Karácsony táján az ember számtalan szép, megható dolgon töprenkedik, de eszébe jut néhány gyötrő gondolat is. A legfájóbb persze mindig az eltávozottakra emlékezni, a jelen helyzetben pedig mindenkire, aki nem lehet velünk a gyertyafényes vacsorán. A legkevésbé nehezíti el a szívet, mégis alapprobléma viszont a karácsonyi menü, amely a katolikusoknál nem nagyon térhet el a megszokottól, az asztalon minden évben halászlé lesz, bejgli, no meg töltött káposzta, miközben közösen csodálkozunk el azon, vajon mit várnak a protestánsok a szalonnák és egyéb mártások, avagy a szelídgesztenye nélkül szerényebbnek és szárazabbnak tekinthető pulykasülttől.
Több, mint félévszázados sikertörténet: a lajosmizsei Öreg Tanyacsárda
Belső-Magyarország egyik leghíresebb, legtöbb szakmai elismerést begyűjtött csárdája az Öreg Tanyacsárda, mely fennállásának negyedévszázados évfordulójára 1998-ban egy illusztrált szakácskönyvet is kiadtak.