Karácsony táján az ember számtalan szép, megható dolgon töprenkedik, de eszébe jut néhány gyötrő gondolat is. A legfájóbb persze mindig az eltávozottakra emlékezni, a jelen helyzetben pedig mindenkire, aki nem lehet velünk a gyertyafényes vacsorán. A legkevésbé nehezíti el a szívet, mégis alapprobléma viszont a karácsonyi menü, amely a katolikusoknál nem nagyon térhet el a megszokottól, az asztalon minden évben halászlé lesz, bejgli, no meg töltött káposzta, miközben közösen csodálkozunk el azon, vajon mit várnak a protestánsok a szalonnák és egyéb mártások, avagy a szelídgesztenye nélkül szerényebbnek és szárazabbnak tekinthető pulykasülttől.
A vacsorát azonban illik minden évben feldobni valamivel, ami megkülönbözteti a terített asztalokra kerülő csodák sorát az előző esztendő egyhangúságától. Lehet ugyan játszani a halak fajtájával, de a hal az mégis mindig hal marad az asztalon, a magyar ember asztalán pedig természetesen édesvízi, vagyis ponty, harcsa (méghozzá annak szürke változata, és véletlenül sem az úgynevezett afrikai), ritkán süllő, illetve pisztráng, ha éppen Erdélyországban ünnepelünk. A kecsegét és az angolnát most csak azért nem említjük, mert ezek ritkán, úri körülmények között kerülnek a karácsonyi ételek közé, a belőlük készült egyszerűbb ételek pedig, például a túrós csuszával körített halpaprikás vagy a töltött hal nem hagyományosan erre az ünnepre valók.
Az igazi változatosságot tehát ilyenkor nem az ételek között kell keresnünk, így eljön az a pillanat, amikor az emberfia válogatni kezd az italok között. Eközben pedig szakértőnek érzi magát, pedig valójában csak arra vetemedik, hogy szép magyar borok kóstolgatásával csalja meg az egyébként sem oly szigorúnak vallott adventi böjtidőt. A halhoz és a fehér húsokhoz (mint például a fent már említett bibircses baromfi sültjéhez) állítólag fehérbor dukál, de jobban tesszük, ha ilyenkor tüzetesen megvizsgáljuk a vöröseket is. A kék szőlő préselményei ugyanis igen jók a paprikás ételekhez, például a töltött káposztához vagy a halászléhez. Az utóbbi esetében azonban mindig, mindenki egy kissé elbizonytalanodik.