volt egyszer egy faj, fehér szélesszájú orrszarvúnak hívták őket. Sajnos elérte őket is a szexuális szabadosság. Sudan az utolsó hím a fajtájukból. Sudannak négy lány csapja a szelet. Sudan nem érdeklődik a lányok iránt. Sudan kiharcolta, hogy ő legyen az utolsó a fajtájából. Ne légy olyan, mint Sudan.”
Pár év elteltével eltűntek a Csupor sörök a szaküzletek polcairól, csak az utóbbi két évben hallottam ismét a főzdéről, sőt, kóstoltuk is söreiket a nemrégiben a Bálna melletti sörfesztiválon. Ezúttal sem okoztak csalódást. Amikor elért hozzám a hír, hogy Hatvanban egy benzinkúton nyitottak sörözővel egybeépített főzdét, azaz brew pubot, már meg is született az elhatározás, hogy Hatvanba mielőbb el kell látogatni újra.
A döntő lökést végül az adta, hogy egy igen izgalmasnak ígérkező étterem is megjelent a város gasztro-palettáján, pontosabban a Grassalkovich étterem változtatott nevet és koncepciót. A „Harap a kacsa” konyháját két séf vezeti, Telek Alex, aki korábban a Michelin étteremkalauz által ajánlott turai Botanique kastély junior sous séfje volt, valamint a Michelin csillagos Saltból érkező Zrupkó Ádám. A borszelekcióért Kovács Antal örökös magyar sommelier-bajnok felel.
Úgyhogy a minap el is ugrottunk Hatvanba, sajnos a főzde aznap hamarabb zárt be egy rendezvény miatt, viszont az éttermet a kellemes élmények közé soroltuk, nem mentünk hiába.
Kissé meglepett, hogy a beltér némiképp jellegtelen, a dekoráció visszafogott, néhány kacsafotó és az étterem emblémája látható a falakon azon túl, hogy két fekete táblán ajánlott fogások szerepelnek fehér krétával felírva.
A szerző felvétele
Tetszetős eleme a belső teremnek a falba süllyesztett, szépen elrendezett borospolc. Az asztalon menzába illő só- és borslisztszóró, de a felszolgáló kerít borsdarálót. Jó időben kellemes teraszt működtetnek.
A szerző felvétele
Igényes, változatos alapanyagokra támaszkodó nemzetközi konyhát visznek, több kreatív fogással. Kínálnak többek között marhatatárt tojásgéllel, brióssal, vadpörköltet bajor szalvétagombóccal, burgundi marhapofát burgonyapürével és gomba sauté-val, vákuum alatt készült kacsamellet édes burgonyával, újhagymás jus-vel, lazac-steaket paraj-pestoval, tagliatelle-vel és fehérboros mártással, harcsafilét halászlémártással és túrós csuszával.
Mindössze nyolc, jól összeválogatott magyar bort tartanak, zömmel minőségorientált kis pincék nedűit, melyeket kivétel nélkül kimérnek decire is. A sörválaszték az Asahi portfóliót képviseli, néhány helyi kézműves tételt szívesen látnánk az itallapon. A töményitalok között akadnak prémium kategóriás párlatok is. Nem kétséges, hogy az itallap fejlesztésre szorul, hogy elérje a konyha szintjét.
Meglepő, hogy miután leülünk, több perc telik el, míg étlaphoz jutunk, bár senki nincs a teremben rajtunk kívül, a felszolgáló pedig a pult mögött tevékenykedik. Később kiderült, hogy törekvő, lelkes, kommunikatív, motivált szakember, akivel jó volt elbeszélgetni a jövőbeli tervekről. Az nyilván nem rajta múlik, hogy 15% felszolgálási díjat számolnak fel. Ez a Michelin csillagos, exkluzív helyeken általánosnak mondható, itt alapvető elégedettségünk dacára túlzásnak éreztük.
Szokatlanul sok idő, bő fél óra várakozás után kapjuk meg első két fogásunkat, viszont a második kör hamar érkezik. A hummusz talán a legjobb, amit kóstoltunk valaha, izgalmas, merész fűszerezésű, jó állagú.
A szerző felvétele
A bodag a maga műfajában jól sikerült, de egy könnyedebb, levegősebb, kevésbé tömör kenyérszerűséggel, például naan-nal megnyerőbb lenne a fogás.
A vajtökleves selymes, jó ízű, a tökkockáknál kreatívabb betétet is ki lehetne hozzá találni.
A szerző felvétele
A kacsacomb szárazabb az optimálisnál, egyébként jó ízű, bőre ropog, a francia stílusú rakott burgonya kaphatott volna bátrabb hőkezelést, de így is tisztes köret, a további két kísérőelem, a rántott hagymakarika s a kápiakrém meggyőző. Összességében ez a tányér is túlmutat a mai magyar vendéglátás átlagteljesítményén.
A szerző felvétele
Az étlap három desszertje közül a somlói galuskát kóstoltuk volna meg a legszívesebben, de azzal sajnos nem tudtak szolgálni, a választékban nem szereplő brownie-t ajánlották helyette. Mi inkább pisztáciás tiramisut kértünk, amit szépen tálaltak, a klasszikus olasz édesség ízre, állagra egyaránt kifogástalannak bizonyult.
A szerző felvétele
Mindent egybevetve az apró hibák dacára reménytelinek mondanám a helyet, mely egyébként jelen formájában is kiemelkedő a környéken, sőt, a fővárosban is a jobbak közé tartozna.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.